Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 10.250.8.PCX & 18.180.16.FCX - Mirabelka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] STX 10.250.8.PCX & 18.180.16.FCX - Mirabelka

Witam,

Postanowiłem zaprezentować mój zestaw kolumn zbudowanych, na ostatnio bardzo popularnych, STX-ach.
    Wykorzystałem projekt LuSzTi-ego z jego zwrotnicą i innymi niezmienialnymi parametrami. Wykonałem jednak inną skrzynkę niż w jego projekcie. Dodam jeszcze, że oczywiście wzorowałem się na kolumnach Sonus Faber, oraz na dokonaniach kolegów z forum.
    Tak w ogóle, to budowę tych kolumn potraktowałem jako przyjemną rozrywkę. Próbę sprawdzenia się w temacie stolarskim. Chociaż w teorii wydawało się to proste to w praktyce okazało się o wiele trudniejsze. Mimo to nie żałuję. Doświadczenie może przydać mi się w następnym, bardziej precyzyjnym projekcie.
    Budowa kolumn zajęła mi 3 i pół miesiąca. Tak długo, bo mogłem poświęcić jedynie niewielkie jednostki czasu, po pracy, po ułożeniu dziecka do snu. W pierwszej fazie prace prowadziłem w szopie narzędziowej. Jednak gdy temperatura spadła do zera i nastała duża wilgoć prace musiałem przenieść do kuchni w domu(oczywiście w tajemnicy przed żoną). Wymagało to ciągłego przenoszenia skrzynek i dużego nakładu prac porządkowych...

Obudowa z płyty MDF 18mm oklejona naturalnym fornirem - jabłonią. Fornir taki bo go miałem. Klejona klejami Wikol i Pattex. Do tego szpachle akrylowe, pianka, czarny skaj, watolina, lakier Domalux (wodny).
    Panel przedni z jednej płyty 18mm MDF szlifowany papierem ściernym na drewnianym klocku. Niektórzy robią to z dwóch płyt 18mm, ale mnie podoba się bardziej subtelna rzeźba frontu więc jedna płyta.
    Głośniki i tunele z firmy STX, elementy zwrotnicy z Polinka.
    Podstawy kolumn wycięto laserem z blachy grubości 5mm. Kolce i zaciski terminala z bazaru na Wolumenie.
    Głośniki to: 10.250.8.PCX i 18.180.16.FCX
    Koszt całkowity to około 1300zł.

Czy za tą cenę warto? Jeśli chodzi o frajdę budowania i efekt wizualny to tak. Jeśli chodzi o wrażenia muzyczne to....:). Co prawda zestaw dopiero się wygrzewa, ale pewnych granic i tak nie przeskoczy. Mimo wszystko nie jest źle.

Poniżej prezentuję zdjęcia z poszczególnych etapów prac :

Ładnie Ci to wyszło :)

Gdzie zamawiałeś podstawki? Dużo płaciłeś za ich wycięcie?
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Chyba mały błąd wkradł ci się w opisie woofera Skrzyneczki bardzo ładne, fornir ciekawy.

Skomentuj

Skrzyneczki bardzo fajne :)
        Teraz tylko poczekać aż dozbierasz do jakiś illuminatorków i je tam wrzucisz

Skomentuj

Na początku myślałem że ktoś odświerzył stary wykon tego projektu. Paczki bardzo fajne, koszty trochę paskudne. Serio muzycznie taka lipa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mirabelka Zobacz posta
            Jeśli chodzi o wrażenia muzyczne to....:)
            To co ? Szału nie ma ? Przecież musiał być...

...ale pewnych granic i tak nie przeskoczy.
            Np jakich ?

Mimo wszystko nie jest źle.
            Ale mogło być lepiej

Obudowy robią wrażenie :)
            Last edited by Ven0n; 23.12.2015, 21:57.
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Jeden z forumowiczów umożliwił mi kiedyś odsłuch i faktycznie szału nie robią, ale jak już kiedyś pisałem tw średni jest. My wtedy podmienilismy na seasa bo akurat miałem parke więcej i poprawa znaczna była, ale mimo to są to w swojej cenie dobrze grające głośniki i nie ma co w tej cenie więcej od nich wymagać

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie i słuszne uwagi.

1)To są moje pierwsze kolumny zrobione od podstaw. Do tej pory regenerowałem stare zestawy Tonsila, których zresztą mam kilka kompletów. Po tym doświadczeniu wiem, że mogę zrobić obudowę lepszą. Następną, gdybym robił, zrobił bym w fornirze orzech amerykański i na wysoki połysk. Prace w mojej komórce planował bym w sezonie letnim, gdy jest odpowiednia temperatura, światło i dzień jest dłuższy..

2) Podstawy kosztowały mnie 240zł za dwa komplety. Gdybym miał swój projekt w postaci elektronicznej kosztowało by to 100zł za komplet.

3)Zastosowane przetworniki to oczywiście:
                - W.18.200.8.FGX
                - T.10.200.8.PCX

4)Kolumny odsłuchiwałem na Technics-ie A600MK2 i Maranz-u PM400 . Porównanie robiłem z kolumnami JBL ES80. Pokój 30 m2.
                Brakuje mi w nich basu. W zakresie częstotliwości niskich różnica jest nieporównywalna, oczywiście na korzyść JBL.
                Wydaje mi się, że ten woofer FGX jest za mały, albo dostaje za mało mocy by go usłyszeć.
                Więcej wniosków wysnuję, gdy pożyczę lepsze klocki.

5) "Teraz tylko poczekać aż dozbierasz do jakiś illuminatorków i je tam wrzucisz "
                Te skrzynki nie są godne Illuminatorków... :)

Skomentuj

Do tej pory regenerowałem stare zestawy Tonsila
                  Jak w porównaniu do Tonsili ?

Więcej wniosków wysnuję, gdy pożyczę lepsze klocki.
                  Gdy pożyczysz lepsze klocki, to może i kolumny lepiej zabrzmią, gorzej jak w/w JBLe jeszcze lepiej zabrzmią!

Wiecznie narzekam:glare:
                  -Pieniądze szczęścia nie dają
                  -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Brakuje mi w nich basu.
                    Kilka razy siadałem do tych głośników i zawsze mi brakowało mi w nich basu, ale da się go z nich uzyskać. Zależy jaki napęd, źródło i akustyka pokoju
                    Z tym ostatnim mam u siebie olbrzymi problem więc nabiegałem się trochę z nimi po pokoju (w innych grało to wiele lepiej)
                    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                      Zależy jaki napęd, źródło i akustyka pokoju
                      Oraz jaka zwrotnica.
                      Zapewne nie ma dużej kompensacji BS (widać to po zastosowanej cewce i charakterystyce).

Skomentuj

Nocne kuchenne prace w tajemnicy przed żoną a potem sprzątanie żeby śladu nie było - jak ja to dobrze znam....szacunek Panie Kolego, wiem co przeszedłeś, to Stalingrad małżeństwa, Termopile związku, Kursk ostrożności :)

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie i słuszne uwagi.

Nie musisz sie rzucać od razu w Illuminatory - jakis usherek 8948a + 97000 :) I masz zestawik na lata
                          Last edited by aeron; 25.12.2015, 09:06.

Skomentuj

Czaruję...
                          X