Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa + Morel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Vifa + Morel

Witam

Znalazłem nareszcie czas i fundusze na dokonczenie zwrotnicy, poskładanie wszystkiego do kupy. Korzystałem z porad forumowych kolegów, więc myślę, że miło z mojej strony bedzie pokazać moje monitory.

Historia monitorów zaczęła sie w 2006 roku. Byłem powiedzmy zielony z budowy kolumn, opierałem sie na poradach i doświadczeniu zaznajomionej śląskiej firmy produkującej sprzęt audio. Wybrałem głośnik Vifa M18WO oraz Vifa dx25tg. Nie chciałem kopiowac czyjejś pracy więc obudowy zgranie głośników powstało od nowa.

Obudowy - tu musze nadmienić, że powstały w typowo garażowych warunkach, bez narzedzi specjalistycznych. Jedynę co było wykonane specjalistycznymi narzedziami to wyfrezowanie otworów pod głośniki. Zwrotnica była 2 rzedu, bardzo prosta. I tak monitory grały u mnie przez pewien czas. Pewnego dnia, to było jakiś rok temu, dostałem głosniki Morel Supremo Piccolo. Hm cos trzeba z tym zrobić. Tu zaczęło się głębsze zgłebianie tematu. Można powiedziec że monitory zostały robione od podstaw, prócz obudowy. Ta została jedynie troszke zmniejszona jesli chodzi o objetośc. Obudowa wykonana jest ze sklejki o grubości 25mm, przednia ścianka pochylona ok 7 stopni.

Sam głośnik Morel miał pierścień frontowy średnicy ok 6cm, ja potrzebowałem 10,4cm. Więc pierścienie dorabiałem z mosiądzu, a następnie zostały pomalowane przez znajomego.

W tym momencie zaczęła sie zabawa.

Walka ze zwrotnicą trwała dośc długo, ale w końcu się udało, dzięki podpowiedziom doświadczonych forumowiczów.

Jeśli chodzi o zwrotnice, to na niskosredniotowy cewka taśmowa z Polinku, która musiałem przewinąc do wartości 1,21mH z wartości 2mH. Kondensatory to mundorfy białe oraz rezystory mundorf.
    W sekcji wysokotonowej pracują znane kondensatory Janzen superior, rezystor grafitowy, który równiez wykonałem. Cewka powietrzna, miała byc taśmową, ale działy sie dziwne rzeczy i powróciłem do pierwotnej cewki.

okablowanie to Albedo dla niskośredniotonowego oraz srebrny Sonus Oliva na wysoki.

Monitor waży ok 14 kg.

Poniżej przedstawiam zdjęcia monitorów.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Last edited by tomekk_; 01.01.2015, 13:29.

Poprawiłem link do zdjęcia. Nie masz ich więcej? Coś z budowy może?

Skomentuj

Witam,

Dolphin bardzo szybka reakcja, tak z obudowy chce dorzucic kilka zdjęć, nie mam ich za duzo, ale coś wrzuce muszę poszukac ich, tak samo fotke zwrotnicy równiez wrzucę, prosze o cierpliwość do 1 stycznia.

Skomentuj

Wierzysz w Bi amping ?

Skomentuj

Całkiem ładnie wykonany i do tego ogarnąłeś coś nowego sam, przy pomocy forum ale jednak praca twoja, to zachęca do pracy na pewno innych więc naprawdę gratuluje projektu, pewnie satysfakcja z ukończenia jest niesamowita .

Skomentuj

Dzisiaj zobaczę co z tymi zdjeciami się porobiło, że nie chca się powiekszyć.

w wersji pierwotnej myślałem o bi wiring, obecnie aktywna jest jedna para terminali, druga to "ślepa" lepiej tak niż zostawić otwory w obudowie.

Co do wykonania owszem satysfakcja jest i to bardzo duża bo słucha się tego fajnie, a to wynagradza wiele godzin spędzonych nad dobieraniem elementów w zwrotce. nawet jakby grały w sposób akceptowalny to frajda z wykonania tez jest spora. Jednak z dźwięku jestem zadowolony bardzo, choc jak to maniak sprzętu zastanawiam się czy nie dałoby się jeszcze lepiej, może tak, lecz nie mogę juz porobic pomiarów coś sie porobiło z kompem. Teraz też brak czasu, więc zostawiam tak jak jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              Wierzysz w Bi amping ?
              Bi wiring raczej bez sensu. Bi amping np do 3 way na pasywnych zwrotnicach to juz super sprawa, ja widze wiecej zalet niz wad:)

Skomentuj

Myślę, że masz rację, choć Bi amping to ja bym widział w ten sposób, że na doł dać końcówke na ttranzystorze, średnie i óra na lampie. oczywiście zgrane by to musiało byc ze sobą:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  Bi wiring raczej bez sensu. Bi amping np do 3 way na pasywnych zwrotnicach to juz super sprawa, ja widze wiecej zalet niz wad
                  Znam zasady bi ampingu i bi wiringu tylko zastanawiam się czy będzie to używane, jakoś nie kojarze nikogo z forum kto ma podłączenie bi amping lub/i bi wiring.

Chociaż kto wie niektórzy robią już kable głośnikowe ze spawalniczych ( to taki żart bez urazy :))
                  Last edited by Rfck; 31.12.2014, 18:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Poprawiłem link do zdjęcia. Nie masz ich więcej? Coś z budowy może?
                    Witam, zgodnie z obietnica znalazłem fotki z budowy monitorów. Nie są to jakies super zdjęcia raczej zwykłe pstryki - wtedy dopiero raczkowałem w foto, więc sorki za to.

w trakcie składania obudowy, obudowa wstepnie skręcana wkrętami, ktore podociskały ścianki wysmarowane wcześniej klejem. Po wyschnięciu wkręty zastąpione kołkami.

obudowy gotowe przymiarka do pierwszych prób

Wstępna zwrotnica, później troszkę zmodyfikowana i zamontowana na płytkę (sklejka)
                    ]

po pierwszych próbach okazało się, że obudowy są za duże, więc czekało mnie ich zwężanie, dzięki temu obudowy stały sie bardziej smukłe.

przygotowanie obudów do dalszych prac.

obudowy przed i po frezowaniu

przygotowania do fornirowania

fornirowanie

przygotowanie do lakierowania

fornir przed lakierowaniem został nasączony olejkem do akcentowania słoi

tyle zdjęć udało mi sie znaleźć, jest ich więcej, ale przedstawiają te same kroki, starałem sie wybrac tak by przedstawiały etapy wykonania obudów.

na dzień dzisiejszy obudowy mają ok 23 litry

do zdjęć, które dałem na poczatku wątku dołącze zdjecie zwrotnicy,

Last edited by fader_audio; 01.01.2015, 22:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                      Witam, zgodnie z obietnica znalazłem fotki z budowy monitorów.
                      Dzięki :)

Skomentuj

nie ma problemu, te zdjęcia i tak chciałem dołączyć, tylko musiałem przeszukać spore archiwum zdjęć.

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                          na dzień dzisiejszy obudowy mają ok 23 litry
                          To już prawie jak podłogówki :) spory litraż.
                          Troche nie trafiaja do mnie proporcje, może to wina forniru bo jest dość monotonny. Gdyby tak był bardziej wzorzysty hmm.
                          Czemu nie zrobiłeś podłogówek przy takim litrażu ?
                          Co się dziwnego działo z cewką tasmową ?

Skomentuj

Duzy plus za material obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              To już prawie jak podłogówki :) spory litraż.
                              Troche nie trafiaja do mnie proporcje, może to wina forniru bo jest dość monotonny. Gdyby tak był bardziej wzorzysty hmm.
                              Czemu nie zrobiłeś podłogówek przy takim litrażu ?
                              Co się dziwnego działo z cewką tasmową ?
                              Tak, litraż jest spory, a do tego grubość ścianki też swoje robi. Są to spore monitory. Dlaczego monitory, podobaja mi sie monitory, lecz raczej wolę te większe niż małe. Oczywisicie w planie są podłogówki 3 drożne, ale to muszę mieć fundusze na to. Co do forniru, wybrałem taki ze względu na koszty, a przy zakupie ze znajomym wyszło taniej. Było też to moje pierwsze fornirowanie, więc wolałem nie wchodzić od razu na głęboka wodę. Super wyglądają forniry "pawie oczka" lecz z tego co wiem są bardoz delikatne i trzeba uważać przy fornirowaniu.

Cewka taśmowa rózniła się trochę wartościa i myslę że rozjechała sie faza. Dźwięk jakby grał samymi krańcami, ale bas bardzo się uszczuplił, czasem nawet było takie wrażenie jakby pewien zakres częstotliwości był wycięty, nie całkiem ale takie wrażenie robiło. To, że chciałem już poskładać kolumny, postanowiłem wrócić do porzednich cewek.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Duzy plus za material obudowy.
                              Sklejka moim zdaniem bardzo dobra do obudów, lecz wychodzi drozęj niż mdf. wolałem przyoszczędzić na fornirze, ale dac lepszy materiał na obudowę
                              Last edited by fader_audio; 05.01.2015, 08:37.

Skomentuj

ładne, ładne. Zwrotnica dobrze zaprojektowana pod względem zgrania.
                                Dobrze wycięta sklejka nie musi być obklejona fornirem, ładnie imituje lite drewno.
                                Nie za mała średnia tunelu BR?

Skomentuj

średnica b-r to przy wylocie 5.5cm, myślałem nad wiekszą lecz juz zbyt duzo basu sie pojawia, no i druga sprawa byłby tez dłuższy. obecny ma ok 23cm

Skomentuj

Gratuluję, fajne monitorki !
                                    A formy kolumien
                                    (Rfck: "Czemu nie zrobiłeś podłogówek przy takim litrażu ?")
                                    ja bym się nie czepiał.
                                    Lepiej zrobić coś nietypowego, niż powielać sztancę.
                                    10 razy się nie uda, ale za 11-astym razem poszerzysz horyzonty o to,
                                    czego nie wyczytasz w żadnej książce, ani na żadnym forum.
                                    Tak uważam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS.
                                    Są zdjęcia, ale ślepnę na starość :
                                    jakiego programu używałeś do projektowania skrzynek i symulacji zwrotnicy ?

Skomentuj

Fader piękny projekt. Z czym porównywałeś swoje monitory? Jak to gra?

Skomentuj

Ocena = 10/10
                                        Przetwornik = 10/10
                                        Obudowa = 10/10
                                        -----------------
                                        Obudowa - skromna , nieskomplikowana i ładna [Nie musi być Finezyjna/Kosmiczna obudowa]
                                        Tak napisałeś "Cewka powietrzna, miała byc taśmową, ale działy sie dziwne rzeczy i powróciłem do pierwotnej cewki."
                                        Bardzo często czytam zagranicą to samo piszą - problemy z Cewką Taśmową.
                                        Firma Isophon bardzo często stosowała Cewki Taśmowe do Crossover 2Way or 3Way.
                                        Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                        Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                        My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Czaruję...
                                        X