Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945A + 9950 TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Usher 8945A + 9950 TL

Cześć

Od roku taki zestaw gości w moim mieszkaniu ale dopiero kilka dni temu doczekał się dopieszczenia w postaci nowych "budek".
    Skrzynki zrobił dla mnie Marko3T za co mu bardzo dziękuję. Zależało mi na ładnym fornirze i nie zawiodłem się. Dałem pełną dowolność i faktycznie zaskoczyłem się na plus. Ładny cokół, efektowne kolce - to była dla mnie miła niespodzianka bo nie było tego w projekcie.

Zapewne za moment pojawią się pytania o projekt więc napiszę, że jest to... sklonowany projekt Hermesa - tu kolejne podziękowania bo zrobiłeś dobrą robotę. Kolumny zagrały lepiej niż w pierwszej odsłonie na co w sumie nawet nie liczyłem bo wcześniej było już bardzo dobrze.

Wytłumienie na słuch - marian by jeszcze podopychał tu i tam - ja chwilowo tak zostawiam jak jest.

Zwrotka - tu zaskoczenie. Mam pod ten zestaw 2 zwrotnicę - obie już opublikowane - jedna 1 rzędu do pochylonej ścianki i wysokotonówka w przeciw fazie, druga 3 rzędu. Słuchaliśmy jakiś czas temu z marianem obu rozwiązań i jak się okazało w moim systemie przy mojej muzyce jaką słucham wygrywa, brzmi lepiej zestaw ze zwrotką 1 rzędu mega zaskoczenie.

Coś o brzmieniu:
    Sporo basu, ale bardzo dobrego basu. Jest zróżnicowanie, jest impuls jest zejście. Nowa budka w połączeniu ze zwrotką wprowadziła w tym rejestrze najwięcej zmiany. Jest bardzo efektownie ale bez zniekształceń. Średnica pokolorowana. Usher ociepla wokal. Reszta mojej elektroniki mu to tylko dodatkowo ułatwia. Wysokie naturalne i dość szczegółowa. Całość liniowa - bardzo mi się podoba.

Koszt:
    Głośniki nowe to koszt około 1400 zł ja dostałem za 600 :)
    Skrzynki to zależy czy ktoś robi sam czy poprosi kogoś o pomoc więc tu nic nie napiszę.
    Zwrotka - 1 rzędu to koszt max 100 za parkę ale to tak na oko :)

Galeria:

Podsumowanie:
    Co tu dużo pisać. To jest moje brzmienie. W pokoju akusa w tym roku zagościły monolity - praktycznie każdy pisał, że dobrze grały. Charakter tych tl-ek jest zbliżony. U mnie troszkę mocniejsze przetworniki i inny rodzaj basu ale ogólnie podobne brzmienie. Ciepło i przyjemnie.

PS.
    Jutro za dnia wrzucę kilka moich fotek w tym z maskownicami. Te zdjęcia, które chwilowo są wklejone są autorstwa mariana :)
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Fajnie się prezentują. Jak się podoba bas w stosunku do Akkusa, jego ilość jest zadowalająca?
    Pamiętam, jak mówiłeś o jakimś 15" głośniku.. Gdzie go masz?

Skomentuj

Z mojej strony:

Stolarka świetna, wyglądają jak by były woskowane a okazuje się że to lakier.
      Brzmienie Usherowe, ciepłe... no co tu dużo pisać, mi gra Usherów się podoba :)

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
      Wytłumienie na słuch - marian by jeszcze podopychał tu i tam - ja chwilowo tak zostawiam jak jest.
      Ja bym jeszcze pokombinował, dla mnie zbyt duża ilość niskiego środka wydobywa się z tunelu... ale tragedii nie ma.

Ogólnie, ładny wygląd, dobra gra, nic tylko słuchać :)

Skomentuj

Brakuje mi maskownicy tunelu. Lubię widzieć tam na przykład bulpren :)

Skomentuj

Głośniki nowe to koszt około 1400 zł ja dostałem za 600
          Heh to promocja ze hej !

Ciepło i przyjemnie.
          A co jeszcze w tym torze audio ?

Ładne, aczkolwiek ta okleina..., trochę nie bardzo, albo to wina fotek.

Skomentuj

Fornir jest rewelacyjnie ułożony na obudowie, świetne proporcje, szkoda tylko że są kołki do maskownicy zamiast magnesików. No i faktycznie przydał by się bulpren. Rewelacja

Skomentuj

Bulpren będzie, Gokar musi mieć po prostu czas aby go dociąć

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              Ładne, aczkolwiek ta okleina..., trochę nie bardzo, albo to wina fotek.
              Ten aparat nie robi zbyt dobrych zdjęć przy słabym (sztucznym) oświetleniu.

Skomentuj

Gokar, a co z 3drogami na SB? Ten zestaw Ci zastępuje 3way czy jest w innym pomieszczeniu?

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Ten aparat nie robi zbyt dobrych zdjęć przy słabym (sztucznym) oświetleniu.
                Myślę, że może ale operator o tym musi wiedzieć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Gokar, a co z 3drogami na SB? Ten zestaw Ci zastępuje 3way czy jest w innym pomieszczeniu?
                  3way to nie Gokara zestaw.

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Myślę, że może ale operator o tym musi wiedzieć
                  Próbowałem, nie da rady, tym bardziej bez statywu.
                  Gdyby było odwrotnie, to po co komu aparaty za tysiące zł?
                  Ale to chyba nie temat o aparatach prawda?
                  Last edited by marian; 22.11.2014, 12:26.

Skomentuj

brzmi lepiej zestaw ze zwrotką 1 rzędu
                    będę złośliwy
                    znaczy nie lubisz średnich ? :P
                    bez pochylenia ta zwrotnica jest bez sensu co pokazywałem nawet .

Skomentuj

Wykres jedno a uszy drugie - nic na to nie poradzę. Uszy mam dobre co myślę, że chłopaki, z którymi widziałem się na as mogą potwierdzić. Dodam, że zwrotka 3 rzędu sprawdzała się lepiej przy innym sprzęcie towarzyszącym a przy obecnym 1 rzędu wygrywa. Gra system jako całość.

3 way stoją w innej lokalizacji u przyjaciela. Duże pomieszczenie, 3 way, ten duży sub co był też wrzucany na forum z 15 calowym daytonem. Moje Usherki stoją w 18 metrach kwadrat, więc są całkowicie wystarczające.

Poza tym system zbudowany pod moje preferencje więc mi musi grać - innym nie musi. Chociaż innym też gra

EDIT

Jeszcze gorsze zdjęcia jakościowo - ale jest to czego brakowało :)
                      Last edited by gokar83; 22.11.2014, 13:20.
                      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        znaczy nie lubisz średnich ? :P
                        Osobiście zwrotnica Marksa mnie denerwowała, a dokładnie te średnie tony, które to się uspokoiły gdy podłączyliśmy zwrotkę I rzędu.
                        Gdy ktoś ma bezpośrednie porównanie, nie można mu narzucać swoich upodobań dźwiękowych, że to co mu się nie podoba jest lepsze, "bo ja tak mówię".

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        bez pochylenia ta zwrotnica jest bez sensu
                        No problem, przednie kolce trochę wykręci i już ma pochylenie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Gokar, zrób zdjęcie bez flesza, bo zaraz ktoś się przyczepi że głośniki zza maskownicy widać...

Skomentuj

Całościowo prezentuja sie super. Gokar sprawdzales juz moze jak wyglada sprawa z kickiem? Jak mocujesz ten bulpren?

Skomentuj

Kolejna odsłona i to bardzo udana .
                            Fornir zarąbisty . Widzę zmiany sprzętu . Lampka poszła w kąt ?
                            Swoją drogą masz swoje upodobania w kwestii średnich tonów. Co dla Ciebie jest dobrze brzmiące mi dawało niedosyt.
                            Niedosyt średnich . Ciekawi mnie jaka jest różnica pomiędzy tymi a poprzednimi zestawami .

Skomentuj

Zapewne za moment pojawią się pytania o projekt więc napiszę, że jest to... sklonowany projekt Hermesa - tu kolejne podziękowania bo zrobiłeś dobrą robotę. Kolumny zagrały lepiej niż w pierwszej odsłonie na co w sumie nawet nie liczyłem bo wcześniej było już bardzo dobrze.
                              Cieszę się, że granie Ci pasuje. Fajnie, że kolejna osoba jest zadowolona. Gratuluje konstrukcji, fajnie wyszło!!

Nie na temat...
                              Co do reszty postów, które się tu przewinęły widzę nie niektórzy mają straszny ból dupy... Szkoda bo takie zachowanie nie wpływa dobrze na atmosferę forumową... Nie dziwię się, że coraz mniej zestawów jest pokazywanych na łamach naszego serwisu... Osobiście widzę, że poziom forum jednostajnie spada... W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się wpisy o wypalaniu się serwisu...
                              Moim zdaniem dzieje się tak od momentu zmiany władzy forum (Pawle nie pije do Ciebie). Kiedy Q był u góry, panował ład skład i wszystko było ok (pomijając jego ostatnie akcje). Każdy znał swoje miejsce w szeregu, czy zieloni czy "szarzy" - nie to co teraz... Pamiętam ładujące się w nieskończoność strony, niezapisujące się posty... Ale wtedy z niecierpliwością czekałem na kolejne odpowiedzi w wielu wątkach - teraz już mnie nudzi i śmieszy przekrzykiwanie się nawzajem.
                              Nie ma spójności... Nie ma ładu, nie ma składu. Ukłony w stronę Tomka, że dba o sprawy techniczne bo nie jednemu by sie nie chciało.
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ja myślę, że siedząc kilka lat na forum, przychodzi kiedyś czas kiedy należy się odciąć na dłuższy czas i powrócić z nowymi pomysłami i ciekawością co się zmieniło w temacie audio:)

Skomentuj

Witam.
                                  Odświeżę trochę kotleta.
                                  Czy stosowałeś zwrotnicę 3-go rzędu z tego linku: http://www.audioheuristics.org/proje...sher_index.htm ?
                                  Czy może jest jakaś inna bardziej dopracowana ?
                                  Mam zamiar zbudować podobne podłogówki a nie chciał bym popełnić błędu przy zwrotnicy.
                                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Tak, to ta zwrotnica.

Skomentuj

Ładny fornir, pasuje do obudowy. Czy oprócz górnego wylotu masz jeszcze wylot z tyłu????

Skomentuj

Wylot linii jest tylko u góry.
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X