Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x + wm.stx.6,5.1,5.200.8.f.s.fg.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] T.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x + wm.stx.6,5.1,5.200.8.f.s.fg.x

Witam,
    przedstawiam Wam moją wersję kolumn z zastosowaniem głośników STX'a T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
    Kolumny powstały w oparciu o projekt LuSzTi-ego - zmieniłem jednak wymiary obudów, ze względu na zastosowanie (podstawki)
    Rozkład głośników oraz pojemność starałem się zachować.

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
    Głośnik średnio-niskotonowy: WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X

Obudowa:

wykonana z płyty mdf 19mm,
    wykończenie to naturalny fornir - orzech amerykański + lakier vidaron, mat.
    Zastosowane okablowanie to 1,5mk2 OFC

Koszty

głośniki - ok 300zł
    zwrotnice - ok 100zł
    płytki na zwrotnice - 30zł
    śrubki, papier ścierny, lakier - ok 20zł (lakier miałem)
    kabelki (kupiłem 5m) - ok 15zł
    obudowy - ok 150zł

Wrażenia odsłuchowe wkrótce.

Last edited by dolphin123; 20.11.2014, 21:43.

To wszystko co masz do napisania o konstrukcji? :)

Skomentuj

Poczekaj niech się trochę oslucha i wygrzeje. Później się zrobi porównanie, szczególnie że chce do 3sm je bezpośrednio porównać

Skomentuj

Kusi mnie zeby tego fgx'a w linie wstawic. Napisz cos o dzwieku w Twojej obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          To wszystko co masz do napisania o konstrukcji? :)
          zwrotnica na razie w pajączku, gdyż mam problemy z laminatem ,terminali jeszcze nie wybrałem, ale raczej będą wkrętki.
          Zwrotnica oryginalna, nie przerabiałem. Wytłumienie będzie robione na słuch. Br jeszcze nie przycinałem , wymiar 101x218.
          wymiary kolumn podam jutro

Skomentuj

Chyba wpiszemy do regulaminu podstawowe dane jakie powinna zawierać gotowa konstrukcja, bo po takich tematach i nieładzie w pierwszym poście, nie chce się dalej czytać.. :)

Skomentuj

Bez urazy, ale lepiej skasować ten temat a fotkę wklei w "budowanie na ekranie".

Jak skończysz i będziesz miał lepsze fotki, to wtedy załóż temat w tym dziale.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                zwrotnica na razie w pajączku, gdyż mam problemy z laminatem ,
                Lub z lutownicą dla jasności

Skomentuj

Pierwszy post uaktualniony. Czekamy na więcej zdjęć, szczególnie tych z budowy i na relację z odsłuchów. :)

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zdjęć z budowy nie będzie, jak widać po jakości zdjęć posiłkuję się aparatem w telefonie - utopiłem cyfrówkę

Skomentuj

trochę lepsze zdjęcia

Skomentuj

PC.X trzyma się na wcisk?

Skomentuj

na razie tak - obudowa nie jest jeszcze wytłumiona i br nie jest jeszcze zestrojone

Skomentuj

Płytkę do zwrotnicy robisz czy jak w projekcje na ''pajaka''

Skomentuj

Gra poprawnie, dość ładna średnica ( w porównaniu do 3sm to ja ma) , natomiast góra lekko natarczywa i trochę potrafi zaszeleścić, jednak w tej cenie rewelacja, jeszcze trochę wytłumienie dopracować i będzie całkiem fajny zestaw, a jak nie to zawsze można seasa wrzucić

Skomentuj

zwrotnica na laminacie od Natana, działają już obie - dziękuję :) teraz tylko terminale i wygłuszenie .
                                Podaje wymiary obudowy. Wysokość 47cm , szerokosć 20cm, głębokość 30cm. Objętość netto 18,8l , strojenie mi wychodzi ok 42Hz.
                                Mogę wydłużyć BR (te mają 218mm) żeby dojść do 40Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                  Gra poprawnie, dość ładna średnica ( w porównaniu do 3sm to ja ma) , natomiast góra lekko natarczywa i trochę potrafi zaszeleścić, jednak w tej cenie rewelacja, jeszcze trochę wytłumienie dopracować i będzie całkiem fajny zestaw, a jak nie to zawsze można seasa wrzucić
                                  Często o tym tu piszemy, że 3SM jest dla osób które wiedzą, że ten zestaw chcą. Nisko cięta kopułka nie zawsze będzie wszystkim pasować i trzeba to lubić.

Skomentuj

to jeszcze rzut na wzór laminatu pod zwrotnicę

teraz już wiem że można ją zrobić inaczej :)

Skomentuj

Chyba się nudzisz jak zwrotnice w eaglu robisz

Skomentuj

Ta akurat ja zrobilem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X