Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe Huberta by Pawel S. (STX AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obawiam sie ze predzej spalisz glosnik niz zwrotnice

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      obawiam sie ze predzej spalisz glosnik niz zwrotnice
      Czyli mogę śmiało pakować zwrotnice do przegrody. Jeszcze jedno pytanko, zanim wziąłem się za wykańczanie kolumn dosyć długo grały one w surowym mdf-ie i troszkę dla mnie za głośno jest w wyższej średnicy, czy jest jakiś prosty sposób na modernizacje zwrotnicy żeby troszkę przyciszyć ten zakres?

Skomentuj

nie prosty :/
        ale to nieco dziwne, bo tam srednie tony sa lekko wycofane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          nie prosty :/
          ale to nieco dziwne, bo tam srednie tony sa lekko wycofane

Może to charakterystyka Onkyo TX-SR601E pod który są podpięte kolumny.

Skomentuj

Powiedzcie czy długość przewodów do frontów musi być jednakowa? Od wzmacniacza do prawej kolumny mam 70cm a do lewej prawie 3m i nie wiem czy jest sens dawać po 3m na każdą kolumnę FX300 i w prawej ten nadmiar zwijać i gdzieś upychać.

Skomentuj

Podłącz tak jak jest. powinno być ok. Jeśli będziesz słyszał różnicę pomiędzy kolumnami, to wyrównaj przewody i będzie dusza spokojna i sen lepszy :)

Skomentuj

Dodaje rysunki techniczne kina domowego dla chcących kopiować projekt

Wymiarów głośników nie podaje, ponieważ potrafią się różnić z różnymi partiami

EDIT:
                ad glosnik centralny. glosnik wysokotonowy jest odsuniety o 10mm od osi glosnikow niskotonowych
                Załączone pliki

Skomentuj

Siemka ,jestem w trakcie budowy kolumn frontowych właśnie n takich głośnikach jak u ciebie . Kolumny wzorowane na kolumnach Yb audio najwyższy model skóra + drewno tylko ze tanie głośniki stx fcx i mam pytanie o zwrotnice do tych kolumn czy jest ktoś kto by mógł mi je zrobić bo kompletnie się na tym nie znam

Skomentuj

jak to nie musi byc ladne to spokonie zrobisz to sam!
                    wystarczy polozyc elementy na schemacie (wszystkie sa podpisane, brak plusa i minusa) i polaczyc drucikami w miejscu gdzie sa linie

Skomentuj

A jakie są koszta takiej zwrotnicy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Fajnie by było jak byś mógł wypisać mi spis czesci do tej zwrotnicy (2szt)
                      Bo nie znam tych oznaczeń

Skomentuj

koszt zalezy od tego ile chcesz wydac :p
                        napisz ile chcesz wydac to podam odpowiednie elementy

Skomentuj

Ciężko powiedzieć ile chcem wydać . Koszta powinny być adekwatne do jakości i ceny głośników tak sadze

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ciężko powiedzieć ile chcem wydać . Koszta powinny być adekwatne do jakości i ceny głośników tak sadze
                          Mogły by być takie same jak wy robiliście , wydają się spoko

Skomentuj

a kupiles juz glosniki?
                            bo czesc elementow by byla z stx

Skomentuj

Jeszcze nie , narazie skupiłem się na skrzynkach i wygłuszeniu później. Chciałem zwrotnice a głośniki na koniec

Skomentuj

czesci podaje na 1szt zwrotnicy

fronty:
                                1x 3,3uF https://stx.pl/kondensator-pet-4-7-u...kat-1-926.html
                                2x 47uF https://stx.pl/kondensator-pet-47-uf-100-v-stx.html lub tansze https://stx.pl/kondensator-bipolarny-47uf-100v.html
                                1x 10uF https://stx.pl/kondensator-bipolarny-10uf-100v.html (tutaj brak na stronie lepszego za dobra cene)
                                1x 0,4mH 000-1474 Cewka ind. 0,400mH +/-3% 0,530Ω dr.0,70mm śr.29 dł.15mm (wklejasz to w mailu do polink.com.pl )
                                1x 0,7mH 000-5085 Cewka ind. 0,700mH +/-3% 0,130Ω dr.1,00mm Fe 0,139kg. śr.35 dł.45mm
                                1x 1,5mH 000-2300 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,380Ω dr.0,80mm Fe 0,021kg. śr.20 dł.40mm
                                1x 4mH 000-5154 Cewka ind. 4,000mH +/-3% 0,425Ω dr.1,00mm Fe 0,193kg. śr.39 dł.46mm lub drozsze 000-5170 Cewka ind. 4,000mH +/-3% 0,285Ω dr.1,20mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm szt. 31,31
                                1x 5R6 002-0322 Rez. 5,60Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
                                1x 6R8 002-0328 Rez. 6,80Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
                                1x 12R 002-0343 Rez. 12,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący

centralny:
                                1x 5,1uF https://stx.pl/kondensator-pet-4-7-u...kat-1-928.html
                                1x 18uF https://stx.pl/kondensator-pet-4-7-u...kat-1-939.html
                                1x 0,6mH 000-1850 Cewka ind. 0,600mH +/-3% 0,530Ω dr.0,80mm śr.35 dł.15mm
                                1x 1,6mH 000-2359 Cewka ind. 1,600mH +/-3% 0,270Ω dr.1,00mm Fe 0,046kg. śr.23 dł.50mm szt. 15,98
                                1x 3R9 002-0310 Rez. 3,90Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący

satelitki:
                                1x 5,1uF https://stx.pl/kondensator-pet-4-7-u...kat-1-928.html
                                1x 22uF https://stx.pl/kondensator-pet-4-7-u...kat-1-940.html
                                1x 0,7mH 000-1855 Cewka ind. 0,700mH +/-3% 0,570Ω dr.0,80mm śr.35 dł.15mm szt. 9,93
                                1x 1,4mH 000-5006 Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,170Ω dr.1,20mm Fe 0,193kg. śr.36 dł.46mm szt. 21,9
                                1x 5R6 002-0322 Rez. 5,60Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,67
                                1x 33R 002-0358 Rez. 33,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,67

to bym bral biorac pod uwage kompromis miedzy jakoscia a cena

Skomentuj

Ok dzięki bardzo, a schemat podłączenia taki jak
                                  Na początku wątku ?

Skomentuj

tak

Skomentuj

Witam kolegów forumowiczów. Ostatnio przyhaczył mnie kuzyn z prośbą o to czy nie zbudowałbym z nim zestawu 7.1/7.2 takiego "na lata" no i żeby było to opłacalne tzn. wkład finansowy umożliwił zbudowanie zestawu który w sklepie byłby droższy (i oczywiście grał porównywalnie lub gorzej). Pomieszczenie ma wymiary 4,5 x 8,5m co daje ok. 39m2. Jest to pomieszczenie na "wysokim" parterze domu jednorodzinnego więc sufit jest nieco niżej niż w normalnym pokoju (niestety nie dysponuje tym wymiarem).
                                      Przejrzałem cały ten wątek i bardzo mnie zainteresowała ta konstrukcja. Mam kilka obaw/wniosków/założeń którymi chciałbym się podzielić i proszę o wskazówki:
                                      - założenie jest takie że na froncie nie mogą być kolumny wolnostojące - obawiam się że monitory takiej konstrukcji jak w tym projekcie głośniki tylne, nawet wsparte subwooferem lub dwoma mogą tego porządnie nie nagłośnią gdyby była taka potrzeba... stąd mój pomysł przerobienia monitorów na kolumny w zestawieniu takim jak głośnik centralny oczywiście projektując inną obudowę (zapewne o nieco większym litrażu niż dla centralnego) oraz wypuszczenie BR z tyłu obudowy, taką kolumnę chlelibyśmy potem jakoś podwiesić i skierować na widza...
                                      - ponieważ na jednej dłuższej ścianie pokoju jest długie okno tarasowe przestrzeń pomiędzy nim z sufitem to max. 25cm zastanawiam się czy moglibyśmy użyć jakiś mniejszych głośników tylnych (może jest jakiś sensowny projekt na forum?) lub zmniejszyć obudowę tych z projektu. Ew zamocować je w pozycji leżącej...
                                      - kuzyn ma parcie na subwoofery - najlepiej dwa - nie mam przekonania czy jest sens je budować samodzielnie zwłaszcza że ostatnio STX wypuścił jakieś np. S-250n - nie słyszałem go osobiście i nie wiem jak zagrałby z takim zestawem
                                      - stolarkę byśmy zlecili stolarzowi - znalazł się jakiś daleki krewny stolarz
                                      - czy któryś z kolegów mógłby porównać do jakiś kolumn brzmienie tego zestawu? albo ewentualnie opisać jaka to "liga brzmienia"? lub opisał jego brzmienie konkretnie.
                                      - i w zasadzie główne pytanie - czy to się w ogóle opłaca czy lepiej kupić jakiś zestaw za - powiedzmy 5k pln? STX ma takie na swojej stronie...
                                      Z góry dzięki za info...

Skomentuj

Nie opłaca się.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X