Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Audax TW025A28 i Usher 8948a [mirfak]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory Audax TW025A28 i Usher 8948a [mirfak]

Szanowni Państwo,
    przedstawiam pierwszą moją konstrukcję na zacnych przetwornikach:
    1. Audax TW025A28
    2. Usher 8948A

Obudowy wykonane z MDF 18 - klejonego "na kanapkę", oklejone fornirem palisander santos. Fornir pokryty kilkoma warstwami olejowosku Osmo.
    Zwrotnica zaprojektowana i wykonana przeze mnie (póki co, z przyczyn obiektywnych, nie zamieszczam schematu).
    Obudowa około 20 l netto, wytłumiona filcem i niewielką ilością watoliny, strojona na około 40 Hz.

Jak grają? Całkiem dobrze, ale jak to zwykle bywa coś tam w przyszłości pewnie będę w zwrotnicy poprawiał, bo na niektórych utworach pojawiają się sybilanty, do ktrych nie jestem przyzwyczajony. Wysokie tony nieznacznie wysunięte do przodu, ale ja jestem przyzwyczajony do jedwabnego Morela. Bas jest potężny i zaskakująco nisko schodzi. Średnica bardzo "realna". Co rzuca się w uszy, to świetne kreowanie sceny.

Poniżej kilka fotografii (niestety nie za dobrze odkurzyłem powierzchnię, co niestety widać na zdjęciach)

Świetna robota, a i fotki ładne. Gratuluję :)

Skomentuj

Bonsai, gitara i w tle kolumny :).
      Może chociaż pokażesz pomiary bez schematu zwrotki ?
      Według mnie jakiś trochę za mały front, tych "sonusów" już tyle powstało że człowiek widzi drobne szczegóły :)
      Masz zdjęcia z budowy?

Widzę że masz jakieś ustroje powiesz o nich coś ciekawego ?

Skomentuj

Ładnie się prezentują, jak na pierwszą konstrukcje świetna dbałość o szczegóły wykonania

Skomentuj

Dziękuję za komentarze.
          Jeśli chodzi o fronty, to pewnie dzisiaj zrobiłbym je ciut inaczej, ale to raczej kwestia gustu. Nawet nie myślałem żeby kopiować coś z SF, bo po prostu jestem za cienki w uszach. Raczej nazwałbym to niewielką inspiracją :)
          Ostateczny kształt kolumn był pomysłem mojej żony, dla której zostały zrobione.

Zdjęć z budowy nie mam za wiele, bo nic tam odkrywczego nie było, dlatego nie zamieściłem.

Ustrojów mam kilka, dyfuzor Schroedera na ścianie za kolumnami, dodatkowo kilka absorberów szerokopasmowych. Na zagospodarowanie oczekuje sufit i ściany boczne, gdzie dodatkowo wylądują skyline.

Wrzucę, lekko przekornie, pomiary w zakresie 40 Hz do 20 kHz, wykonane z miejsca odsłuchu :)

P.S. Schemat zwrotnicy oraz symulacje wrzucę dopiero jak będę w 100% przekonany, że jest idealnie (do tego muszę zaprosić kilka osób na odsłuch)
          Last edited by mirfak; 24.05.2015, 13:24.

Skomentuj

:thumbsup: Brawo

Skomentuj

Jeśli grają tak jak wyglądają,to też takie chcę !
              I szacun za fotki i całą resztę ustrojstwa.

Skomentuj

Bardzo fajny zestaw!

Skomentuj

No to gratulacje.
                  Wywoskowane więc pewnie i graja na swoim miejscu.

To kiedy Wojtku spotkanie ? :)

Skomentuj

Wywoskowane, ale za niedługo żona weźmie je swoje posiadanie. Na razie stoją u mnie :-) Zapraszam do Katowic. Za miesiąc do odsłuchu dokładam domowego Imperial Stouta - właśnie warka zaczęła się fermentować :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                      Imperial Stouta -
                      Parametry ? Czym chmielone ? Ile leżakowany ?

Skomentuj

Na razie fermentacja. Wyjściowo 14.6 blg. Chmielone dwa razy marynką i lubelskim. Myślę, że jak wszystko pójdzie ok, to za miesiąc można będzie skosztować. To jest mój pierwszy IS. Wcześniej głównie pilsy i pszenica - te podobno szybciej dojrzewają ;-)

Skomentuj

No styl IS ma być, natomiast nie lubię za mocno alkoholowych piw :-) Zobaczymy jak wyjdzie. Stout Guinnessa jest ok jeśli chodzi o alko, ale trochę mało "imperialny". Piłeś Mikly Stouta?
                          Last edited by mirfak; 28.05.2015, 11:58.

Skomentuj

Ja tak celuję w 4.5 - 5%, bo moja głowa czuje :-) Ale ja już stary jestem :-(

Skomentuj

oprócz rewelacyjnych monitorów, gratuluję pięknych zdjęć.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                                P.S. Schemat zwrotnicy oraz symulacje wrzucę dopiero jak będę w 100% przekonany, że jest idealnie (do tego muszę zaprosić kilka osób na odsłuch)
                                I jak wygląda teraz schemat.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                  I jak wygląda teraz schemat.
                                  Powiem szczerze, że nie do końca jestem zadowolony. Musiałbym je oddać komuś bardziej doświadczonemu na pomiary.
                                  Szukałem schematu, ale gdzieś mi zaginął :-(

Wysłano z Commodore 64

Skomentuj

Rewelacyjnie się prezentują, jak grają podobnie jak wyglądają to tylko pozazdrościć

Skomentuj

Kolumieńki bardzo szykowne.
                                      Jak już robisz pomiary to zrób bramkowany pomiar samej kolumny z powiedzmy 1 m. Zastanawia mnie pochodzenie tej górki na 700Hz...

Skomentuj

Super robota.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X