Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podlogowe "STX FX-400 TL"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    W mojej obudowie, dwom basom w komorze latwiej jest kontrolowac ( dzieki sprezaniu powietrza w komorze ) rezonansem cwiercfalowym tunelu, niz gdyby tej komory nie bylo, a tunel mialby wieksze Sd. Dzieki temu energia dostarczona do glosnikow jest lepiej wykorzystana, co przeklada sie na wiekszy SPL ( a chyba o to przeciez chodzi? ) w porownaniu do zwyklej TL o stalym przekroju, czy duzym taper o duzym Sd na wejsciu tunelu za glosnikami. Suma sumarum dostajemy wieksza wytrzymalosc glosnikow, niz gdybysmy je umiescili w innej obudowie.
    Po prostu to rozwiązanie jest trochę bliżej BR który jak wiadomo jest dużo bardziej efektywny od klasycznej TL. Idąc dalej, czyli zwiększając komorę i zmniejszając tunel, otrzymując stała objętość oraz zestrojenie, dojdzie się do typowego BR. To rozwiązanie jest czymś pośrednim, proporcją wielkości komory i tunelu ustala się stopień podobieństwa do TL bądź BR.

Zupełnie tak samo jak się weźmie obudowę BR i zacznie zestrajać ją na co raz niższą częstotliwość aż dojdzie do tak niskiej częstotliwości, że będzie działać jak obudowa zamknięta. Można się wówczas kłócić czy to jest BR bo ma tunel czy OZ bo na to wskazuje działanie obudowy.

Skomentuj

Mozna tak powiedziec, jest to pewnego rodzaju hybryda.

Skomentuj

Musielibyśmy jeszcze dodać tutaj domenę częstotliwości, o której PM wspomniał. Dla pewnych przedziałów działy by się kompletnie różne rzeczy, promieniowanie energii przez przetwornik, przez tunel, największe wychylenie układu drgajacego (rezonans w aplikacji), najmniejsze wychylenie (rezonans portu).
        Ostatni post był bardziej przejżysty, nie chciałem łapać za słówka z poprzedniego.
        A jak porównasz teraz wytrzymałość mechaniczną (wychyleniową) z dwoma basami w TL do BR? Możesz podzielić moc wejściową podaną na konstrukcję z dwoma basami przez dwa. Jeżeli masz rację to po podaniu np: 300W RMS @ 8ohm na TL z dwoma basami (czyli 150 W na przetwornik) powinny jeszcze ogarniać podczas gdy w BR z jednym przetwornikiem z 150W RMS 8hom na wejsciu, moze już nie ogaranić. Liczby są przykładowe. Sygnał powinien być szumem.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          A jak porównasz teraz wytrzymałość mechaniczną (wychyleniową) z dwoma basami w TL do BR? Możesz podzielić moc wejściową podaną na konstrukcję z dwoma basami przez dwa. Jeżeli masz rację to po podaniu np: 300W RMS @ 8ohm na TL z dwoma basami (czyli 150 W na przetwornik) powinny jeszcze ogarniać podczas gdy w BR z jednym przetwornikiem z 150W RMS 8hom na wejsciu, moze już nie ogaranić. Liczby są przykładowe. Sygnał powinien być szumem.
          Niestety takie porownanie nie jest proste. Porownanie wytrzymalosci mocowej mozna przeprowadzic w symulatorze. Poza tym wiecej moich testow wykonuje na "zywym organizmie". Lubie robic dwie obudowy, dwa rozne rozwiazania i stawiajac je obok siebie testuje nie tylko brzmienie, ale wlasnie wytrzymalosc glosnikow w danej obudowie. Do wielu rzeczy dochodze po prostu empirycznie, co jest czasochlonne i nielatwe.

W wielu opracowaniach TL mozna spotkac opis porownania wlasciwosci roznych wariantow falowodow, poniewaz mozliwosci jakie daje ten rodzaj obudowy, jest jednoczesnie jej zmora jak i zaleta. Pierwsze testy porownawcze na jednym glosniku BR vs TL bez komory, dawaly jasno do zrozumienia, ze TL nie ustepowala wytrzymaloscia mocowa obudowie BR. Natomiast testy klasycznej TL vs TL z komora wykazuja przewage tej drugiej w zakresie wytrzymalosci mocowej i ma to podstawy matematyczno fizyczne.
          Ciekawostka moga byc tez opisy konstrukcji kolumn T+A, ktore producent chetnie zamieszcza w swoich katalogach reklamowych.

Skomentuj

Do wielu rzeczy dochodze po prostu empirycznie, co jest czasochlonne i nielatwe.
            Zgodzę się z tym zdaniem, bardzo często nawet w pracy spotykam się z taką sytuacja, a to nie elektroakustyka. Często wolę praktykę do teorii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
              Często wolę praktykę do teorii.
              Tylko ze czesto mozna cos wykazac teoretycznie w 5 minut i kazdy to przyjmie jako oczywiscte a potem mozemy to samo udowadniac metodami praktycznymi rok i ludzie nie beda wierzyc ze to tak ma byc.

Skomentuj

Lubie robic dwie obudowy, dwa rozne rozwiazania i stawiajac je obok siebie
                ja tak robię przy wyborze przetworników, te co mi się nie podobają sprzedają, albo odsyłam.

Skomentuj

Good day,
                  Beautiful. Do you have any more finished designs?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez sidaryan Zobacz posta
                    wow! :o india?!
                    stx sell there speakers?

Skomentuj

Ja mam kilka pytań do autora Pogromcy mitów. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania kolumn fx200 w oparciu o projekty Ravena "New FX200". W trakcie poszukiwań trafiłem na ten temat FX400.
                      Zainteresowało mnie dołożenie drugiego niskotonowego. Nasuwa się kilka pytań:
                      1. jaką impedancję ma cała kolumna,
                      2. jakiej impedancji są głośniki niskotonowe i jak są one połączone ze sobą,
                      3. czy można wykonać wersję z dwoma niskotonowymi w obudowie BR (prostsza stolarka).

Może Pogromca mitów mógłby się podzielić schematem zwrotnicy?
                      Powyższymi pytaniami trochę idę na skróty, wiem. Nie posiadam takiej wiedzy jak kolega ani sprzętu do pomiarów.
                      Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez sylwek1980 Zobacz posta
                        1. jaką impedancję ma cała kolumna,
                        Nawet nie wiem czy jeszcze mam zachowane pomiary calej kolumny, ale impedancja wypadala ponad 3 ohmy.

2. jakiej impedancji są głośniki niskotonowe i jak są one połączone ze sobą,
                        Glosniki sa 8 ohmowe, podlaczone rownolegle.

3. czy można wykonać wersję z dwoma niskotonowymi w obudowie BR (prostsza stolarka).
                        Pewnie, ze mozna.

Może Pogromca mitów mógłby się podzielić schematem zwrotnicy?
                        Nie moge, poniewaz właściciel tych kolumn tego sobie nie zyczyl.

Powyższymi pytaniami trochę idę na skróty, wiem. Nie posiadam takiej wiedzy jak kolega ani sprzętu do pomiarów.
                        Proszę o pomoc.
                        Mam gdzies obudowy testowe z tego projektu, mozna by bylo przebudowac na BR i zrobic pod to zwrotnice, ale musialbym miec zestaw glosnikow.

Skomentuj

Czaruję...
                        X