Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny DIY "Lotus 1" Głośniki AUDAX.RCF.Visaton.EMT...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny DIY "Lotus 1" Głośniki AUDAX.RCF.Visaton.EMT...

Witam

Kilka lat temu popełniłem taki owy projekt oceńcie wizualnie bo słuchowo trzeba tego na żywo posłuchać.
    Zdobyte doświadczenie w byłej pracy jako elektronik serwisant i akustyk przydało się mocno w życiu i w DIY też ;-)

Kilka drobnych szczegółów poniżej

Specyfikacja

Kolumn: "Lotus 1"
    te większe to lity dąb na przetwornikach Audax -a fronty wykończone korkiem, konstrukcja stworzona pod logiem mojej manufaktury C.A. (CASEAmp.) nie mylić z serwisem

natomiast te mniejsze nadstawki z tubami pomarańczowymi wykonanie też własne Kolumna tzw. Doświadczalna jak na razie brak nazwy

W składzie:
    horny RCF UNITA TW25
    Bas EMT AS-6W
    Kopułowe Visaton DTS 10AW
    Plus tuba tonsilowska szczekaczka po przeróbce na odpowiednie pasmo do tego prosta liczona zwrotnica.

Wymiary:

164 cm wysokość

31 cm szerokość

30 cm długość/głębokość

waga 60 kilo bo to lite drewno dębowe ;-) nie paź-dzieżo karton

Brzmienie jak naturalny instrument po prostu bez porównania z czymkolwiek, jak to kilku już znajomych oceniło w cenie (150 000zł) w zwyższ nic z audio shoła nie ma prawa startować.

Kolumny te pracują z lampą i do tego zostały stworzone, posiadają skuteczność na poziomie 120db.

Cały system mam oparty też o swoją konstrukcje studyjnego końca mocy w wersji Złotego Japońskiego trójkąta dwa monobloki po 250 Wat muzycznej. Coś w deseń Sansui AU 07 itp.

W kolejnym poruszonym temacie opisze mój transport "CD" plus DAC :flapper: osłuchiwany już w gronie znajomych melomanów w całym systemie.

Pozdrawiam i
    Zapraszam oczywiście na osłuch oceniający i porównawczy

Zamieszczone przez Darodff Zobacz posta
    posiadają skuteczność na poziomie 120db.
    Skąd wiesz ? Pomiary jakieś się odbyły ? Chętnie bym pooglądał.

Skomentuj

Prowadziłem wyliczenia parametrów całości, czas jaki poświęciłem na dobranie i znalezienie głośników to około 6 lat tak na marginesie...

Skomentuj

Wyliczenia czego?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak wyliczyłes efektywność wooferów na 120 db ?!

Skomentuj

Wyliczanie zwrotnicy i dobór do tego głośników według ich parametrów katalogowych plus wyliczenia obudowy.

Skomentuj

Jesteś tu 3 lata i niczego się nie nauczyłeś?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak ale obserwowałem jak do tej pory to forum biernie i postanowiłem zacząć dodawać swoje konstrukcje

Skomentuj

To zobacz temat kolegi LuSzTi i porównaj ze swoim :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Plus tuba tonsilowska szczekaczka
                    prosta liczona zwrotnica.
                    jak to kilku już znajomych oceniło w cenie (150 000zł) w zwyższ nic z audio shoła nie ma prawa startować.
                    Czy ja dobrze zrozumiałem ? Zbitka głośników dublujących pasmo, uzupełniona...megafonem i połączona kalkulatorową zwrotką gra lepiej jak Hi-Endowa konstrukcja ?
                    Last edited by dolphin123; 12.09.2015, 10:57.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Na kolana chamy, guru sie objawil

- - - - - aktualizacja - - - - -

posiadają skuteczność na poziomie 120db.
                      Ale z jednego wata czy z 500 ?

Skomentuj

Jeszcze wuwuzeli wystającej z bass-reflexu tutaj brakuje :biggrin:

Panowie, warto śledzić ten wątek także na naszym drugim ulubionym forum :)
                        http://www.audiostereo.pl/kolumny-di...mt_122137.html

Skomentuj

Skomentuj

To trzeba przenieść do działu humor.

Skomentuj

Bedzie kolega na AS ? Tam na pewno będą droższe zestawy, będziesz mógł porównać pułap cenowy

Skomentuj

Ale tu nie trzeba w droższych szukać
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Brzmienie jak naturalny instrument po prostu bez porównania z czymkolwiek, jak to kilku już znajomych oceniło w cenie (150 000zł) w zwyższ nic z audio shoła nie ma prawa startować.
                                  Więc kolega powinien sam "wystartować" :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Szklanki na szklanych półkach to największe zło dla audiofila jakie zostało wymyślone przez nasze babcie i jest powielane przez ich córki. Tragedia, sam w pokoju mam na drewnianych półkach i mi czasem przeszkadzało jak się po pewnym czasie szklanki dwie spotykały ale w salonie mam na szklanych, jak postawiłem pierwsze kolumny z niższym zejściem to tylko szkło było słychać wędrujące po półce.

Skomentuj

Darodff nie daj się porwać gniewu. Koledzy znaleźli dobry temat do rozmowy, tylko trochę mało delikatnie się wypowiadają :)
                                      Swoją drogą, też się podczepiam pod pytanie odnośnie 120dB. Przypomnę ci że, decybel nie jest jednostką miary, a współczynnikiem względności. Powinieneś napisać 120dB SPL, wtedy mamy odniesienie.
                                      Teraz czy przypadkiem nie mówisz o maksymalnym ciśnieniu akustycznym, uśrednionym w pasmie 20Hz-20kHz, generowany przez twój STEREO zestaw głośnikowy, przy podaniu nominalnej mocy wejsciowej, ograniczonej najsłabszym przetwornikiem elektroakustycznym, w odległości 1 metra, na osi symetrii zestawu stereo w warunkach pola "swobodnego"? :)

Opisz obliczenia, nie musisz przytaczać wzorów. Właśnie liczyłem w głowie i istnieje iskierka, że w przy spełnieniu pewnych założeń/parametrów wejściowych uzyskasz te 120dB SPL. Ale te założenia ty określiłeś już podczas obliczeń, my możemy je tylko pozanć.
                                      Last edited by El_liero; 12.09.2015, 12:35.

Skomentuj

A ja tu się zastanawiam nad kolejnymi monitorkami ( SS ilum np 15cm ) ... teraz nie wiem po co jak można taniej i to z jakim efektem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X