Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złoty Audax + Satori + TiW 200xs

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Złoty Audax + Satori + TiW 200xs

Witam wszystkich,

chciałem się pochwalić ostatnią konstrukcją, która jak mi się przynajmniej wydaje, zostanie na dłuższy czas. Są to kolumny zrobione według projektu Ravena.
    Z racji tego, że ma to być projekt "na lata", do skrzynki się raczej przyłożyłem, przynajmniej jeśli chodzi o materiały i ilość wzmocnień.

Całość zrobiona jest ze sklejki 20 mm. Front złożony z 2 płyt, wzmocnienia co 10 cm, między nimi wklejone maty bitumiczne, a na nie płytki ceramiczne w celu jak najlepszego usztywnienia konstrukcji. Podczas "opukiwania" skrzynki ma się wrażenie jakby była zrobiona z litej bryły drewna. Nic nie rezonuje. Wytłumienie komory średniotonowca to 2cm filcu na ściankach i wełna owcza ułożona luźno w całej objętości.

Brzmienie jest bardzo neutralne i realne. Nie ma żadnych nalotów związanych z rodzajem materiału membrany (mowa o satori i średnicy). Średnica jest detaliczna, dopełniona i ze świetną lokalizacją. Audax jest bardzo detaliczny, chociaż w moim odczuciu brakuję mu troszkę przestrzeni i rozsypywania się najwyższych tonów po pokoju. Jeśli chodzi o scenę jest bardzo dobrze, lokalizacja źródeł pozornych jest punktowa. Jest szeroko, ale jeśli chodzi o głębie to w wysokich tonach brakuje przestrzeni w głąb. Audax gra szeroko ale brakuję głebokości, jakby większość działo się na jednej linii. Mam wrażenie, że w tej kwestii lepszy był hds tweeter.

Poniżej foty:

Kratownica fajnie wyszła, zgodnie z sugestią Ravena że tiw pracuje i tak mocno. Fotki mogą być, ale brakuje wg mnie zdjęcia kolumn w dzień. Fornir ładnie wygląda, ale dobrze na nich forniru nie widać :)
    Gratuluje projektu!
    Robiłeś pod frezowanie na głośnik średniotonowy od wewnątrz? Tak jak radzili na stronie troelsgravesen-a.
    Last edited by Meteo; 25.07.2015, 15:58.

Skomentuj

a o akustykę zadbałeś, że tak się wypowiadasz o przestrzeni tego audaxa?

Bardzo fajna konstrukcja:-) Gratuluję! Choć widać troszkę przy duże frezy.

Skomentuj

Skąd pomysł na te płytki ceramiczne i czym były klejone ?
        Ile waży jedna sztuka :)? Szkoda że WIZUALNIE te głośniki zupełnei do siebie nie pasują :/
        Wada tych kolumn to zapewne efektywność i według irka ciche kolumny nie grają :)
        Jaki masz wzmacniacz ?

Skomentuj

Robiłeś pod frezowanie na głośnik średniotonowy od wewnątrz?
          Tak, podfrezowanie zrobione.

a o akustykę zadbałeś, że tak się wypowiadasz o przestrzeni tego audaxa?
          Jak najbardziej... Kolumny stoją 1,7 m od przedniej ściany, na której jest około 3m2 dyfuzara Schroedera 1D. Kanapa odsunięta od tylnej ściany o 1,2m, gdzie też są 2 mniejsze dyfuzory. Na suficie wielki panel pochłaniający z wełny mineralnej. Pod względem akustyki biedy nie ma. moje spostrzeżenia co do grania audaxa odnoszę do innych kolumn grających w tym pomieszczeniu i w takich samych warunkach...

Te przyduże frezy tylko na zdjęciu tak wyszły...Na żywca jest o niebo lepiej. Teraz pomalowałem na czarno podfrezowania pod głośniki więc lampa błyskowa by już tego nie wyeksponowała.

Skąd pomysł na te płytki ceramiczne i czym były klejone ?
          Ile waży jedna sztuka ?
          Płytki leżały pod ręką w piwnicy więc je wykorzystałem. Idealnie rozmiarowo wpasowały się miedzy kratownice. Klejone były polimerowym klejem tytana. 1 szt. waży około 40 kg.

Gram na niemieckiej koncowce mocy z lat 80. 2 x 150 W przy 8ohm. Niestety pada mi jeden kanał i szukam czegoś w zamian. (Będzie ciężko bo to naprawde zacna maszyna) Przy bezposrednim porownaniu z Amplifikatorem Gold mojego znajomego, wyszła obronną ręką. Kumpel zbierał szczękę z podłogi :) Preamp Volcano.

Miałem kiedyś u siebie kolumny, które zagrały odrobinę lepiej na średnicy i w wysokich tonach. Mianowicie DTQWT troelsa gravesena. Tyle tylko, że nie grały w ogole basem ;/ Kiedyś jeszcze raz je zbuduję, tylko w wersji TQWT i zsynchronizuję z 2 dobrymi subami.

Niżej kilka fot z ustrojami:

Skomentuj

Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
            Audax gra szeroko ale brakuję głebokości, jakby większość działo się na jednej linii. Mam wrażenie, że w tej kwestii lepszy był hds tweeter.
            Niestety to jest prawda. Audaxy bylyby jednym z najlepszych glosnikow na rynku gdyby nie to, ze graja nierowno oraz scene w glab kreuja jak glosniki za 50zl. Francuzi musza wydac poprawke :P

Skomentuj

W końcu ktoś zadbał o akustykę pokoju Jakim programem liczyłeś dyfuzory QRDude ?
              Dyfuzory mają jedną wadę.. idealnie gromadzą kurz.

Skomentuj

Wszystko ok, tylko już się doczekać dnia nie mogłeś, nie? :p

Skomentuj

Może ktoś racjonalnie wytłumaczyć co ma klejenie płytek ceramicznych w taki sposób jak tutaj, do sztywności kolumny ?

ps. Całkiem fajna adaptacja akustyczna pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                    Może ktoś racjonalnie wytłumaczyć co ma klejenie płytek ceramicznych w taki sposób jak tutaj, do sztywności kolumny ?
                    Dodatkowy ciężar, płytka zdaje się jest dużo sztywniejsza niż sklejka, do tego pogrubia samą ściankę.
                    Nie jestem pewien tej metody bo pierwszy raz ją widzę.

Skomentuj

Dokładnie tak jak Rfck napisał o ciężar chodzi. Poza tym mata bitumiczna stosowana wewnątrz obudowy ma sens jeżeli przykryta jest jeszcze jedną sztywna warstwą np cienka sklejka lub hdf. Samo wyklejenie wprowadza znikome rezultaty. Kanapka to podstawa.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        Niestety to jest prawda. Audaxy bylyby jednym z najlepszych glosnikow na rynku gdyby nie to, ze graja nierowno oraz scene w glab kreuja jak glosniki za 50zl. Francuzi musza wydac poprawke :P
                        A co jest odpowiedzialne za tworzenie głębi?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tylko nie pisz że zgranie fazowe, bo zjedzą Ciebie czarne wrony :p
                          Last edited by marian; 26.07.2015, 22:21.

Skomentuj

Zadziobia mnie kruki, wrony
                            Gdzies to juz sluszalem
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              No tylko nie pisz że zgranie fazowe, bo zjedzą Ciebie czarne wrony :p
                              Jak nie wiesz czemu, to na pewno przez to, czego się nie rozumie hehe
                              "Its a magic" but it dont work this time :P

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                A co jest odpowiedzialne za tworzenie głębi?
                                Caly tor.
                                Ale jesli jeden fragment i to najwazniejszy jak glosniki zawodzi, reszta przestaje miec znaczenie

Skomentuj

Ostatnio pogrzebałem jeszcze trochę z kolumnami, bo nie dawała mi spokoju średnica. Była troszkę za bardzo ugrzeczniona. Pobawiłem się wytłumieniem i teraz jest idealna. Wywaliłem filc ze ścianek i zostawiłem tylko luźno ułożoną wełne owczą. Rezultat,: wypchnięcie średnicy do przodu, myślę że jest teraz odrobine głośniejsza. Jest trochę bardziej agresywna i dosadna. Dokładnie tego mi brakowało.

Skomentuj

Czyli dodales troche zniekształceń i brzmi dla Ciebie lepiej.

Skomentuj

Niby jak?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Normalnie. Slabsze tlumienie, to bardziej zaznaczone rezonanse, mniej tlumienia moze też wplynac na gorsza odpowiedz impulsowa. Niestety przy typowych obudowach/komorach dla średnich lub midbasu właściwie niemożliwe jest uzyskanie braku wpływu działania obudowy na brzmienie glosnika. To co wypluje glosnik z tylu, wraca ponownie na membranę po odbiciu od ścianek komory glosnika. Wg mnie tutaj wielu konstruktorów popełnia błąd, skupiając sie bardziej nad sztywnością ścianek obudowy niż nad tlumieniem tego, co glosnik promieniuje do tylu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X