Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.15.140.8.MCX oraz T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] W.15.140.8.MCX oraz T.10.200.8.PC

Witajcie,
    przegladajac to forum o jakiegos czau naszla mnie ochota na wlasne DIY audio. Troche poczytalem tu i tam i decyzja padla na nie za duze kolumny na STX.

Niskotonowy: W.15.140.8.MCX
    wysokotonowy: T.10.200.8.PC
    zwrotnice: STX Zwrotnica 2D-12-8/8
    obudowa bass-reflex

obudowa to 19mm grubosci plyty mdf zlozone tak aby miec ok 12 litrow "miejsca" dla niskotonowego glosnika.
    na to przyszla plyta hdf ktora mi to wyrownala no i na koniec fornir przyklejony metoda na cieplo. Calosc obudowy sklejona i skrecona. srodek wypelniony otulina.

Wrazenia:
    budowanie super - calos obudowy ladnie posklejana, wyrownana i okejona ladnym fornirem (nie pamietam dokladnie jaki to kolor), na to 3 warsty lakieru (pol mat). Fronty dalem do znajomego ktory na frezarce cnc wyfrezowal mi dokladnie wszystkie ksztaly (lacznie z bokami). Calosc frontow obilem sztoczna skora. Myslalem ze kolumny wyjda mniejsze (taki byl ich zamiar) ale wyszly nawet spore. Ogolnie prezentuja sie w porzadku (kilka rzeczy mozna by bylo zrobic lepiej), nie sa az tak dopracowane jak Wasze niektore projekty - ale to moje pierwsze i mam nadzieje na jakies kolejne.
    dzwiek - zdaje sobie sprawe z tego ze kolumny robilem "po taniosci" i za duzo na glosniki i zwrotnice nie wydalem ale szczerze powiem ze mimo to mocno sie rozczarowalem jak sie wlaczylem.
    Bassu prawie wogole nie slychac..
    wysokie tony tez jakies takie nie te. Ogolnie jak je wlaczylem to troche mi witki opadly. One poprostu graja - moj glosnik bezprzewodowy ma lepsza barwe i glebie dzwiekow niz te kolumny

pytanie do Was czy zle dobralem glosniki, czy moze troche przesadzilem z tym "po taniosci" , czy moze cos z obudowa nie tak ze one tak marnie graja?
    ponizej fotki ze skladania. Jak sie dokopie do wiekszej ilosci zdjec to cos wrzuce.

ps. sorki za brak polskich liter ale cos mi komp szwankuje :)

Główny problem tego że nie chcą grać jest uniwersalna zwrotnica nie pod ten zestaw głośników. Ot całą filozofia :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A później jeszcze można szukać takich niuansów jak źle strojenie bas refleksu, tłumienia, litrażu etc
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ponieważ są to zwrotnice uniwersalne. Po prostu nie pasują.
      Ogólnie basu bym się nie spodziewał po takich miniaturach - nie dziwię ci się.
      Napisz jakie strojenie BR
      Wiecznie narzekam:glare:
      -Pieniądze szczęścia nie dają
      -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Jak byś trochę poszperał lub zapytał to tu masz projekt Pawła na takich głośnikach :)
        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Ale nie ma biedy litraż się zgadza, musiałbyś mniej więcej rozmieszczenie głośników zmienić, zwrotnice i może to zagra :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Widzę, że kolega mnie wyprzedził(Po napisaniu postu tak się okazało)
          No to rozwinę, uniwersalna zwrotnica nie ma L-Padów, wysokotonówka może grać za głośno w stosunku do średnich tonów.
          Zwrotnica też nie posiada pułapek dla danych częstotliwości - mogą się po prostu wybijać.
          Br może być za nisko zestrojony.
          Wiecznie narzekam:glare:
          -Pieniądze szczęścia nie dają
          -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

poza przylozeniem sie do stolarki to wszystko jest skopane! :p

skoro te graja to zacznij budowac kolejne monitorki
            tym razem uzyj plyty nawet 10mm, zachowaj rozmieszczenie glosnikow i szerokosc obudowy wg mojego projektu
            dla ulatwienia mozesz uzyc b-r okraglego (nie ten co uzyles)

wystarczy ze zmienisz tylko zwrotnice a nagle zaczna te kolumny grac lepiej
            nie mysl ze bedzie to konturowe brzmienie (podbite wysokie i bas) bo robilem je dla osluchanych osob

aha - a fornir to modyfikowamy orzech

Skomentuj

Dzieki za uwagi:) w takim razie spróbuję z nową zwrotnica wg projektu pawla s. Samej obudowy narazie nie będę ruszał (brak czasu póki co) może czegoś uda się w tym pudle posłuchać

Skomentuj

Nie na temat...
                Proporcje kolumny R.I.P

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                  Proporcje kolumny R.I.P
                  Po takich zdjęciach w ogóle nie idzie ich ocenić.
                  Ale faktycznie, front jest zdecydowanie za szeroki.

Zamieszczone przez koobeczek Zobacz posta
                  przegladajac to forum o jakiegos czau naszla mnie ochota na wlasne DIY audio. Troche poczytalem tu i tam i decyzja padla na nie za duze kolumny na STX.
                  To kiedy je zacząłeś robić?
                  Projekt Pawła na tym midbasie wisi już od kwietnia 2015r.

Naprawdę słabo czytałeś skoro kupiłeś uniwersalną zwrotnicę.

Zamieszczone przez koobeczek Zobacz posta
                  w takim razie spróbuję z nową zwrotnica wg projektu pawla s.
                  Napisz jeszcze jakich wymiarów masz BR.

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  (nie ten co uzyles)
                  "użyłem"
                  Last edited by marian; 11.01.2016, 12:04.

Skomentuj

Jak chcesz to mam zwrotnice od Pawla na gdn 14scx + PJtka. PW

Skomentuj

Stolarka ładna, tylko górny fornir dałbym odwrotnie.

Skomentuj

Czaruję...
                      X