Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grzesiowe Nutki, czyli FW146+TW030 WA10 LuSzTi-ego jeszcze raz.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Grzesiowe Nutki, czyli FW146+TW030 WA10 LuSzTi-ego jeszcze raz.

Hm.. Od czego tu zacząć. Chyba od zdjęć efektu końcowego:

Pomysł na kolumny był dość okazyjno przypadkowy.
    Szukałem jakichś niedużych monitorków do pokoju syna. Trafiło się, że jeden forumowicz miał surowe budki do sprzedania w wielce atrakcyjnej cenie. Kupiłem.
    Później trafiło się, że następny forumowicz miał do sprzedania zestaw głośników i części do zwrotnicy też w atrakcyjnej cenie. No to też kupiłem.

Złożyłem razem, powiesiłem na ścianie (układ pokoju niestety nie pozwala na znalezienie jakiegoś bardziej poprawnego miejsca rozmieszczenie), dokupiłem jakiś amplitunerek i zaczęło bardzo grać.

To był moment, kiedy Grześ (czyli enduser) zaczął słuchać muzyki (wcześniej miał do dyspozycji jakieś komputerowe 2.1). Kolejny raz okazało się, że nawet nieosłuchane dziecięce uszy znajdują dużo więcej radości ze słuchania na porządnym sprzęcie.
    Parę miesięcy wisiały sobie te kolumny w surowym hdfie.

Pewnego dnia zgadałem się z koleżanką i okazało się ze bawi się ona w ozdabianie różnych przedmiotów techniką decoupage. Przejrzałem mnóstwo obrazków, znalazłem coś, co spodobało się i mi i synowi. Na podstawie takiego przykładu koleżanka opracowała projekt „Nutki”.

Technika wykonania dość prosta, tj. na biały podkład (surowy hdf przelakierowałem najpierw Caponem, żeby nie puchł od wody z lakieru, a później białym akrylem, coś ze 3 czy 4 warstwy szlifowane, bo nakładałem w domu pędzlem)
    Na to zostały przyklejone na wikolopodobne coś zwykłe wydruki z dobrej laserówki na zwykłym papierze. Pierwotnie próbowałem transferować, ale wyniki były podłe. Okazuje się że wydruk na normalnym papierze znakomicie nadaje się do takich prac.
    Resztę oddałem w ręce koleżanki, która przykleiła i polakierowała ostatecznie.
    Wszystko w domowych warunkach pędzlem, więc daleko do jakości jaką pokazują koledzy, ale na taki kompromis mogłem się zgodzić :)

Obudowa, strojenie wg projektu. Wytłumiłem początkowo niedużą ilością filcu, ale średnica była dość jazgotliwa. Po wykończeniu upakowałem prawie na wszystkie ścianki czopową piankę typową do tłumienia i klarowność średnicy znacznie się poprawiła. Także polecam poeksperymentować.
    Jak grają? Bardzo dobra stereofonia. Fajnutka detaliczna średnica. I bas jakiś tam też jest (zejść do piekieł definitywnie nie ma, ale pasmo już na tyle w dół rozciągnięte że można z przyjemnością słuchać) Na 12m2 definitywnie fajny układ.
    Kolumny jakościowo już na tyle przyzwoite, że słychać spore różnice między wzmacniaczami. Najlepiej ogarnął mi je BG9, ale przecież nie oddam do dziecięcego pokoju :) No, chyba że skończę iampa.
    Jeśli ktoś się zastanawia co by tu niedużego i niedrogiego zrobić, to polecam projekt.

Efekt wyszedł bardzo super i nie tuzinkowo, gratuluję wykonania i pomysłu

Skomentuj

Dla mnie bomba!!:)
      Brakuje nieszablonowych wykończeń naszych DIYowych paczek.
      Pozdr

Skomentuj

Elegancko :thumbsup:

Skomentuj

Świetny pomysł i wykonanie. Wyróżniają się od pierwszego rzutu okiem.

Skomentuj

Grzesiowe nutki - pierwsza klasa!

Skomentuj

daj pierwsze zdjecie w duzej rozdzielczosci
              najlepiej wyslij mi na maila
              bedzie cos innego do kalendarza

Skomentuj

Powiew świeżości na forum. Fajnie fajnie.

Skomentuj

Wykończenie bardzo pomysłowe, opisz coś więcej nt tej techniki.

Skomentuj

Powiem ci że wielkiej filozofii nie ma. Opisy techniki szeroko dostępne pod hasłem decoupage.
                    W tym wypadku grafikę wydrukowałem na zwykłym papierze, koleżanka przykleiła na wikol (ciężko się przykleja większe powierzchnie papieru żeby ładnie było - nie próbować smarować papieru!) i polakierowała pędzlem półmatem akrylowym z flugera. Dobrze jest porobić sobie próby na podobnej powierzchni, bo klejenie malutkich kawałków jest łatwe, a większa płaszczyzna się marszczy, fałduje itp. i to już kłopot. Klej schnąc dostaje sporego skurczu i jakieś malutkie błędy się chowają, ale duże załamania zostają. Plusy: wszelkie wyokrąglenia są banalnie proste do zrobienia.

W tym wypadku lakier z pędzla oczywiście bardzo psuje temat, gdyby był profesjonalny na pewno wyglądałoby to lepiej. Ale szczerze mówiąc nie chciało mi się już więcej z tym walczyć, zostawiam tak jak jest i już. Z daleka wyglądają fajnie.

Skomentuj

Bomba!! Moim dzieciom też by się spodobało. Muszę przemyśleć temat.

Skomentuj

Nie widziałem jeszcze takiego wykonczenia, na kalendarz jak znalazł.
                        Gratulacje.

Skomentuj

Mi się coś kołacze, że ktoś kiedyś dawno temu pokazywał podłogówki tak wykończone. To były albo jakieś gazety, albo komiksy, już nie pamiętam. Też czarno-białe.

Skomentuj

Po AS i słuchaniu monitorków z neocd na górze, stwierdziłem że jeszcze troszkę powalczę ze zwrotką (błąd podłączenia głośników na szybko przed AS już poprawiłem :blushing:)
                            Kto rzuci okiem i podpowie czy coś jeszcze próbować zmienić? Intencja jest taka, żeby powtórzyć dół od zwrotki Akkusa na FW146 i dograć do tego Wavecora.

Skomentuj

A probowales moze zrobic podzial w okolicach 2 khz?

Skomentuj

Prawdę mówiąc wygląda to kiepsko. Już po samym wykresie impedancji widać, że coś jest nie tak przy 4kHz. Aby mieć lepsza kontrolę, wycinanie rezonansu founteka zrób na szeregowym układzie RLC podłączonym równolegle do głośnika. To jest lepsze rozwiązanie bo chociażby nie wpływają na nie pozostałe elementy filtru. Filtr kopułki jest kiepski, ma duża dobroć. Powinien mieć łagodniejsze zbocze. Jeżeli łagodniejsze nie pasuje do niskiego to w niskim też trzeba zrobić łagodniejsze. Rezystor na wejściu filtra niekoniecznie jest dobry w tym przypadku bo jeszcze bardziej eksponuje zakres 4-6kHz. Spróbuj przejść na klasycznego l-pada, powiększ drugi kondensator (2,7uF) , gdyby było podbicie na średnich, zmniejsz cewkę wysokiego. Jeżeli nie uzyskasz zgrania to trzeba pokombinować z rzędem filtru lub przeniesieniem podziału niżej.

Skomentuj

Ta pierwsza wersja miała na celu minimalizację wymiany elementów, bo starczyło podmienić 2 kondy i dołożyć jedną cewkę.
                                  To teraz na pierwszy ogień wersja na 2k, wg propozycji Pogromcy. Wartości elementów na razie na pałę, dokładne dostępne w handlu będę wstawiał jak powiecie że OK.
                                  Propozycje Yoshiego wywracają zwrotkę na drugą stronę więc będzie później.
                                  Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  uż po samym wykresie impedancji widać, że coś jest nie tak przy 4kHz.
                                  Ale w między czasie możesz mi wyjaśnić czemu? W tym miejscu Fountek już na impedancje nie wpływa, ten spadek to tylko wavecor, który sam z siebie ma w tym miejscu ok. 8R. Wzrost impedancji powyżej to ten drugi kondensator, bo z tych pomiarów (nie moje, jeszcze nie umiem, więc walczę na wyproszonym projekcie Lusztiego - mam nadzieję że mi głowy nie urwie) sam wavecor ma trochę opadającą charkę, od 5-20k prawie o 6db, co chciałem wyrównać. Źle?
                                  Poniżej ten podział na 2k. Wrzuciłem też charki przed filtracją, coby było widać co i gdzie zaczyna pracować.

Skomentuj

Przyjrzałem sie blizej twoim nutkom :)
                                    Fajnie wyszły
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mi tez sie podobaly
                                      pomysl bardzo fajny!

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Ale w między czasie możesz mi wyjaśnić czemu?
                                        Masz za dużą dobroć filtru na kopułce dlatego masz dzwon na impedancji na 4k :)
                                        daj 2x większy drugi kondensator niż 1 .
                                        Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Poniżej ten podział na 2k
                                        Daj pułapkę na te 9k .
                                        I podbija Ci na kopułce od jej rezonansu tam na 800hz czy ile ona ma .

Daj pliczek do SW i napisz jakie elementy masz to ogarniemy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X