Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX 300 (czyli kolejny stx na forum :) )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] FX 300 (czyli kolejny stx na forum :) )

Witam wszystkich forumowiczów :)

Od razu powiem ze jest to moj pierwszy temat na forum, a i od razu ( mam nadzieje :P ) konkretnie...
    Koszt podam na koncu, wieczorem, jak znajde rachunki :)

Od poczatku.

Sam pomysl zrobienia czegos wlasnego zrodzil sie jakies dwa lata temu... duzo czytania... duzo szukania... co chwile nowa mysl, nowe watpliwosci, nowe pytania i szukanie odpowiedzi :) Na starcie mialem zaczac sam calkowicie od poczatku, dobor przetwornikow, pomiary, budowa itd... Ale wszystko padlo juz przy doborze glosnikow, niestety, moja "zielonosc" poprowadzila mnie w zla strone :P
    Pytania, szukanie, i...

W styczniu tego roku, z braku pracy, (w koncu) postanowilem dla zabicia czasu zrobic cos wlasnego, cos co dla mnie bedzie nowoscia... cos co uswiadomi mnie, ze dzwiek, to nie tylko stare Altusy po palpitacji... :P Udowodnic sobie, ze cos potrafie :P jak i zarazem zrobic cos przyjemnego dla uszu :) Sprawic sobie niespodzianke :)

Sama budowa ruszyla 3-go lutego, na spokojnie, jako ze sam skladalem calosc od poczatku do konca (procz malowania) to bywaly momenty ze musialem sobie jakos radzic (wspomagac nogami? :lol:)
    Obudowy staralem sie (jak wszystko) robic dosc doklanie, pierw wiercilem otwory pod wkrety + otwor na glowke wkreta, skrecenie na sucho, a pozniej klejenie i wkrety.

Fronty 2x16mm klejone
    I tu od razu Tip: plyty MDF, wraz z docieciem zamawialem u producenta, w obawie przed nierownym krzywym przycieciem plyty, jeden z frontow mial wieksze wymiary o jakies 2-3mm... Zupelnie niepotrzebnie... Plyta zostala wycieta rowno bez skaz. Przez taki moj blad, mialem pozniej dodatkowa prace :( Ale czlowiek uczy sie sale zycie :P

W trakcie tworzenia, szukalem... jakie i gdzie kupic sruby, gdzie zrobic frezy oraz otwory pod glosniki, i wiele wiele innych.

Fronty do wyfrezowania i wyciecia dalem koledze, w miedzyczasie zamowilem maty oraz pianke

Tak wygladaly kole obudowy...

Zwrotke "skladalem" sam, czesci do niej zamowilem w 100% od producenta, moze nie jest pro wykonanie, ale zalezalo mi na wykonaniu wlasnym. Obie dzialaja, wiec jest ok:P Wiem ze na zdjeciu nie ma "tyrtytek" ale spoko, sa :)

W miedzy czasie, znalazlem prace, troche meczaca, wiec projekt zostal porzucony, klej mial duuuuuzo czasu na wyschniecie - ok. 2 miesiecy.

W koncu cos sie ruszylo, doszlo wygluszenie... Maty oraz pianka (zdjecia narazie brak, gdzies mi sie zagubilo). Podlaczylem glosniki oraz zwrotki i... zaczelo grac Pierwsze dzwieki wydobyte :)

Mialem problem ze znaleziem forniru w dobrej cenie, i znalazlem 10 zl za 1m2 Cena super wiec wzialem cale 2 metry Sloje poszly w poprzek obudowy (bardziej mi sie podoba). Przygotowanie forniru do klejenia. Fornir jasny (nazwy nie pamietam - dopisze pozniej), ciety nozykiem, klejony tasma malarska/lakiernicza. Wazne aby nozyk byl ostry (co kilka ciec wylamywalem z klingi kawalek ostrza) aby nie bylo strzepow, a sam fornil sie nie lamal podczas ciecia.

Kolejna czynnosc ktora wykonywalem pierwszy raz, klejenie forniru... Przekopalem cale forum jak kleic fornir, i co post to inna odpowiedz... jeden kleil na klej kontaktowy na sucho, drugi na mokro, trzeci na wikolopochodne itd itd... Ja kleilem wikolem na sucho...

I niestety, boki maja niewielkie fale, cale szczescie niewidoczne, ale pod palcami da sie wyczuc. Przy nastepnym projekcie sprobuje na mokro :)
    Sam docisk mial ok 250 kg, widocznie za malo, albo po prostu samo klejenie nie bylo poprawnie wykonane. Jednak optycznie wygladalo to ladnie, stwierdzilem ze nie bede drapal forniru.... trudno. Tym bardziej ze wikol zdazyl "skamieniec".

Przyszedl czas na malowanie, najsampier podklad, szlifowanie papierkiem scierny na gabce (granulat 800 i 1600). i samo malowanie. Lakier - czarny mat 4/5

No i w koncu... Wymeczone, efekty pracy po kilku miesiacach :)

Zostalo mi jeszcze tylko przykleic podstawy oraz dolozyc kolce :) ale to juz na dniach :)

Ogolnie, to zalezalo mi na prostocie. Projekt - wiadomo - STX, pelne odwzorowanie. Jedynie co zmienilem podczas budowy, to podnioslem terminal o ok 7-8 cm do gory (aby nie wadzil o skos w srodku) oraz przesunalem skosy o ich grubosc w strone "podlogi i sufitu" - pol litra wiecej na pojemnosci? :P
    Zalozenie ktore sie zrodzilo zostalo wykonane, jak pisalem wyzej, chcialem zrobic cos dla siebie, cos co mi sprawi radosc, cos z czego bede zadowolony. Projekt sam w sobie prosty, zadnych wygibasow w pelnym odwzorowaniu wg projektu producenta :)

Teraz odsluch.
    Moje nowe kolumny napedza stara Unitra WS 442. Roznica jaka dala sie slyszec w porownaniu do altuskow jest przeogromna, cale pasmo wyrazne, bez wywyzszen, piekny czysty dzwiek. Bas szybki, cieply, schodzi nisko. Wysokie nie wybijaja sie, nie sycza jak w altusach, czysty dzwiek. Srednica boska W koncu slychac co sie dzieje w tle, piekny wokal... No chcialoby sie napisac "K***A cos wpanialego" :P
    Wprawdzie mam zbyt duzego porownania do innych dziel, ale dla mnie jest to skok jakosciowy, ktory byl wart wydanej kasy oraz kilku miesiecy pracy :)
    Koszt na szybko ok 1700 zł za wszystko ( na razie +/-), wieczorem postaram sie cos wiecej dopisac.

Oceniac, wytykac, pytac...

Pozdrawiam :)

PS z polskiego zawsze bylem noga :P
    Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
    i ciągle rośnie :)

Zamieszczone przez MaLyNsS Zobacz posta
    I tu od razu Tip: plyty MDF, wraz z docieciem zamawialem u producenta
    u jakiego producenta?

Fronty do wyfrezowania i wyciecia dalem koledze
    widze ze musial poprawiac otwor na b-r?

Zwrotke "skladalem" sam, czesci do niej zamowilem w 100% od producenta
    czyli domyslam sie ze zamawiales w STXie?
    jezeli tak to zwroc uwage jak oni montuja fronty. stad ten wiekszy wymiar

Ja kleilem wikolem na sucho...
    wiec co na zdjeciu robi obciazenie?

Teraz odsluch.
    Moje nowe kolumny napedza stara Unitra WS 442.
    wymien wzmacniacz na cos lepszego a zagra jeszcze lepiej

wymien srubki
    kup wkrety z STXa
    duze na GDNy i male na GDWK
    ewentualnie sruby "grzybkowe" na GDWK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      u jakiego producenta?
      Meblostyl we Wroclawiu
      http://www.meblostyl.com/

widze ze musial poprawiac otwor na b-r?
      tak, tutaj moj kolejny blad, poniewaz ja podalem srednice wewnetrzna do BRki - troche za malo :P, poprawilem wyzynarka...

czyli domyslam sie ze zamawiales w STXie?
      tak, glosniki ora bebechy na zwrotke (oprocz plytki)
      jezeli tak to zwroc uwage jak oni montuja fronty. stad ten wiekszy wymiar
      tzn? nie za bardzo zrozumialem owa wypowiedz

wiec co na zdjeciu robi obciazenie?
      Wyczytalem ze trzeba, to dociazylem

wymien wzmacniacz na cos lepszego a zagra jeszcze lepiej
      Niedawno bylo zapytanie na forum, padlo na SONY 690ES, czekam jednak na przyplyw gotowki, niestety wzmak musi poczekac

wymien srubki
      kup wkrety z STXa
      duze na GDNy i male na GDWK
      ewentualnie sruby "grzybkowe" na GDWK
      Sruby sa imbusowe, na pazurkach (wszystko dalem na pazurki, lacznie z terminalem z tylu)
      Na tweety sa odpowiednio mniejszej srednicy
      jak dla mnie to pasuje "gola blacha"
      oczywiscie wszystko kwestia gustu
      Last edited by MaLyNsS; 03.08.2014, 10:40.

Skomentuj

Meblostyl we Wroclawiu
        http://www.meblostyl.com/
        juz wiele razy bylo na forum ze "profesjonalisci" odwalaja wieksza fuszerke niz amatorzy
        sam tego ostatnio doswiadczylem :/

tzn? nie za bardzo zrozumialem owa wypowiedz
        myslalem ze plyty tez zamawiales w STX
        oni specyficznie skladaja skrzynki - front i tyl sa wieksze i lekko odstaja od obrysu skrzynki

Wyczytalem ze trzeba, to dociazylem
        to kleiles zelazkiem czy mokrym klejem?

daj czarne wkrety i wcisnij do konca te b-r :p

Skomentuj

Niestety, zrobilem wiele bledow jezykowych/stylistycznych co przelozylo sie na zrozumienie tego co napisalem :P do tego ciagla ekscytacja i chec pochwalenia sie poczynily resszte :P
          tak jak napisales
          oni specyficznie skladaja skrzynki - front i tyl sa wieksze i lekko odstaja od obrysu skrzynki
          rowniez kwestai gustu, nie wiem czy sam bym dal rade zrobic odstajace obrysowki, tym bardziej ze fornir chcialem praktycznie do samego frontu. Wiec zabawy byloby co nie miara
          to kleiles zelazkiem czy mokrym klejem?
          boki obudowy oraz sam fornir przesmarowalem wikolem (w razie gdyby klej nie wszedzie sie "wcisnal"), przylozylem fornir do boku i delikatnie rowalkowalem nadmiar kleju, dalo mi to pewnosc za caly bok bedzie dobrze przylegal. Na sam koniec czysta plyta na fornir celem rownego docisku a na plyte zlom.

daj czarne wkrety i wcisnij do konca te b-r
          wkretow nie ruszam, a tak na zlosc Ci zrobie :P Jak pisalem, mnie "gola blacha" akurat sie podoba, w raazie gdyby jednak mi sie odwidzialo, moge smialo je pomalowac pod kolo frontu.
          z ta BRka to tez chce poczekac, chce chociaz sprobowac zrobic zaokraglenia na konce BRki z krazkow po otworach na glosniki. Otwory pod BRki sa ciasno spasowane, i jak wcisne rure to moge jej nie wyciagnac.
          Jak pisalem, mam tylko dwie raczki, i ciezko by mi bylo obudowe na skosach kleic. Nie ukrywam, mialem troche zabawy, przygotowanie obudowy zaczynalem od wiercenia otworow pod wkrety (gdybym tego nie zrobil, wkrety rozsadzalyby mi plyte - sprawdzone :P ) i sprawdzenie na sucho. Pozniej obudowe kleilem oraz skrecalem wkretami. Nieszczelnosci nie stwierdzilem :)

Skomentuj

Bardzo ładne ale

Wzmak do wymiany
            i
            Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            daj czarne wkrety i wcisnij do konca te b-r

Skomentuj

boki obudowy oraz sam fornir przesmarowalem wikolem (w razie gdyby klej nie wszedzie sie "wcisnal"), przylozylem fornir do boku i delikatnie rowalkowalem nadmiar kleju, dalo mi to pewnosc za caly bok bedzie dobrze przylegal. Na sam koniec czysta plyta na fornir celem rownego docisku a na plyte zlom.
              wiec co to ma wspolnego z klejeniem na sucho?

Skomentuj

nie moczylem forniru przed klejeniem :P o takie sucho mi chodzilo :P

Jak pisalem wczesniej przymierzam sie do Soniaka TA-F690ES
                a jak wypada CD? Sony CDP-690?
                warto?
                Last edited by MaLyNsS; 03.08.2014, 13:42.

Skomentuj

Było kupić Patex Universal i bez obciążenia by się obyło, wystarczyłby jakiś klocek :)
                  Kleje tak od zawsze, raz musiałem odrywać liść forniru bo się ubrudził i nigdy więcej nie chce znów tego robić... ponad 2h się męczyłem by zerwać, więc trzyma dość dobrze :)
                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                    Było kupić Patex Universa...
                    Z jednej strony masz racje, ale z drugiej... 10 zl tu, 10 zl tam i kolejna stowka leci. Ja staralem sie ograniczac wydatki

Skomentuj

Kolejna czynnosc ktora wykonywalem pierwszy raz, klejenie forniru... Przekopalem cale forum jak kleic fornir, i co post to inna odpowiedz... jeden kleil na klej kontaktowy na sucho, drugi na mokro, trzeci na wikolopochodne itd itd... Ja kleilem wikolem na sucho...
                      Widze na zdjeciu puszke kleju Vicol z Seleny? Jesli tak, to nie polecam go do forniru poniewaz ten klej po wyschnieciu dalej jest bialy, a nie przezroczysty. Raczej do klejenia obudowy czy hdf.

Prawdopodobnie za malo kleju.

I niestety, boki maja niewielkie fale, cale szczescie niewidoczne, ale pod palcami da sie wyczuc.

Skomentuj

nie moczylem forniru przed klejeniem :P o takie sucho mi chodzilo :P
                        w takim razie malo czytales :p
                        klejenie na sucho to klejenie po tym jak klej wyschnie

Z jednej strony masz racje, ale z drugiej... 10 zl tu, 10 zl tam i kolejna stowka leci. Ja staralem sie ograniczac wydatki
                        wiec tanszy krajowy butapren
                        ale skoro nie doczytales jak sie klei wikolem na sucho to pewnie i kontaktowy bys obciazyl :p

Skomentuj

Robic bledy to naturalna sprawa, na drugi raz bedzie lepiej :)

Skomentuj

trudno, po ptokach... Pierwsza moja tego typu kontrukcja, wiec wiem jakie bledy popelnilem
                            Nastepnym razem bedzie lepiej, pocieszam sie tym ze nie widac laczen pomiedzy lisciami forniru :)
                            Same kolumny moim zdaniem wygladaja schludnie. Tez balem sie, jak na pierwszy raz, wymyslac bog wie co... mialo byc prosto, bez zbytniej filozofii swoje zalozenie wykonalem, a i efekt koncowy jest nienajgorszy

Skomentuj

Ja wiem sam po sobie, że na niektórych rzeczach się nie oszczędza. Ostatnio chciałem po taniości wykończyć standy... to jestem kilkadziesiąt zł w plecy. Ale jak PM napisał błędy to podstawa sukcesu :)
                              Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Nastepnym razem bedzie lepiej, pocieszam sie tym ze nie widac laczen pomiedzy lisciami forniru
                                wiec tutaj okazales sie lepszy niz wiekszosc z nas

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ja do dziś nie chciabym się bawić w łączenie liści/ nigdy mi nie wychodziło ( chyba dlatego, że zawsze robiłem to z jasnym fornirem i minimalna szparka rzucała mi się w oczy)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                    Nie na temat...
                                    minimalna szparka rzucała mi się w oczy
                                    Tobie, bo wiedziałeś gdzie jest, 90% osób nawet by nie zauważyło. Też tak mam, denerwujące to jest

Skomentuj

Mam te kolumienki. Zrobiłem też sam. Dużo frajdy dają ze słuchania muzyki.
                                      Już się pewnie wygrzały bo minęło ok 2mc. Jednak głośniki są tak ciasno ze za każdym razem muszę wyjmowane tunel, by wypchac głośniki od środka. A żeby wypchac tunel muszę odkrecic terminal. Trochę to uciążliwe no i przedramiona poocierane.
                                      Do czego zmierzam?
                                      Do tego, że bym może pobawił się jeszcze wygłuszeniem.
                                      Druga sprawa to zakup wzmacniacza z pilotem. Chcę nowy do 1500zl. Byłem na forum audiostereo ale tam to porażka.
                                      Może Wy coś polecacie?
                                      Myślałem nad Yamaha as500.
                                      Inna sprawa to jeden gość z audiostereo pisał (chyba zdrowo podchodzi do tematu). Ze dla niego wzmak za 3k i ok8-9k wnoszą taką różnice w brzmieniu że można się i tu pomylić przy odsłuchu.
                                      Nie wiem czy jest sens bawić się w takim przypadku w te kilkuset zlotowe roznice
                                      Last edited by ginhop; 06.08.2014, 17:30.

Skomentuj

nie zasmiecaj tematu koledze...

zainteresuj sie uzywkami bo obecnie nie robi sie nic dobrego, a ceny coraz wyzsze
                                        lub moze zainteresuj sie DIY

Skomentuj

Czaruję...
                                        X