Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1. Cewka obojętnie
    2. Bywa różnie, w tym projekcie głosniki w tej samej polaryzacji. W przypadku projektu w SW, minusik przy głośniku oznacza odwrotne połączenie. W tym wypadku przy obu masz plusiki.

Skomentuj

Jeszcze dwa pytania bo zostały mi tylko do docięcia formatki. Pytania są następujące:
      1. Czy wygłuszamy coś te kolumny ?
      2. Jaki przewód do połączenia głośników wewnątrz ? Wystarczy linka 2x1mm czy trzeba dać 2x1,5mm ?

Skomentuj

Jeszcze jedna kwestia. Kolega Paweł w -> TYM POŚCIE <- napisał
        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        (...)osobiscie polecam 2szt tych https://stx.pl/tunel-bass-reflex-74x80-1536.html
        i link a w zasadzie to co w nim napisane wskazuje że był by to tunel 74x80 a tymczasem sam link prowadzi do tunelu 75x110 i takie 4szt. kupiłem i w związku z tym pytanie co teraz ? Czy to prawidłowe tunele ? Złożenie dwóch ze sobą jak radzi kolega Paweł sprawi że cały tunel będzie miał 220mm długości. Mam je ciąć żeby wyszło 160mm czy kupować nowe ?

Skomentuj

ad 1. ja nie wygluszam. ale pobaw sie rozna iloscia watoliny i sam ocen na sluch
          ad 2. wystarczy dla swietego spokoju mozesz dac nawet 2,5mm :p ale 1-1,5mm jest wystarczajace

stx mial burdel w linkach. widac poprawili to.
          to mial byc tunel 40mm w srodku i 110mm dlugosci, wiec to pewnie ten
          tnij. na jaka dlugosc? nie pamietam :/
          przelicz, tak zeby wyszlo zalecane strojenie

Skomentuj

Podstawiając wszelkie parametry do WinISD, przy średnicy BR'a jakiego obecnie posiadam dupnie wychodzi jego długość przy tym litrażu obudowy. Tunel ma 75mm średnicy to przy strojeniu aż na 55Hz (wolał bym mniej) wychodzi że tunel ma mieć aż 31cm, szok. (obudowa jest krutsza), poza tym strojenie na 55Hz to straszne podbicie.
            Jak ustawię strojenie na 48Hz to z długością tunelu jest tragicznie bo wychodzi że ma mieć 42,3cm.

A tak poza tym to coś nie bardzo mi się widzą te obliczenia z WinISD bo nawet przy zalecanym BR przez kolegę Pawła, czyli przy BR 74x80 i strojeniu na 55Hz wychodzi że ów tunel ma mieć 30cm a kolega Paweł wspominał że składa dwa takie do siebie co daje długość 16cm i jest git.

Nie mam koncepcji na dobranie tego BR'a. Jakieś pomysły ? Gdzie popełniam błąd ?
            Mam dzisiaj czas i chciałem się wziąć za docięcie formatek ale trapi mnie ten BR.
            Last edited by matrix; 03.08.2019, 08:37.

Skomentuj

W obecnej chwili prawie gotowe są zwrotnice. Czeka je jeszcze lakierowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                Tunel ma 75mm średnicy
                masz go fizycznie? zmierz WEWNATRZ srednice tunelu. powinno byc 40mm

Skomentuj

Wewnątrz ma 44mm ale on jest opisany jako 75x110 i 75 ma zewnętrznej i 110 długości. To teraz to już nie wiem którą średnicę brać żeby wpisać do WinISD.
                  Jeśli to była by taka średnica to strojenie na 52Hz i wystarczy jeden tunel bo ma 110mm.
                  Last edited by matrix; 03.08.2019, 12:17.

Skomentuj

2 tunele sa po to, zeby oba konce byly wyprofilowane. w ten sposob niskim kosztem mamy gwarancje cichej pracy b-r

Skomentuj

Paweł, mam dwa pytania :)

1. dlaczego nie wytłumiłeś obudowy?
                      2. jak przymocować do obudowy tak zmontowany BR, gdzie po dwóch stronach mamy kołnierze?
                      Last edited by marian; 03.08.2019, 13:05.

Skomentuj

Może uśrednić?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          2. jak przymocować do obudowy tak zmontowany BR, gdzie po dwóch stronach mamy kołnierze?
                          Już wymyśliłem
                          Wkładasz jeden port do obudowy i wysuwasz go przez otwór BR wlotem na zewnątrz. Doklejasz drugi port do tego pierwszego, np. na taśmę izolacyjną. Montujesz port do obudowy.

Skomentuj

2 tunele sa po to, zeby oba konce byly wyprofilowane. w ten sposob niskim kosztem mamy gwarancje cichej pracy b-r
                            Wiem wiem Pawle, czytałem. Nie chcę oszczędzać bo i tak mam cztery szt.
                            Ale dalej nie wiem jakie strojenie i jak długi br??

Wysłane z mojego Huawei P20 Lite

Skomentuj

Widziałem wymiary ale w rzeczywistości ona jest strasznie głęboka... [emoji16]

Wysłane z mojego Huawei P20 Lite

Skomentuj

Panie Pawle, ale na wlocie mierzyć czy na wylocie ? Znaczy od zaokrąglonej strony czy od wewnętrznej bez zaokrąglenia ? Bo jesli od tej ściętej bez zaokrąglenia to faktycznie ma 40mm

Skomentuj

1. dlaczego nie wytłumiłeś obudowy?
                                  bo nie slysze takiej potrzeby. wygluszam obudowe tylko wtedy kiedy glosnik mi "dudni" a to nie wina wysokiego strojenia

Wkładasz jeden port do obudowy i wysuwasz go przez otwór BR wlotem na zewnątrz. Doklejasz drugi port do tego pierwszego, np. na taśmę izolacyjną. Montujesz port do obudowy.
                                  dokladnie tak to robie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bo jesli od tej ściętej bez zaokrąglenia to faktycznie ma 40mm
                                  ja uwzgledniam wlasnie ta srednice i pokrywa mi sie symulacja ze strojeniem

Skomentuj

ja uwzgledniam wlasnie ta srednice i pokrywa mi sie symulacja ze strojeniem
                                    No dobrze tylko w takim razie widzę dwa drobne kłopoty gdzie drugi wynika z pierwszego.
                                    Pierwszy problem to taki że jeśli miała by to być ta właśnie średnica (ścięta a nie profilowana) to jeden tunel to aż nadto z racji że jeśli zestroję to na powiedzmy 48Hz (co na wykresie WinISD wygląda bardzo ładnie) to długość tunelu powinna wynosić 10,67cm czyli praktycznie jeden cały tunel i nici ze składania dwóch do siebie. A jeśli uprzemy się na składanie do siebie dwóch to trzeba je ciąć, a skoro ciąć to z racji że tunel jest lekko stożkowy to zmieni się ów wymiar z 40mm na ciut większy i nici z dokładnego strojenia. Cały czas mówię o strojeniu BR'a według WinISD.

Skomentuj

Kup po prostu prosty nieprofilowany tunel i problem będzie z głowy 😋

Skomentuj

Już dałem sobie radę.
                                        Strojenie na 48Hz, średnica BR'a 42mm, długość całkowita 11,92mm a w zaokrągleniu 12mm. Czyli mam do złożenia 2x tunel który posiadam i tnę go na 6cm, po złożeniu dwóch ze sobą mam co potrzebuję na strojenie jakie potrzeba.

Skomentuj

No dobrze tylko w takim razie widzę dwa drobne kłopoty gdzie drugi wynika z pierwszego.
                                          Pierwszy problem to taki że jeśli miała by to być ta właśnie średnica (ścięta a nie profilowana) to jeden tunel to aż nadto z racji że jeśli zestroję to na powiedzmy 48Hz (co na wykresie WinISD wygląda bardzo ładnie) to długość tunelu powinna wynosić 10,67cm czyli praktycznie jeden cały tunel i nici ze składania dwóch do siebie. A jeśli uprzemy się na składanie do siebie dwóch to trzeba je ciąć, a skoro ciąć to z racji że tunel jest lekko stożkowy to zmieni się ów wymiar z 40mm na ciut większy i nici z dokładnego strojenia. Cały czas mówię o strojeniu BR'a według WinISD.
                                          ten sam paradoks wystepuje z samym wystepowaniem tunelu b-r w obudowie.
                                          jak sie zmieni wymiar b-r to sie zmienia pojemnosc obudowy i znowu sie zmienia b-r :p

to wszystko da sie policzyc, lub dobrac doswiadczalnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X