Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe Huberta by Pawel S. (STX AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ginhop Zobacz posta
    Jako laik zapytam. Czy to nie błąd się wkradł, że użyto niskotonowych 16 ohm a nie 8 ohm?
    Projekt jest na głośnikach:
    Wysokotonowy - T.10.250.8.PCX
    Niskotonowy - 2 x W.15.160.16.FCX
    2x16ohm polaczone rownolegle daje 8ohm wypadkowo

Jeszcze proszę o podpowiedź.
    Ile powinien wynosić litraż skrzynki dla centralnego?
    12-24 litry. zalezy ile miejsca mozesz na to przeznaczyc
    ja poszedlem w jakis kompromis (nie pamietam juz jaki)

Jakich rozmiarów powinien być tunel bass reflex?
    tutaj mialem polinkowe fi 50

A tutaj proponowany przeze mnie zakup części do zwrotnicy głośnika centralnego.
    Może jakieś zmiany co do części?
    raczej jest ok

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      12-24 litry. zalezy ile miejsca mozesz na to przeznaczyc
      ja poszedlem w jakis kompromis (nie pamietam juz jaki)
      Czy to jest jedna komora dla wszystkich głośników (wysokotonowy + dwa niskotonowe)?

Skomentuj

tak
        dajesz tyle ile mozesz
        dla jednego glosnika 6-12 litrow
        ja dalem chyba cos ok 15-16 bo na tyle tylko bylo miejsca i forniru
        do muzyki moze byc to nieco malo. do kina bedzie idealnie

Skomentuj

Powyżej obliczenia dla głośnika STX W.15.160.8.FCX
          Wyszło mi, że obudowa powinna mieć 13 litrów strojona na 41Hz.
          Jednak przerażające są wymiary tunelu bass-reflex.
          Wyszło mi, że minimalna średnica powinna mieć 64mm a długość ponad 38 centymetrów.
          Jak to zmieścić do skrzynki 13 litrów?
          Może popełniłem błąd? Nie jestem pewien parametru Xmax, mam wpisane 10,5mm.

Skomentuj

x-max zdecydowanie za duzy
            minimalna srednica tunelu jaki bym uzyl to 40mm profilowane z obu stron

dawanie tak duzej obudowy tak nisko strojonej nie ma sensu przy glosniku centralnym. i tak przeciez sub gra najnizsze pasmo
            stad ja dalem kompromis

Skomentuj

Suba nie planuję do zestawu. Może to błąd tego jeszcze nie wiem.
              W tej chwili mam na froncie DIY STX FX300.
              Nie mam doświadczenia w budowie kolumn. Mogę coś złożyć mając projekt.
              By za dużo nie śmiecić i nie zawracać głowy.

Proszę o pomoc doświadczonych w tym temacie.
              Chcę zrobić centralny i dodatkowo monitorki.
              Czego nie wiem?
              1. Jaki ma być bass reflex ( średnica i długość) w monitorkach. Obudowa będzie miała 12 litrów i strojona na 40hz jak sugeruje producent.
              2. To samo tyczy się centralnego i wymiarów bass reflex ( średnica i długość). Według projektu PawłaS bedą to dwa tunele i także tak chcę zrobić. Pojemność skrzynki będzie w granicach 20-24 litry.

Próbowałem trochę programu winisd.
              Jednak nie miałem wszystkich parametrów dla głośników STX W.15.160.16.FCX i W.15.160.8.FCX by wpisać do programu i zacząć zabawę.
              Last edited by ginhop; 05.03.2017, 13:52.

Skomentuj

Jednak nie miałem wszystkich parametrów
                Wszystkie parametry potrzebne do obliczenia tunelu są na stronie STX.
                Potrzebujesz Qms, Qts, Qes, Fs, i VAS.

BTW. zanim zaczniesz budować, poczytaj może trochę teorii...

Skomentuj

Witam serdecznie,
                  Bardzo zainteresowała mnie ta konstrukcja. Jako, że jestem "świeży" w temacie diy audio mam pytanie jak taki zestaw wypada w porównaniu do powszechnie sprzedawanych zestawów jak Wilson raptor 7 lub Magnat Quantum 677 ? Rozumiem, że sama satysfakcja z budowy to coś wspaniałego, ale czy wrażenia odsłuchowe także będą o wiele lepsze ? Miałem okazję słuchac Raprorów na żywo i przy niskim poziomie głośności zdecydowanie brakowało im basu... Czy głośniki od STXa zagrają dużo lepiej? Jeśli chodzi o samą budowę i lutowanie zwrotnic, to spokojnie sobię poradzę, chciałbym tylko wiedzieć czy warto Dodatkowo mam pytanie czy Pioneer vsx-932 poradzi sobie z napędzeniem tych kolumn?
                  pozdrawiam,
                  Paweł

Skomentuj

nie ta polka cenowa. brzmienie zupelnie inne
                    co nie znaczy ze spodoba Ci sie bardziej. kwestia oczekiwan

bas nie jest idealny z tych kolumn frontowych ale jest go calkiem sporo

liczyles ile same glosniki na ten zestaw kosztuja?

Zamieszczone przez pawel1392 Zobacz posta
                    Dodatkowo mam pytanie czy Pioneer vsx-932 poradzi sobie z napędzeniem tych kolumn?
                    zagra ale znowu nie ta liga

Skomentuj

2 FRONTY:
                      2x T.10.250.8.PCX 2x 151zł
                      2x M.15.250.8.FCX 2x 185zł
                      2 x W.22.250.8.FCX 2x 272zł

1 CENTRALNA:
                      1x T.10.250.8.PCX 1x 151zł
                      2x W.15.160.16.FCX 2x 180zł

2 EFEKTOWE:
                      2x T.10.250.8.PCX 2x 151zł
                      2x W.15.160.8.FCX 2x 180zł

SUMA: 2389zł + zwrotnice + obudowy to myślę, że w 3500 można się zmieścić a koszt zestawu raptorów to 3000zł a Magnat 3700zł, więc jeśli wyjdzie wyższa liga głośników to myślę, że warto

Btw. Czy można zbudować subwoofer domowy w oparciu o głośnik samochodowy ? Mam infinity ref1250W i zastanawiam się czy można by go użyć ? Basu pamietam było bardzo dużo z tego głośnika. (https://www.audiosklep.pl/infinity-ref-1250w-p954)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel1392 Zobacz posta
                        SUMA: 2389zł + zwrotnice + obudowy to myślę, że w 3500 można się zmieścić
                        powodzenia
                        1000zl to wyjda same zwrotnice + akcesoria (b-r, terminale, kable)
                        do tego kolejne min 500zl na stolarke o ile zrobisz to oszczednie

ale jakosc wciaz tego warta

a czego oczekujesz od zestawu? zeby sie nie okazalo ze bedziesz zawiedziony

Skomentuj

Ogółem lubię słuchać głośno muzyki (gł. elektronicznej), chciałbym także uzyskać fajne efekty dźwiękowe z konsoli i podczas oglądania filmów. Audiofilem nie jestem. więc może bardziej adekwatny byłby dla mnie trochę tańszy zestaw ?

Skomentuj

no wlasnie boje sie ze nie spodoba Ci sie tej klasy brzmienie :/
                            czesto totalni amatorzy sluchaja mojego sprzetu i niestety poczatkujacy ma inne oczekiwania niz osluchana osoba

zawsze mozesz zaczac od tego typu zestawu
                            https://stx.pl/zestaw-stx-kd-electri...vr-x1400h.html
                            tutaj mamy znakomity kompromis miedzy jakoscia dzwieku a wymaganiami poczatkujacych

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              no wlasnie boje sie ze nie spodoba Ci sie tej klasy brzmienie :/
                              czesto totalni amatorzy sluchaja mojego sprzetu i niestety poczatkujacy ma inne oczekiwania niz osluchana osoba

zawsze mozesz zaczac od tego typu zestawu
                              https://stx.pl/zestaw-stx-kd-electri...vr-x1400h.html
                              tutaj mamy znakomity kompromis miedzy jakoscia dzwieku a wymaganiami poczatkujacych

Dziękuję Paweł,
                              Umówiłem się na odsłuch tego zestawu i dam znać jak wrażenia i czy się na niego zdecydowałem

Skomentuj

Byłem posłuchałem i się zdecydowałem Ogółem Dali Zensory 7 miały cieplejsza barwę i chyba szersze pasmo, ale kosztują 2x tyle co STXy Na razie wziąłem zestaw bez subwoofera, bo pan w sklepie go odradził, powiedział, że lepiej wziąć coś Klipscha (np. 10sw)

Skomentuj

Stx

Witam. Na wstąpię warto zaznaczyć że jestem laikiem w tych sprawach i niektóre pytania mogą być banalne, mimo wszystko proszę o wyrozumiałość. Chciałbym wykonać kolumny na STX myślałem o modelu stx fx-300 lecz obawiam się że przy salonie 28m otwartym na kuchnię i przedpokój tj. ok 50mk2 3-setki nie nagłośnią tego metrażu przede wszystkim basem. Poszukuję wiec czegoś z większymi woferami. Mam więc kilka pytań odnośnie powyższej konstrukcji
                                  1. Może nie pytanie ale chciałbym się upewnić, mianowicie czy kolumny frontowe posiadają 2 wofery 22cm czy jeden to membrana bierna wyglądająca jak W.22.250.8.FCX. Patrząc na schemat zwrotnicy tam są 3 głośniki.
                                  2. Dlaczego na zdjęciu zwrotnicy jest dużo (20szt.) prawdopodobnie kondensatorów a na schemacie jest jeden element. Jest to połączenie szeregowe elementów o mniejszej pojemności czy czegoś nie widzę.
                                  3. Czy potrzebuję jeszcze jakieś dane aby dobrać odpowiednie komponenty i usiłować złożyć zwrotnicę.
                                  Z góry dziękuję za wyrozumiałość i ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafał694 Zobacz posta
                                    Witam. Na wstąpię warto zaznaczyć że jestem laikiem w tych sprawach i niektóre pytania mogą być banalne, mimo wszystko proszę o wyrozumiałość. Chciałbym wykonać kolumny na STX myślałem o modelu stx fx-300 lecz obawiam się że przy salonie 28m otwartym na kuchnię i przedpokój tj. ok 50mk2 3-setki nie nagłośnią tego metrażu przede wszystkim basem. Poszukuję wiec czegoś z większymi woferami. Mam więc kilka pytań odnośnie powyższej konstrukcji
                                    1. Może nie pytanie ale chciałbym się upewnić, mianowicie czy kolumny frontowe posiadają 2 wofery 22cm czy jeden to membrana bierna wyglądająca jak W.22.250.8.FCX. Patrząc na schemat zwrotnicy tam są 3 głośniki.
                                    2. Dlaczego na zdjęciu zwrotnicy jest dużo (20szt.) prawdopodobnie kondensatorów a na schemacie jest jeden element. Jest to połączenie szeregowe elementów o mniejszej pojemności czy czegoś nie widzę.
                                    3. Czy potrzebuję jeszcze jakieś dane aby dobrać odpowiednie komponenty i usiłować złożyć zwrotnicę.
                                    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam
                                    Jak się boisz o bas z fx300 to może taki projekt
                                    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Może nie pytanie ale chciałbym się upewnić, mianowicie czy kolumny frontowe posiadają 2 wofery 22cm czy jeden to membrana bierna wyglądająca jak W.22.250.8.FCX. Patrząc na schemat zwrotnicy tam są 3 głośniki.
                                      Membrana bierna.

Dlaczego na zdjęciu zwrotnicy jest dużo (20szt.) prawdopodobnie kondensatorów a na schemacie jest jeden element. Jest to połączenie szeregowe elementów o mniejszej pojemności czy czegoś nie widzę.
                                      10 kondensatorów 4.7uF połączonych równolegle, tak aby dało 47uF.
                                      Można to zrobić jednym elektrolitem, ale foliowe są lepsze.
                                      Paweł dał 10 sztuk bo pewnie akurat miał na stanie. Takie kondy na targu są tanie, zaś jeden, nawet z tych tańszych, np. STX-a, to koszt 26zł (elektrolit 4zł).

Skomentuj

myślałem o modelu stx fx-300 lecz obawiam się że przy salonie 28m otwartym na kuchnię i przedpokój tj. ok 50mk2 3-setki nie nagłośnią tego metrażu przede wszystkim basem.
                                        w wiekszym pomieszczeniu stoja te kolumny u mojego wujka. i do codziennego sluchania basu nie brakuje
                                        chyba ze wymagasz subwooferowych ilosci basu, to wtedy pomysl o electrino 500

te miflexy kupilem hurtowo po 50gr/szt. tak wiec foliowy kondensator kosztowal mnie 5zl zamiast 50zl

Skomentuj

Witam, może lekko nie na temat ale blisko, wykańczam właśnie fx300 i takie pytanko czy zwrotnica oryginał stx potrafi się mocno grzać? Pytam bo chciałbym ją umieścić w tej dolnej skośnej komorze od dołu a całą komorę wyprłnić wełną i nie wiem czy to nie spowoduje grzania się zwrotnicy lub jej uszkodzenia. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X