Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złoty Audax + Satori + TiW 200xs

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W końcu obudowa nie jest nieskończenie duża, a długość fali oddziałuje na membranę głośnika z drugiej strony, to miało by sens. A skoro dawanie dużej ilości wytłumienia pogarsza odpowiedź impulsową, to głośnik przy dużym wytłumieniu widzi większą objętość i mniejsze oddziałanie fal od strony obudowy. Brzmi logicznie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Czyli dodales troche zniekształceń i brzmi dla Ciebie lepiej.
      To samo chciałem napisać.

Skomentuj

Wg mnie tutaj wielu konstruktorów popełnia błąd, skupiając sie bardziej nad sztywnością ścianek obudowy niż nad tlumieniem tego, co glosnik promieniuje do tylu.
        Z dwojga złego chyba jednak zbyt słaba obudowa robi więcej szkody bo promieniuje z każdej strony przenosząc drgania.
        Z drugiej strony to obudowy BR nie można tłumić zbyt mocno, natomiast tutaj mamy OZ i można dać więcej.
        Hmm tylko idąć tym tropem rozumowania powinniśmy robić 3 way z odseparowanym średniakiem zawsze w obudowie zamkniętej

Skomentuj

I tak największy wpływ na tłumienie rezonansow w obudowie ma materiał ułożony luźno w środku obudowy, a nie przy ściankach. Ma to związek z prędkością przemieszczania się fali wewnątrz obudowy. Przy ściankach prędkość jest zerowa bo fala zmienia kierunek więc tutaj tłumienie nie ma aż takiego znaczenia jak to luźno ułożone.

Poza tym nawet jeśli jest tak jak piszesz to i tak nie będę zwracał uwagi na zwiększone zniekształcenia skoro według mnie to brzmienie jest wierniejsze rzeczywistemu.

Skomentuj

Ja dalej się uczepię tych płytek. Uważam, że w przypadku tak złożonej konstrukcji, zrobionej z sklejki 20mm, z taką ilością wzmocnień, kompletnie niepotrzebne są te płytki. Może osłabiłeś lub przesunąłeś nimi ewentualne rezonanse bocznych ścianek, występujące między łączeniem wzmocnień, ale podejrzewam że przy takiej konstrukcji te rezonanse i tak miały marginalne znaczenie. Podobno TIW to solidna pompka do basu, ale znowu nie ma co przesadzać, to tylko 8".

Nie odbierz tego jako atak czy coś, po prostu moim zdaniem nie widzę w takim rozwiązaniu większego sensu.
            Last edited by dragon; 29.07.2015, 14:35.

Skomentuj

Zaszkodzić nie zaszkodza więc niech sobie tam będą

Skomentuj

Nie wiadomo czy nie za szkodzą :) Powierzchnia płyty bocznej pomiędzy wzmocnieniami będzie mieć rezonans na danej częstotliwości, dokładając punktowo na tą powierzchnie większy ciężar powodujesz obniżenie tego rezonansu - podobnie zachowanie jak w membranie biernej. Co jeśli bez płytek rezonans był wysoko a teraz jest na tyle nisko że wpływa na pasmo pracy TIW'a ? mata bitumiczna tego nie wytłumi :)

Nie no wiem czepiam się już teraz bo równie dobrze sztywność płytki może niwelować to o czym mówie, ale ciekawe na ile realnie takie płytki pomagają w tłumieniu.

Co do kanapki o której mówiłeś to to ma jak najbardziej sens ale wtedy jak cała powierzchnia jest kanapką.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  Z dwojga złego chyba jednak zbyt słaba obudowa robi więcej szkody bo promieniuje z każdej strony przenosząc drgania.
                  Z drugiej strony to obudowy BR nie można tłumić zbyt mocno, natomiast tutaj mamy OZ i można dać więcej.
                  Hmm tylko idąć tym tropem rozumowania powinniśmy robić 3 way z odseparowanym średniakiem zawsze w obudowie zamkniętej
                  Myślisz, ze drgania obudowy sa bardziej słyszalne od rezonansow, które oddzialywuja na membranę glosnika? Kazda buda drga ale to nie jest gigantyczny problem. Popatrz na to inaczej. Wolalbys ultra sztywna tl, lecz z niedotlumionymi rezonansami, czy ciebie cieńsze ściany obudowy lecz perfekcyjnie wytlumiony tunel bez rezonansow?

Skomentuj

Nie samymi rezonansami obudowa żyje.
                    Płytki zwiększają ciężar. Jeśli pominiemy rezonans, to przy tej samej sile wymuszającej będziesz miał mniejszą amplitudę drgań. Wprawdzie może się zdarzyć taki zbieg okoliczności, ale większa szansa że płytka pomoże niż zaszkodzi. Na pewno wyrywanie tego teraz zaszkodzi macie bitumicznej :)
                    Last edited by Micwoj; 29.07.2015, 15:00.

Skomentuj

Normalnie. Slabsze tlumienie, to bardziej zaznaczone rezonanse, mniej tlumienia moze też wplynac na gorsza odpowiedz impulsowa. Niestety przy typowych obudowach/komorach dla średnich lub midbasu właściwie niemożliwe jest uzyskanie braku wpływu działania obudowy na brzmienie glosnika. To co wypluje glosnik z tylu, wraca ponownie na membranę po odbiciu od ścianek komory glosnika. Wg mnie tutaj wielu konstruktorów popełnia błąd, skupiając sie bardziej nad sztywnością ścianek obudowy niż nad tlumieniem tego, co glosnik promieniuje do tylu.
                      Idąc dalej tym tokiem to obudowa z równoległymi ściankami (prostokątna) tez nie powinna miec miejsca
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I nie ma w bezkompromisowych projektach, np ślimak bowersa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po prostu obudowa prostokatna to jeden wielki kompromis. Jak i w środku (fale stojące) tak i na zewnątrz (dyfrakcja na jej krawędziach).

Skomentuj

Klasyczne, podobają mi się :)
                          I te złote nóżki :thumbsup:
                          Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Niestety to jest prawda.
                          Tak ale mi się akurat to podoba :)
                          Jeśli chodzi o scenę to bardzo dobre są kopułki Satori .
                          Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
                          Pobawiłem się wytłumieniem
                          Warto się pobawić bo zmiany są spore .
                          Także z różnymi materiałami wytłumienia bo każdy pochłania inaczej konkretne częstotliwości i najlepiej stosować 2-3 o różnej gęstości .

Normalnie. Slabsze tlumienie, to bardziej zaznaczone rezonanse, mniej tlumienia moze też wplynac na gorsza odpowiedz impulsowa.
                          Takie gadanie ... bo spr. jest dużo bardziej skomplikowana .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Klasyczne, podobają mi się :)
                            Miałem już przeróżne obudowy, ale takie zupełnie proste chyba najwolniej się nudzą. Pochylenie dodaję im trochę nowatorstwa i rasowego wyglądu :)

I te złote nóżki :thumbsup:
                            Trzeba było dodać jeszcze jakiś akcent, żeby audax nie kłuł tak po oczach :)

Skomentuj

Myślisz, ze drgania obudowy sa bardziej słyszalne od rezonansow, które oddzialywuja na membranę glosnika? Kazda buda drga ale to nie jest gigantyczny problem. Popatrz na to inaczej. Wolalbys ultra sztywna tl, lecz z niedotlumionymi rezonansami, czy ciebie cieńsze ściany obudowy lecz perfekcyjnie wytlumiony tunel bez rezonansow?
                              Nie wiem, nie sprawdzałem tego bezpośrednio. Każda drga, jedna mniej druga więcej.
                              Teoretycznie wolałbym tą drugą, zależy jak by grały i jak wyglądałyby pomiary.
                              FInalnie wybrałbym tą która lepiej gra

Skomentuj

Pytanie do autora - czemu sprzedajesz?
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Pytanie do autora - czemu sprzedajesz?
                                  Pewnie dopadło go to co każdego z nas po jakimś czasie. Głód na nowe audio :)

Skomentuj

Dokładnie, chce podłubać coś nowego. Lubię grzebać w warsztacie

Generalnie będzie coś bardzo podobnego, bo satori zostaję na średnich tylko trochę większego. :)

I tak chyba z wszystkich par kolumn jakie miałem u siebie te stały najdłużej bo ponad rok czasu. Granie jest mega wyważone i naprawdę można z takim brzmieniem zostać na bardzo długo.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X