Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 way - All Wavecor by Toopcool

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] 2.5 way - All Wavecor by Toopcool

Witam forumowiczów.
    Kolumny , które przedstawiam , zacząłem projektować w połowie listopada 2013 .
    Jako że pogoda zimowa była to miałem czas aby sobie podłubać .

Inspiracją były dla mnie takie kolumny jak AKUSTYK - W229 oraz ESA Neo 3.

Założenia jakie sobie postawiłem :
    - obudowa wolno stojąca , możliwie wąska
    - układ 2,5 way
    - nie prosta obudowa ( ucieczka od prostopadłościanu )

Przetworniki jakie użyłem to :
    - Wavecor TW030WA05
    http://www.wavecor.com/html/tw030wa05_to_08.html
    - Wavecor WF182BD04
    http://www.wavecor.com/html/wf182bd03_04.html
    - Wavecor WF182BD10
    http://www.wavecor.com/html/wf182bd09_10_11_12.html

Dlaczego takie ? Bo są ładne :) ?

Same głośniki i ich walory czy niedostatki nie były mi obce .

Konstrukcja obudowy to połączenie płyty paździerzowej oraz MDF-u.
    Zrobiłem ramę z frontem i tyłem , na boki przykleiłem trzy warstwy MDF-u 6 mm.
    W pierwszym podejściu chciałem naginać 8 mm ale pękał i trudno było go wygiąć .
    Na front gdzie są głośniki jest podwójna grubość płyty.
    Pozostałe ścianki to 18 - 20 mm płyta.
    Odbudowa jest podzielona na 2 różne komory , każda 18-ak ma swoją i każda inaczej strojona .
    W początkowej fazie miałem umieścić rury BR jedną z tyłu drugą z przodu.
    Ostatecznie obie są na tylnej ściance.
    Całość jest klejona rakolem i skręcana na wkręty.
    Fornir to Palisander santos klejony na klej patex moment .

Projekt zwrotnicy powstał w LspCAD na bazie własnych pomiarów.
    Po złożeniu dokonałem drobnych korekt , ale to już na przestrzeni dłuższego czasu po wygrzaniu się głośników i obsłuchaniu zestawów.
    Użyte elementy to cewki z drutem 1,4 mm w torach WF182xxx , kondensatory polipropylenowe , rezystory metalizowane i cewki powietrzne w torze TW30xxx.
    Pozostałe elementy to zwykłe kondensatory bipolarne , rezystory ceramiczne .

Kolumny długi czas stały surowe i słuchałem ich w moim zaciszu garażowo-warsztatowym .
    Nadszedł jednak czas i musiałem się zmobilizować aby je wykończyć przed nawałem innych prac.
    Tak więc dłubiąc 2-3 godzinki dziennie powoli doprowadzałem projekt do finału .

Mnóstwo pracy i nakłady finansowe rekompensują się w momencie włączenia muzyki . Mimo że użyte komponenty to kompromis cena / jakość to zestawy odwdzięczają się .

Last edited by toopcool; 29.06.2014, 17:45.

UWAGI MODERATORA

primo - obroc zdjecia!
    secundo - wrzuc je na nasz serwer
    tertio - postaraj sie o ladniejsze zdjecia bo jest bardzo ciekawy obiekt do kalendarza!

Skomentuj

czym lakierowane? jakies izolanty czy wypelniacze?

napisz cos wiecej o brzmieniu

Skomentuj

Mozesz wrzucic obrazki na nasz serwer.

A dlaczego akurat takie ułożenie wooferow?
        Ja chyba wolałbym aby grały odwrotnie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra robota !

Skomentuj

Lakier Domaluks do parkietów , pod nim Capon 2 warstwy.
            Wavecor WF182BD04 lepiej się spisuje na średnich ( w mojej ocenie ).
            Wavecor WF182BD10 na średnich jak by przed nim była delikatna zasłonka.

Skomentuj

Mmm... Skrzyneczki miodzio :) Bardzo podobają mi się ich proporcje i geometria.

Skomentuj

Bardzo ładne kolumienki. Jakie mają wymiary? Pokażesz schemat zwrotnicy?

Skomentuj

Wysokość kolumny bez podstawy i kolców to 100 cm , szerokość 21 cm . Głębokość to około 35 cm jednak patrząc pionowo to wychodzi 47 cm gdyż poniżej głośnika wysoko tonowego zaczyna się pochylenie całej kolumny . Zwrotnicy nie publikuję .
                  Last edited by toopcool; 29.06.2014, 20:14.

Skomentuj

Super wykonanie i napewno ogrom pracy, gratulacje. Jedno co rzuca się w oczy to te wkręty mocujące głośniki...

Skomentuj

Wykres charakterystyki wygląda nieźle jeśli chodzi o fazę.
                      Trochę rażą mnie te bipolary
                      Kształt bardzo ciekawy, wyglądają jak "naturalnie krzywe" przypomnają mi pniak drzewa.
                      Zauważyłeś jakieś plusy/minusy takiego ułożenie wysokotnówki pod kątem ?
                      Logo na CNC?
                      Last edited by Rfck; 29.06.2014, 23:03.

Skomentuj

Logo na CNC .
                        Wysokotonówka jest w pionie a na pochylonej ściance są woferki.
                        Porównać mogę do odsłuchów w zwykłej skrzynce wysokotonówki z każdym midwoferkiem osobno , bo takie próby robiłem podejmując decyzję , który będzie odtwarzał średnie tony.
                        Różnica jest bardzo subtelna . Dźwięki są jak gdyby bardziej zwarte i w miejscu podziału trudniej wychwycić które dźwięki dochodzą z którego głośnika.

Skomentuj

Monitorki do nich tez beda?
                          Ps. Super wykonanie, gratulacje.
                          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Z pewnością powstaną monitorki i centralka dopasowane stylistycznie i brzmieniowo.

Skomentuj

Ładna i ciekawa konstrukcja. Wykonanie i kształt bryły odbiega od standardowych wolno stojących stereo. Podoba mi się :)

Skomentuj

Świetna robota. Pięknie się prezentują.

Skomentuj

Przepiękny, nieszablonowy projekt, i równie dobre wykonanie, jak się na nie patrze, to od razu pojawia mi się banan na twarzy, jak przy konstrukcjach Bingant'a, wielki szacun za wkład pracy ; )

Skomentuj

W jakiej wielkości pomieszczeniu ich słuchasz i jakie są ich wady i zalety brzmieniowe?

Skomentuj

nikt nie zapytal o najwazniejsze czyli jakie koszty

Skomentuj

Więc będę pierwszy, ile te cuda kosztowały? Szczerze, sam chciałbym mieć takie coś w domu. Czym je napędzasz jeśli można wiedzieć?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X