Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czarna Owca Ziebiego - ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Czarna Owca Ziebiego - ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225

Czarna Owca Ziebiego - ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985

Założenia:
    Miały powstać kolumny 3 drożne które będą możliwie najtańsze ale będą grały. Biorąc pod uwagę założenia jedyne co przychodzi do głowy to projekt by raven1985. Głośniki w uczciwej cenie, zagrac muszą, za zwrotkę płacić nie trzeba bo wszystko dostaliśmy od kolegi Ravena1985 - DZIĘKI!!

Aaaaaa mają być czarne, ma to być czarny fornir i ma nie mieć widocznych sęków "ala flander" ----> Mission impossible

Obudowa wykonana płyty MDF 18mm, całość dodatkowo oklejona HDFem w celu uniknięcia klawiszowania. Jedyny fornir jaki znalazłem u zagłoby to wenge czarne, fornir "czarny" cienki jak papier z duża ilością pęknięć. Więc do dzieła... Fornir położony, lakier 2-składnikowy natryskowo kolumny zabrałem do domu i co??? Kupa.... Fornir w wyniku niesienia lekko się ugiął i lakier zrobił szary na 2 narożnikach(dł max 5/7cm). Naprawa V1.0 szlifowanie, lakierowanie a efekt? Dalej widać "szary narożnik". Naprawa ver 2.0 szlifowanie kupno czarnego pigmentu do lakierów schodowych, zabarwienie lakieru i ognia... efekt widoczny na zdjęciu. Miedzy nami mega patent na czarne kolumny semi-błysk domowym sposobem.

Zwrotnica projekt ravena na elementach z Polinka..

Jak to gra???
    Fajnie... Bo nie jestem obiektywny. Za tą cenę komplet głośników ~1500zł rewelacja. Mam jedynie wrażenie ze średnica jest minimalnie cofnięta. Całość tworzy naprawdę dobry szczegółowy z duza scena przekaz. Te kolumny to taki must dla kogoś kto chce zacząć na poważnie przygodę z dobrym graniem. Największe rozczarowanie(nie do projektu a do głośnika) to RS225 głośnik według mnie zaledwie poprawny na tle poważnych 8", głośnik bez potęgi w brzmieniu.

Zdjęcia(sorki za słaba jakość zrobione na szybko, ale ciężko zrobić zdjęcia czarnym kotom i kolumną:) ):

Plamy na kolumnach to odbicia i pozostałość bo montażu(mogłem je przetrzeć).

Last edited by dj_zibi; 01.03.2015, 15:09.

Elegancko.
    Ale przykręć jedną wysokotonówkę inaczej aby obie były równo przykręcone

Skomentuj

No nieźle :) IMO ten średniak trochę taki samotny, jeśli chodzi o kolor
      Last edited by SowaZ; 01.03.2015, 17:44.

Skomentuj

Fajne :thumbsup:

Skomentuj

Baaardzo ładne proste skrzynki, moim zdaniem najładniejsze z tej trójki :) Jak wypadają na tle kolumn z usherami?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
            Baaardzo ładne proste skrzynki, moim zdaniem najładniejsze z tej trójki :) Jak wypadają na tle kolumn z usherami?
            IMO są najbrzydsze. Ushery 8955 + 8948A i SS9700 to zupełnie inna liga grania, tyle w temacie.

Skomentuj

Ja również dziękuje że się moje wypociny do czegoś przydały :)

Serednica rzeczywiście jest nico wycofana ale to celowo bo inaczej jak ktoś to ładnie określił "brzmienie jest takie na pysk "
              Można konda zwiększyć na wysokim jak by ktoś chciał :)

Co do basu to ostrzegałem, że jest taki właśnie :)

Fajne czarnulki :)

Skomentuj

Karol
                Bardzo fajne te trumienki, wykonanie bardzo fajne.
                I co jednak 3 way to 3way, monitory ida w odstawke pewnie.
                Tez postaram sie jakies trzy drogi pokleic zeby sie na wlasne uszy przekonac. Wiem ze masz tez malego RS'a w domu (lub miales), czy bas z rs225 ma taki sam charakterek jak z RS125 czy to juz troche inne granie, pytam bo bas z rs125 bardzo mi sie podoba.

Pozdr
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  rs225
                  Tak... z rs180 też .

Skomentuj

A mi się te kolumny nie podobają:/ Jakieś takie czarne :P
                    Za to USS fajne :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Karol
                      Bardzo fajne te trumienki, wykonanie bardzo fajne.
                      I co jednak 3 way to 3way, monitory ida w odstawke pewnie.
                      Tez postaram sie jakies trzy drogi pokleic zeby sie na wlasne uszy przekonac. Wiem ze masz tez malego RS'a w domu (lub miales), czy bas z rs225 ma taki sam charakterek jak z RS125 czy to juz troche inne granie, pytam bo bas z rs125 bardzo mi sie podoba.

Pozdr
                      Piotrek, RS225 to bardzo poprawny głośnik na basie(głośnik nic nie dodaje od siebie, jak trzeba pociągnie jak trzeba to gra "twardo), charakter wydaje mi się podobny(RS125) jednak ja od dłuższego czasu słucham Ushera 8955 i jestem zmanierowany. Usher to według mnie jednak z lepszych 8" z duza potęgą grania. Niemniej jednak RS225 jest godny polecenia w swojej cenie pamiętaj tylko ze potrzebuje 40 litrów.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      A mi się te kolumny nie podobają:/ Jakieś takie czarne :P
                      Za to USS fajne :)
                      USS to klasa wygląd, klasa fornir i klasa zwrotnica :)
                      Last edited by dj_zibi; 01.03.2015, 20:43.

Skomentuj

Karol
                        40L to troche duzo jak na moje potrzeby, musze sie zmiescic w 20L a lepiej nawet w 18L.
                        Sam juz nie wiem czy to dobry pomysl robic monitor 3way na 8" woferku. Wez no zerknij bo masz dobre oko do proporcji.
                        (wysokosc 45cm, glebokosc 40cm, szerokosc 24cm)
                        THX

Last edited by borys; 01.03.2015, 21:35.

Skomentuj

musze sie zmiescic w 20L
                          TIW200 w zamkniętej :)

Skomentuj

Dzieki raven ale glosnik ma byc w miare tani (do 60-70eur/szt) tak zeby sie z reszta nie musial gryźć.
                            To ma byc taki eksperyment bardziej.

Skomentuj

Karol
                              40L to troche duzo jak na moje potrzeby, musze sie zmiescic w 20L a lepiej nawet w 18L.
                              Sam juz nie wiem czy to dobry pomysl robic monitor 3way na 8" woferku. Wez no zerknij bo masz dobre oko do proporcji.
                              (wysokosc 45cm, glebokosc 40cm, szerokosc 24cm)
                              THX

Zrezygnuj z tego zaokrąglenia a wskoczy ładnych kilka litrów :P Ja osobiście dałbym dodatkowo z 2-3 cm pod niskotonowym.

Skomentuj

Bardzo ładne kolumny, kolor, proporcje i wykończenie!
                                Jedynie do szczęścia mógłby być inny kolor membrany średniaka pasujący bardziej do reszty.

Skomentuj

Masz jakiś patent na zrobienie tych "zaokrąglonych skosów" na froncie ? Bo ręcznie to będzie raczej masakra zrobić równo ?

Skomentuj

dj_zibi gratulacje.Kolejny zrealizowany projekt,jesteś niezmordowany i szczerze zazdroszczę Ci tego twórczego zapału.Podoba mi się klasyczna prostota obudów,zaczynam mieć dość powyginanych we wszystkie strony kształtów gdzie wydaje się,że brzmienie schodzi na drugi czasem trzeci plan a najważniejsze jest aby głośniki były drogie i wygibaśna obudowa.Czy jest ktoś,kto stworzył od Ciebie więcej na tym forum i zaprezentował??(nie mam na myśli tworów komputerowych ,niezrealizowanych w rzeczywistości)

Skomentuj

Jestem podobnego zdania, z calym szacunkiem, ale prosto wygladajace kolumny najbardziej do mnie przemawiaja:-) bo to ma przede wszystkim grac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        bo to ma przede wszystkim grac.
                                        A jak będzie zajebiście wyglądać to już nie będzie grać?
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X