Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8948a + Scan Speak D2608/913000 UsherHDS by Pteterycz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Usher 8948a + Scan Speak D2608/913000 UsherHDS by Pteterycz

Witajcie!

Zestaw według receptury kolegi ravena http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985
    Za co należą mu się pochwały i dobry trunek!
    Dzieki!

GŁOŚNIKI: Usher 8948a + ScanSpeak D2608/913000

ZAŁOŻENIA: Założenia są takie że się przeprowadzam i muszę mieć jakieś "mobilne" audio żeby posłuchać muzyki wieczorem, a druga strona medalu jest taka że już mnie podpiekało żeby zrobić coś nowego

BUDOWA: Obudowa z płyty MDF 18mm oklejona HDF zgodnie ze sztuką, 17-18L, BR, strojone na około 40-41Hz. Lakier biały piano malowane u kolegi, polerowane etc. Br schowany pod bulprenem jak u kolegi mariana tak mi sie spodobało i jest nie tuzinkowe jak zwykła dziura! :flapper:

ZWROTNICA: Tutaj jak w/w jest robota kolegi ravena.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE: Mało słuchałem więc zostawię to na deser jak obsłucham, lecz mogę zdradzić że już jestem usatysfakcjonowany.

ZDJĘCIA:

Plac boju

Finito
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Ładnie wyglądają w tym białym lakierze, tabliczka znamionowa też swoje robi :) wycinana na laserze, rozumiem ?

Gratulacje za fajną konstrukcję i oby służyły :)

Skomentuj

No i bajera :)

Plakietkę też sam robiłeś?

Skomentuj

Emblemat wydaje mi się ze wodą się nie jestem pewien.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znajomy w firmie mi robił ja zrobiłem to projekt :-)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Miodzo. Bardzo mi się podoba ten patent ze schowaniem BR.

Skomentuj

Brawo, świetnie to wygląda. Czekamy teraz na wrażenia odsłuchowe.

Skomentuj

Bardzo ładnie wyszło ostatnie zdjęcie Oczywiście monitorki również super
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wizualnie nie ma sie do czego przyczepic :) super! Masz jakies gumowe nozki na dole czy cos?

Skomentuj

Dzieki bardzo Pany!

PM chwilowo nie ma nic, mam dwa pomysły podkładki pod meble antypoślizgowe lub wariant II stopery takie jak do drzwiczek w kuchni.
                  Last edited by Pteterycz; 03.12.2014, 14:16.

Skomentuj

GJ ! Wszystko ładnie, schludnie, przemyślanie.
                    Szkoda tylko, że nie zaokrągliłeś brzegów obudowy, zapewne jakaś kosmetyczna poprawa na średnicy by zaistniała :)

Oby wszyscy takie podejście do projektów prezentowali.

Skomentuj

Super
                      i cieszę się, że moje wypociny się do czegoś pożytecznego przydały

Skomentuj

Mam jednak pytanie, czy wybrałeś te niebieskie kondensatory na słuch, czy po prostu "mam pieniądze to dorzucę do tych droższych" ?

Pozdrawiam

Skomentuj

Kolumienki fajne, przetworniki też, musi to ładnie grać.. Hds fajny Usher również.

Ale z kondensatorami to tutaj jakieś pytanie podpuchę czuję

Skomentuj

Kondensatory tak czy siak trzeba było foliowe te w szeregu, a że różnica w cenie po między cross capem a niebieskim prawie żadna to wziąłem te :-)
                            Last edited by Pteterycz; 03.12.2014, 17:57.

Skomentuj

Tzn, że foliowe to rozumiem, tylko chodziło mi o te niebieskie, bo chyba są trochę droższe od standardowych cross cap :)

Skomentuj

Kolega przeczyta jeszcze raz co napisałem

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                  Ale kolega szuka tu zaczepki na sile :)
                                  Nie, nie szukam zaczepki na siłę po prostu byłem ciekawy

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Kolega przeczyta jeszcze raz co napisałem
                                  Zrozumiałem to co napisałeś, jednak Ty nie zrozumiałeś tego co ja napisałem. Po prostu potwierdziłem to co napisałeś, że są droższe, a różnica była minimalna to po prostu zabrałeś niebieskie - temat zamknięty.

Skomentuj

Z boku ładne, fajnie że pochyliłeś całe a nie tylko front. natomiast front do mnie nie trafia a szczególnie ten bassreflex z bulprenem który wybija się na pierwszy plan i głośniki przy nim są jakieś takie maleńkie
                                    Ja bym poszedł w głębokość kosztem wysokości. Bo przy takim asymetrycznym układzie głośników najładniej wygląda front bez br który przeniósł bym na tył. Malowanie ciekawe biały teraz w modzie :). Podstawki będą ?
                                    Konstrukcyjnie wszystko super :) mierzyłeś kąt pochylenia ?

Skomentuj

Wysokość można byłoby skorygować ale kilka cm.
                                      Proporcje myślę że zachowałem żeby to estetycznie wyglądało.
                                      A ze Ci się nie podoba ile gustów tyle racji liczę się z tym. :-)
                                      Gdybym juz zlikwidował br pod głośnikami to wtedy by to wyglądało...
                                      Niskie a 50 cm głębokie :flapper:

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      mierzyłeś kąt pochylenia ?
                                      no raczej :-)

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      Podstawki będą ?
                                      Będą! Tylko chwilowo nie mam czasu wykonać.

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja. Jednak ze względu na charakterystyki kierunkowe tak zaaplikowanych tweeterów sugeruję ustawianie ich "do środka", a nie - jak widać na zdjęciu - "na zewnątrz".

Skomentuj

Czaruję...
                                        X