Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX-300 Górasa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Informacja
    Zamieszczone przez góras Zobacz posta
    ( nie wiem jak napisać to z cytatami wiec pisze z ręki)
    zaznaczasz tekst i klikasz w "cytuj zaznaczony tekst" na dole okienka z danym postem

Skomentuj

Tuaj zdjęcie forniru przed lakierowaniem. I mojej własnej produkcji lakiernia bezpyłowa :)

Skomentuj

pawel S a cytaty w Tapatalku? Bo głównie nim się posługuje.

Skomentuj

pawel S a cytaty w Tapatalku? Bo głównie nim się posługuje.
          Cos jest, tak to wygląda.

Skomentuj

Witam :)
            poleciałem odrazu Navolem w 10 warstwach
            Co to za lakier ? Dwuskładnikowy jakiś ?
            Dobra robota.

Skomentuj

Raczej nie moze byc jednokomponentowy, bo przy takiej metodzie lakierowania, mialby duze problemy z pelnym utwardzeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                Co to za lakier ? Dwuskładnikowy jakiś ?
                Dobra robota.
                Lakier to Novol 570 do tego utwardzacz novol h 5120 i rozcienczalnik novol thin 850. Wszystko mieszamy zgodnie z kartą katalogowa. Ten lakier to jest klar.

Skomentuj

Gratuluję konkretnej roboty! Wizualnie bardzo dobrze się prezentują - przyciągają wzrok a to najważniejsze :)

Ciekawi mnie tylko jak taki sposób lakierowania "zaowocuje" w przyszłości ? Czy nie będzie żadnych problemów ? Może ktoś się wypowie... bo sam z chęcią spróbowałbym tej metody.

Jest 1 rzecz, którą bym zmienił w Twoich głośnikach (ale to jest już drobnostka wizualna "czepianie się") midwoofery przypręciłbym tak samo jak wysokotonowkę

Odnośnie kolców i podstaw..... Może czarny granit + kolce+możliwe logo - napisz tu LINK

Skomentuj

Nonameplum lakierował już kilka paczek tym sposobem które mają już kilka lat i twierdzi że nic się z nimi nie dzieje. Ale najlepiej jak by się sam wypowiedział :-)

Skomentuj

Ciekawi mnie który lakier wyciąga lepiej kolorki z drewna, poliuretan czy klar samochodowy? Testował ktoś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                        Ciekawi mnie który lakier wyciąga lepiej kolorki z drewna, poliuretan czy klar samochodowy? Testował ktoś?
                        Raczej nitro. Choc coraz wiecej pieknie lakierowanych gitar poliuretanem. Tak czy siak Poliuretan wyglada inaczej niz nitro.

Skomentuj

Hmmm, nigdy nie pracowałem nitro, zawsze wybierałem poliuretan ze względu na większą wytrzymałość lakieru. Bardzo ładne kolumny. Interesują mnie wzmocnienia i technika bocznych ścianek, możesz opisać jak je wykonałeś lub wstaw zdjęcia z budowy.
                          Last edited by Tobike; 15.05.2015, 07:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            Najgorsze w całym tym lakierowaniu że jak utrącisz gdzieś lakier to się można nieźle wk..zdenerwować...
                            Pięknie lakier wyciągnął kolor!
                            Ja mam wrażenie że ten klar jest elastyczny i że chyba ciężko będzie o jakiś oprysk. A co do zdjęć to postaram się wieczorem coś wrzucić jak będzie chwila.

Skomentuj

Jeżeli jest miękki to coś ze stosunkiem klar-utwardzacz-rozcieńczalnik było nie tak. Jak się szlifowało ten klar, chyba dużo czasu spędziłeś nad maszyną?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                                Jeżeli jest miękki to coś ze stosunkiem klar-utwardzacz-rozcieńczalnik było nie tak. Jak się szlifowało ten klar, chyba dużo czasu spędziłeś nad maszyną?
                                Proporcje były zgodne z notą katalogową i starałem się mieszać co do ml :-). pisząc miękki mam namysli że raczej bardziej podatny na wygiecie niż pęknięcie. Co do szlifowania to zabardzo nie mam punktu odniesienia. Przy następnej konstrukcji będę mógł coś więcej powiedzieć. Tak myślę że klar musi być chyba trochę elastyczny gdyż na niego oddziaływuja duże różnice temp ( +50C - 50C)

Skomentuj

Kilka obiecany fotek. Niestety nie mam zdjęcia sposobu gięcia boków ale wykonałem to metoda opisywaną już na forum. Jedna szersza listwa w środku i przestrzeń zasypana piaskiem, zawibrowana i ubita. Efekt 39kg wagi jednej paczki bez podstawy i kolcow :)

Skomentuj

Pięknie Ci to wyszło, gratulacje.

Nonameplum lakierował już kilka paczek tym sposobem które mają już kilka lat i twierdzi że nic się z nimi nie dzieje. Ale najlepiej jak by się sam wypowiedział :-)
                                    Potwierdzam, lakierowałem tym sposobem 3 pary kolumn. Metoda przeze mnie sprawdzona i zawszę się jej trzymam.

Np. wcześniej miałem 3W-Classic około 4 lata i kompletnie nic się nie działo. Teraz mam Margarett -> http://diyaudio.pl/showthread.php/22...um-s-Margarett ponad 2 lata i też bez problemu.
                                    Lakiery przeznaczone na rynek samochodowy tak ja ten Novol, są trochę inne od lakierów typowo meblowych.
                                    Tak jak góras mówi, z regóły posiadają lepsze włąściwości elastyczne ze względu na warunki w jakich muszą pracować.

Co do koloru jak wyciągnie klar, może się różnić, ze względu na reakcje chemiczne jakie mogą zachodzić z olejkami znajdującymi się w forniże w zależności od składu klaru.

Skomentuj

Tylko coś tu nie pasuje... czy 2way czy 2.5way ?? Bo na zdjęciu wygląda na 2way!!
                                      Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                      Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                      My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                        na zdjęciu wygląda na 2way!!
                                        I to wiesz ze zdjęcia?
                                        Dobre.

Wskazówka
                                        Po co te wykrzykniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                          Bo na zdjęciu wygląda na 2way!!
                                          a projekt zwrotnicy pan widzial?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X