Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fox_El - jednodrożny, aktywny, wolnostojący zestaw głośnikowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] fox_El - jednodrożny, aktywny, wolnostojący zestaw głośnikowy.

Drugi projekt ukończony po za granicami RP. Prosta konstrukcja zrobiona na prezent.

Skład:
    Przetwornik - FR090WA02 http://www.wavecor.com/FR090WA01_02_specifications.pdf
    obudowa zamknięta - 3 litry, wytłumiona w całosci watoliną.
    zasilacz impulsowy MPS-45-27 - +32VDC 30W http://www.tme.eu/pl/details/mps-45-...te/mean-well/#
    Wzmacniacz - klasa D oparta na TDA8925, produkcji Philipsa - moduł 2x ~ 10W RMS @ 8ohm przy 1%THD
    filtr aktywny - składa się z filtrów wejściowych, wzmocnienia, notch, buffer, shelving lowpass, korekcji BS. Zasilany ze stabilizowanego źródła.

Ktoś chce schemat płytki? Pisać, dam.

Pomiary:

Jak brzmi:
    Wysokie nie są szczegółowe, nie ma basu wiadomo, ale srednie nie kuja w uszy, nie ma efektu siarczenia dla wyrazów z "sz" "s", a całość gra przyjemnie i stonowanie. Grill jedynie tłumi oktavę wokół 5kHz, co jest słyszalne.

Zdjecia:

Koszty:
    Ze 200e gdzie 100e to przetworniki. Sporo rzeczy miałem już.

Błędy jakie popełniłem:
    zmienić połóżenie transformatora zasilającego filtr. Jest za blisko wejść i trzeba uważać na kable sygnałowe, aby nie były wyeksponowane na zmienne pole elektryczne oraz magnetyczne.

Skąd wybór takiego głośnika?:)

Skomentuj

Fajne :)
      Napisz co warty ten wavecor :)

Skomentuj

Nie rozumiem jak mozna zmarnowac taki litraz obudowy na obudowe zamknieta...

Skomentuj

wybór tego przetowornika padł około rok temu. Podczas projektu digit_El zakupiłem dwa przetworniki (Wavecore i SS). Teraz został wavecore (jako słabszy przetwornik pod względem dolnego pasma):)
          Podczas wyboru kierowałem się:
          rozmiarem > ceną > efektywnością > pasmem > Qts > Fs > Qms
          Myślę, że zestaw jest dobry do folku i muzyki która nie zawiera za wiele energii akustycznej w dolnym paśmie akustycznym. Zostawiłem podbitą górę, pomogło to "rozjaśnić" brzmienie.
          Co jest warty Wavecore? Hmmm no referencje mam SS 10F/8414G10. WC gra szczegółowiej w górnym paśmie (materiał membrany),WC ma mniej basu (ale to ze względu, że siedzi w zamkniętej a SS siedział w otwartej obudowie), WC ma bardziej wybitą średnicę przed słuchacza, co jest pozytywne. Wokale SS były bardziej wciśnięte "pomiędzy zestaw".
          Każdy ma swoje zalety i wady. Jakby WC nadawał się do otwartej i schodził jak SS to WC wygrywa. NO chyba, że ktoś quaterlamba se zaprojektuje, to powinno być gites majonez :)
          Podczas tego projektu nauczyłem się, że WARTO brać przetworniki, które mają górzystą charakterystykę (na ogół, jeżeli nie ma tam jakiś drastycznych poziomów nieliniowych znieksztrałceń), ponieważ później nadmiar ciśnienia akustycznego w danym paśmie, trzeba stłumić. Tym samym obniżamy wypadkowy poziom składowych harmonicznych. Oczywiście, nie wszystkie zniekształcenia są tak samo zależne od amplitudy napięcia na wejściu przetwornika!
          Więc jak stłumicie jakieś pasmo o 6dB, tak jak mam na średnicy, a np 2harmoniczna ma poziom 1%, to obniżycie ją do 0.5%, kolejne 6dB to do 0.25% i tak dalej. Przynajmniej wedle teorii, ponieważ jak pisałem nie ma stałej liniowej zależności zniekształceń w paśmie akustycznym w funkcji amplitudy syngału pobudzającego, dotyczy to parzystych i nieparzystych.
          Przykładzik losowego fullrange przetwornika:

PM Już ci chodzi po głowie labirynt? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            PM Już ci chodzi po głowie labirynt?
            MLTL :) lub BLH jak juz by mialo byc po calosci. Roznice mialbys ogromna.

Skomentuj

pokaż prosze jakieś teksty źródłowe, pdfy i tym podobne.

Skomentuj

http://www.quarter-wave.com/

http://brinesacoustics.com/Articles.html

Skomentuj

Dzięki, poczytam. Może kolejny projekt będzie złożony na TL.
                  Ale to zależy, bo najpierw muszę... zaprojektować sam przetwornik niskotonowy. To będzie coś nowego :)

Skomentuj

To zaprojektuj taki od razu pod TL :P

Skomentuj

Czaruję...
                    X