Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja na sb acoustics,audax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Konstrukcja na sb acoustics,audax

Witam.Chciałem się podzielić nowo zrobioną konstrukcją jaką jakiś czas temu miałem przyjemność zakończyć:)Kolumny powstały o oparciu od grody poprzedniej konstrukcji,która była 2 way.Kluczową sprawą było dobrać głosniki tak by grały w swoim litrażu,zabieg trudny ponieważ jak wiadomo robi się wszystko odwrotnie.Kolega który służył mi swoim dużym doświadczeniem w projektowaniu,zaproponował po wstępnych obliczeniach i wymierzeniu głośników ,przetworniki SB Acoustics.Ponieważ wysoko tonowy złoty Audax został po poprzednich kolumnach,zakupiłem średni Satori MW16P-4 oraz basowiec SB 29NRX75-6.Kiedy już wszystko było co potrzebne,głośniki trafiły do próbnej obudowy aby pomierzyć wszystko i zaprojektować zwrotnice.Następnie wszystko trafiło już do docelowej obudowy.Wszystkie prace jakie są związane z obklejaniem kolumn fornirem,robiłem sam w domu.Jest to mój debiut w takich pracach,także proszę o wyrozumiałość:)

Last edited by Yoshi_80; 30.10.2015, 10:55.

jakieś pomiary?

Skomentuj

Wybierając fornir kierowałeś się ceną czy Ci taki odpowiada?
      Osobiście mam już dość tego forniru No ale to moje gusta :)

Czym to lakierowałeś?
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Fajna konstrukcja .
        Mam złotego + mniejsze satori :)
        Napisz jak Ci to gra i z ciekawości chętnie zobaczył bym pomiary i jakieś info jak zestrojone są :)

PS
        Czemu wszyscy dają te Audaxy pionowo tylko ja poziomo ?

Skomentuj

Myślałem nad takim zestawieniem, ale przeraża mnie ta wielkość basu 29cm... a jakie wrażenia z odsłuchu? Jaki odczucia?

Skomentuj

Wysokotonówka ciutke za nisko

Wyczuwam kalkulator

Poza tym sztos

Skomentuj

Mnie sie rowniez podoba. Pomiary wskazane

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Czemu wszyscy dają te Audaxy pionowo tylko ja poziomo ?
              Ja tez dal bym poziomo... :thumbsup:
              Tylko ten jak dla mnie kiczowaty kolor... :thumbdn:

Skomentuj

Dziękuje za zainteresowanie:)Pomiary,owszem są na pewno,tylko u kolegi Yoshi.Rozumiem że pewne osoby chętnie by je obejrzały,więc jak kiedyś nie zapomnę to się o nie upomnę:)Mi takie ułożenie pionowo prętów odpowiada,bo zgrywa się w moim przekonaniu z linią,wysokością kolumny:)Fornir na tych zdjęciach wyszedł lekko podkolorowany w rzeczywistości jest to heban,może nie jest tak ekstrawagancki jak są inne dostępne ale w raz z upływem czasu będzie w moim przekonaniu nadal atrakcyjny.Złota kopułka wiem że nie każdemu się podoba ale w tym przypadku łamię trochę ciemność tych kolumn:)Dzwięk jest bogaty w szczegóły pierwszego planu jak i drugiego,ale pierwsze skrzypce gra tu Satori,da się od razu usłyszeć że on ma tu najwięcej do powiedzenia.Bas potrafi zejść nisko i jest już na bardzo dobrym poziomie,nie buczy,nie lata gdzieś po kątach,tylko odzywa się kiedy trzeba,generalnie słuchanie tego zestawu sprawia dużą przyjemność:)Dodam jeszcze że kolumnom towarzyszy Marantz SA-15S1 oraz wzmacniacz Dussun V6i

Skomentuj

Konstrukcja brzmieniowo pewnie gra bardzo dobrze i mocno jednak według mnie jest skrajnie brzydka i nieproporcjonalna... . Proponuję również napisać porządny opis - możesz zobaczyć jakie opisy dodają inni koledzy na forum.

Całośc jak na pierwszy raz bardzo na plus.

Skomentuj

Jeśli miałbym tak duży głośnik basowy i Yoshiego jako projektanta zwrotnic to przeniósłbym tego basowca na bok i zrobił bardziej smukłe kolumny. Ale to tylko moje zdanie - jeśli Tobie się podobają - to najważniejsze

Skomentuj

W opisie napisałem że od groda była po innym projekcie,inaczej powstałaby kompletnie inna konstrukcja:)Jakoś nie jestem zwolennikiem głośnika basowego na bocznej ścianie obudowy,lubię uderzenie fali z samego głośnika:)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                        Jeśli miałbym tak duży głośnik basowy i Yoshiego jako projektanta zwrotnic to przeniósłbym tego basowca na bok i zrobił bardziej smukłe kolumny. Ale to tylko moje zdanie - jeśli Tobie się podobają - to najważniejsze
                        Tak duzy glosnik na boku waskiej obudowy, to proszenie sie o naprawde powazne problemy. Taka obudowa ma sens, przy nieco mniejszych basach oraz dwoch glosnikach, zamontowanych na przeciw siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Konstrukcja brzmieniowo pewnie gra bardzo dobrze i mocno jednak według mnie jest skrajnie brzydka i nieproporcjonalna... . Proponuję również napisać porządny opis - możesz zobaczyć jakie opisy dodają inni koledzy na forum.

Całośc jak na pierwszy raz bardzo na plus.
                          Faktycznie możemy podziwiać tylko dość oryginalną urodą tych kolumn lecz to jest forum audiodiy a nie stolarsko-meblowe. Interesujące by było się dowiedzieć w jaki sposób został zaaplikowany owy średniotonowy, jakie filtry zostały stworzone, ich filtracja elektryczna i akustyczny wynik.
                          Jak na razie to nic nie wiemy.
                          Gratuluje

Skomentuj

Kolega Tekton1976 jest laikiem w kwestii zwrotnic, dlatego zgłosił się do mnie o pomoc w ogarnięciu tego zestawu. Na forum pokazał to co sam zrobił czyli generalnie prace stolarskie, włożył w to ogrom pracy i nie można mieć tego za złe, że się chce pochwalić. Jak na jedną z pierwszych konstrukcji i zupełny brak warsztatu, bo należy nadmienić, że było to robione w mieszkaniu (!) to wyszło mu to bardzo fajnie.

Kolumny jak już wcześniej wspominał powstały jako modyfikacja poprzedniej konstrukcji. Założenie było takie aby wykorzystać bardzo solidne obudowy które kosztowały trochę pracy i pieniędzy. Konstrukcja miała początkowo nie przejść tak dużego przeobrażenia. Jednak po analizie tego czym dysponujemy, po wydzieleniu komory dla średniego, zostawało 60L w które idealnie wpisywał się głośnik SB29. Dla 22jek 60L to za dużo a szkoda odgradzać nadmiar litrów, dla 2x 22 to już za mało, tak samo jak dla większości 26tek, które nie rozwinęłyby skrzydeł. SB29 oferuje w tym litrażu najlepsze zejście, najlepszy impuls, najlepszą efektywność a na dodatek kosztuje "zaledwie" 6 stówek. Nie wsadzenie tam tego głośnika byłoby głupotą.
                            Satori 16tka był naturalnym wyborem do kompletu.

Osobiście również z początku myślałem, że lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie nowych skrzynek ale efekt końcowy stworzył pewną spójną całość. To takie kolumny trochę w stylu retro, klasyczne 3 way z dużym basem, w kanciastej, lekko przysadzistej obudowie, oklejone fornirem dopełniającym klimatu. Moda na tego typu kolumny nigdy nie przeminie.
                            Styl retro się kończy w momencie odpalenia muzyki. Jest mocno, dynamicznie, z pazurem a jednocześnie nie jest ostro. Bas jest przerażająco mocny, średnie z satori to bajka, bardzo wyważone w masywności przekazu, bardzo dokładne i plastyczne. Kopułka audaxa zaskakuje bo spisuje się nadzwyczaj dobrze. Szczerze przyznam, że to pierwsza metalowa kopułka, poza berylem, która dla mnie brzmi bez zastrzeżeń, świetny głośnik, wart więcej niż kosztuje.
                            Zwrotnica 4x 2 rząd , podziały 200Hz i 2,5kHz . Zwrotnica po pewnym czasie odsłuchów w docelowych obudowach, pomieszczeniu i z dedykowaną elektroniką była jeszcze lekko poprawiona w celu uzyskania optimum brzmienia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                            Wysokotonówka ciutke za nisko
                            Wysokotonówka jest na optymalnej wysokości pod względem minimalizacji dyfrakcji z obudowy
                            Last edited by Yoshi_80; 31.10.2015, 21:07.

Skomentuj

Yoshi_80,
                              Mozesz zamiescic jakies pomiary tego zestawu? Opis dzwieku nie jest rzecza obiektywna. Ale w sumie dobrze sie to czyta...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Kolega Tekton1976 jest laikiem w kwestii zwrotnic, dlatego zgłosił się do mnie o pomoc w ogarnięciu tego zestawu........... w celu uzyskania optimum brzmienia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wysokotonówka jest na optymalnej wysokości pod względem minimalizacji dyfrakcji z obudowy
                                Yoshi_80, super opis!
                                Ten basowy ma również doskonałe parametry do obudowy zamkniętej. Zachwycałem się nim, a ktoś na forum stwierdził, że ma 4 warstwową cewkę i jest beee. A widać i słychać, że jest inaczej. Mogę potwierdzić Twoją opinie co do Audaxa (mam srebrnego), no ale córeczka z ciekawości odkształciła mi kopułkę i trzeba wymienić.

Skomentuj

Ponieważ mój kolega Yoshi wytłumaczył w swój niezaprzeczalnie oryginalny język budowanie zestawu kolumn które posiadam,postanowiłem dodać jeszcze trochę zdjęć z prac które wykonywałem oraz samej zwrotnicy:)

Skomentuj

No to dawaj

Skomentuj

Last edited by Yoshi_80; 02.11.2015, 07:35.

Skomentuj

ponieważ miałem niewątpliwą przyjemność zobaczyć konstrukcję na żywo i przede wszystkim posłuchać jak to gra to mogę powiedzieć, że wrażenia były naprawdę pozytywne!
                                        co prawda moja opinia jest czysto subiektywna, nie mam też dużego doświadczenia w odsłuchach ale takie brzmienie dla mnie jest na mega wysokim poziomie - szczegół, szybkość i zdecydowanie duża neutralność bez podbarwień. Słuchało się tego naprawdę przyjemnie :) zestaw szybko deklasuje słabe jakościowo płyty także tutaj koniecznie dobry materiał audio bo inaczej nie będzie jakości do której zapewne szybko się człowiek przyzwyczaja

z mojej strony gratulacje a szczególny szacun za wykonanie tych kolumn w mieszkaniu! nie każdy jest tak zdeterminowany żeby zbudować takie "grzmoty" :)
                                        na żywo prezentują się zdecydowanie lepiej niż na fotkach a i jakości wykonania nie trzeba się wstydzić

Skomentuj

Czaruję...
                                        X