Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CSS LD25X + SB Acoustics MW16P-4 Satori - Neighbor project.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] CSS LD25X + SB Acoustics MW16P-4 Satori - Neighbor project.

Kolumny stworzone dla sąsiada :)

Słuchając różnych kolumn u mnie poczuł zew dobrego dźwięku i zamarzył o swoich, dobrych jakościowo kolumnach.
    Po przegadaniu tematu wyszło, że mają to być monitory w lakierze pasującym do komody, na której będzie stał sprzęt.
    Wybrane głośniki to CSS LD25X po rekomendacji Pharoha oraz SB Acoustics MW16P-4.
    Projekt skrzynki mój, wykonanie stolarz, znajomy sąsiada. Jak to ze stolarzami bywa frezy są nieźle spieprzone, więc doszła konieczność dorobienia maskownicy.

Skrzynka wykonana z MDFu 18 mm, składanego na 45 stopni. W środku wzmocnienia.
    BR - HP68 z Polinka.

Maskownica także z MDFu 18 mm, front częściowo zacinany na 45 stopni, malowany na czarno oraz obity materiałem do maskownic z Polinka.

Zwrotka elektrycznie pierwszego rzędu, zgranie fazowe uzyskane poprzez pochylenie zestawu. Dzięki temu, że CSS ma mały front, centra akustyczne są bliżej siebie, więc pochylenie nie jest duże i jest zrealizowane na kolcach z przodu. Z tyłu podklejona cienka gąbka na krawędzi.
    Zwrotka na dobrych elementach, elementy szeregowe to cewka powietrzna z drutu 1,6 mm a kondek na wysokotonówce to Jentzen Silver :)

Mała galeria u mnie na stole w kuchni :)

Jak gra? Mi się podoba :) Pierwszy raz miałem głośnik, z którym Satori mnie nie wkurzał, a nawet mi się podobał :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Bardzo fajne, fajny kolor. Masz lepsze fotki tych frezów, widać że na tweeterze jest zyebane
    Schematu nie będzie :) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Masz lepsze fotki tych frezów, widać że na tweeterze jest zyebane
      Frez na wysokotonówce był dobry, póki nie doszedł lakier. Musiałem skrobać lakier, żeby głośnik wszedł i przy tym zniszczyłem front.
      Na midwooferze frez jest znowu dużo za duży, ok 2 mm na promieniu, i to już po lakierze. Więc suma sumarum musiała być maskownica.
      Lepszych zdjęć kiepskiej roboty nie robiłem - nie widziałem w tym sensu :)

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Schematu nie będzie ?
      Nie będzie. To jest projekt w dziale gotowych kostrukcji a nie w dziale projektów. Poza tym dostępność CSS jest w zasadzie żadna, więc i tak nie byłoby czego kopiować :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

jak grają te CSS?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Nie będzie. To jest projekt w dziale gotowych kostrukcji a nie w dziale projektów. Poza tym dostępność CSS jest w zasadzie żadna, więc i tak nie byłoby czego kopiować
          Nie miałem nawet zamiaru, ot z czystej ciekawości

Skomentuj

Ladna klasyka, ciekawy kolor lakieru, pasuje do barwy glosnikow. Szkoda, ze nie ma pochylenia frotnu i tylu, ale nie ma co marudzic. Mam nadzieje, ze sie uda ich posluchac na AS? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Mam nadzieje, ze sie uda ich posluchac na AS?
              Z przyczyn różnych niestety nie :)

Skomentuj

Witam

Również używam w swych monitorach głośników satori tylko o innej impedancji.Dokładnie jest to SB Acoustics MW16P-8 Satori

Mogę polecić te głośniki co prawda mam inną kopułkę.Nareszcie znalazłem swe brzmienia

SB Acoustics to jest to.

Gratulacje za udany projekt

Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo mi się podobają. Nawet bas reflex na przedniej ściance nie przeszkadza mi. Jaki to kolor i lakier?

Skomentuj

Nie wiem, sąsiad zlecił komuś skrzynki, ja tylko dałem plany jak zrobić obudowy.

Skomentuj

Klasyka.
                      LuSzTi a masz może pomiar z tą samą zwrotnicą, ale z mikrofonem na osi zestawu? Chciałbym zobaczyć wpływ pchylenia, teraz nie mam referencji.

Skomentuj

Nie mam takiego pomiaru.

Skomentuj

Mam kilka pytań:

-dlaczego zastosowałeś wersję 4 ohmową woofera?
                          -dlaczego MW a nie MR?
                          -jaka jest pojemność obudowy oraz strojenie?
                          -czy mógłbyś opisać jak u niego z basem (o ile jeszcze pamiętasz jak grał) i czy mógłbyś porównać go do jakiegoś innego znanego głośnika? (może być też porównanie do Accutona 158)

Szukam woofera do 2way i Satori wpadł mi w oko, tyle że oprócz AudioShow nigdzie indziej ich nie słyszałem w wersji 2way.
                          Last edited by marian; 01.06.2017, 09:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            -dlaczego zastosowałeś wersję 4 ohmową woofera?
                            Bo akurat takie miałem.
                            -dlaczego MW a nie MR?
                            Bo MW to midwoofer a MR to midrange, więc oczywistym było wybranie MW do konstrukcji dwudrożnej. Poza tym gdy ja kupowałem głośniki Satori to tych MR nie było jeszcze długo nawet w zapowiedziach na stronie SBA.
                            -jaka jest pojemność obudowy oraz strojenie?
                            OK 18-19 litrów, BR HP68 o długości 220 mm. Generalnie schodzi nisko ale bardzo łatwo skończyć go mechanicznie w takiej obudowie, więc lepiej mniejszą skrzynkę, raczej nie przekraczałbym 16 litrów.
                            -czy mógłbyś opisać jak u niego z basem (o ile jeszcze pamiętasz jak grał) i czy mógłbyś porównać go do jakiegoś innego znanego głośnika? (może być też porównanie do Accutona 158)
                            To raczej innych charakter basu niż w przypadku tego Accutona. Accuton to bas bardzo szybki, nawet taki trochę młotkowy, SB to raczej mruczenie, schodzi niżej.

Skomentuj

Bo MW to midwoofer a MR to midrange, więc oczywistym było wybranie MW do konstrukcji dwudrożnej.
                              Patrząc na parametry nie widzę jakichś wielkich różnic między tymi modelami, zaś na charakterystyce widać i to sporo (na + dla MR).
                              Uważasz że MR do 2way się nie nada?

Poza tym gdy ja kupowałem głośniki Satori to tych MR nie było jeszcze długo nawet w zapowiedziach na stronie SBA.
                              No w sumie... :)

OK 18-19 litrów, BR HP68 o długości 220 mm. Generalnie schodzi nisko ale bardzo łatwo skończyć go mechanicznie w takiej obudowie, więc lepiej mniejszą skrzynkę, raczej nie przekraczałbym 16 litrów.
                              Takie same odczucie miałem z 8948a, miałem go w 15L oraz 18L, no i lepiej grał w 15L.

To raczej innych charakter basu niż w przypadku tego Accutona. Accuton to bas bardzo szybki, nawet taki trochę młotkowy, SB to raczej mruczenie, schodzi niżej.
                              Tu chyba już pomieszczenie robi swoje, bo ani u mnie w pokoju, ani u Gokara a tym bardziej w Sobieskim, nie miałem wrażenia że ten Accuton 158 gra szybkim punktowym basem.
                              Kurde, to u mnie w pokoju Satori będzie grał wolniej niż Accuton... będę musiał to przemyśleć :)

Skomentuj

Patrząc na parametry nie widzę jakichś wielkich różnic między tymi modelami, zaś na charakterystyce widać i to sporo
                                Spójrz na wymiary cewki i wychylenie liniowe i wszystko będzie jasne :)

Skomentuj

Spójrz na wymiary cewki i wychylenie liniowe i wszystko będzie jasne
                                  Dobra, już widzę.
                                  No i wszystko jasne :)

Skomentuj

Jak gra? Mi się podoba Pierwszy raz miałem głośnik, z którym Satori mnie nie wkurzał, a nawet mi się podobał
                                    Może dlatego, że sąsiada

Skomentuj

Czaruję...
                                    X