Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton na biało G20SC + W 170S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Visaton na biało G20SC + W 170S

Zostałem zaproszony na 18 urodziny do córki moich przyjaciół jako jedyni z poza rodziny, więc zaszczyt mnie kopnął. Jako, że dziewczyna dobrą muzykę lubi i na koncerty jeździ, więc zasługuje na prezent do słuchania muzyki. No to zdłubałem parkę dość dużych monitorów. No to po kolei.

Obudowa br ok 15 litrów strojenie ok 45 Hz. Materiał wiórówa ze starych mebli plus boki z 4 warstw wyginanego HDF , front z MDF. Zagruntowane Caponem. Pomalowane białym podkładem i na to lakier matowy RAL 9003. Wszystko pryśnięte z puszki. Nie wiem jak to z tą chemią jest materiał wysezonowany konkretnie, po sklejeniu chyba miesiąc stały. W podkładzie stały następny miesiąc po wyszlifowaniu na gotowo stały w podkładzie jeszcze z dwa tygodnie. Wszystko gładziutkie. jak przyszedł lakier wierzchni w kilku miejscach lekko poklawiszowało. Trzeba to wiedzieć gdzie, żeby się dopatrzeć, ale jednak. Wygłuszenie gąbka i owata.

Zwrotnica wg projektu z tego wątku:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/12...G20sc-i-W170s)

Jak to gra. No cóż ja mam zestaw na Usherach 8948 i 9950. Na wysokich tonach wielkiej różnicy nie słychać pewnie z racji mojego wieku. średnie tony podbarwione i nie wybrzmiewają tak jak w moich. największa różnica jest na basie. Totalna przepaść. Ale ogólnie dla kogoś, kto się nie pasjonuje takimi zabawkami zestaw gra wystarczająco.
    Koszty tu trudno to powiedzieć. Wysokotonowe i materiały stolarskie leżały w garażu. Jakby trzeba wszystko kupić to myślę, że w 800 PLN by się całość zamknęła.
    Parę foci poniżej:

Pozdrawiam.
    Last edited by lokiec3; 13.06.2016, 17:53.

czy masz jeszcze mozliwosc porobic zdjecia tych monitorkow?

bym chcial cos do kalendarza

a podoba mi sie ostatnie zdjecie + widzialbym tam druga kolumne z profilu

Skomentuj

Świetne podstawki. Ładnie to wygląda.

Skomentuj

No cóż można zrobić coś fajnego za małą kaskę.
        Extra😀.

Skomentuj

@ Paweł S. Będą stały u mnie do września. Napisz jak to widzisz to coś popróbuję choć fotograf ze mnie marny.
          Pozdrawiam.
          Last edited by lokiec3; 14.06.2016, 06:06.

Skomentuj

kadr jak ostatnia fotka, tyle ze w poziomie
            lewa kolumna tak jak na fotce
            po prawej dostaw druga kolumne z profilu jak na fotce 3

i bedzie idealna fotka do kalendarza!

Skomentuj

Te Visatony dostaja skrzydeł w OZ :)
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

W tl ;]

Skomentuj

Czy monitory są jakkolwiek przymocowane do podstawek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                    Czy monitory są jakkolwiek przymocowane do podstawek ?
                    Taśma dwustronnie klejąca.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                      Taśma dwustronnie klejąca.
                      Pozdrawiam.
                      Jak wygląda sprawa stabilności ?
                      W większości takie podstawki łatwo przewrócić bo środek ciężkości jest wysoko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                        Jak wygląda sprawa stabilności ?
                        W większości takie podstawki łatwo przewrócić bo środek ciężkości jest wysoko.
                        Nie jest tak źle. Po pierwsze stopa ma znacznie większą powierzchnię niż dolna ścianka monitora. Po drugie jakby tak się pokusić o uczciwe policzenie wysokości środka ciężkości to śmiem twierdzić, że gdyby podłogówki zrobić na tych samych głośnikach i tej samej wysokości to różnica w wysokości środka ciężkości zamknęłaby się w kilku centymetrach, U mnie nóżka ta ukośna jest pusta w środku, można by zrobić pełną z kilku warstw płyty i to by już znacznie zmieniało wysokość środka ciężkości na plus (tzn niżej). W porównaniu z moimi podłogówkami stabilność jest porównywalna.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

U mnie nóżka ta ukośna jest pusta w środku, można by zrobić pełną z kilku warstw płyty i to by już znacznie zmieniało wysokość środka ciężkości na plus (tzn niżej)
                          Można też wysypać żwirem, ja tak muszę zrobić bo już jedna kolumna miała "crash test", ale to wina kotów

Skomentuj

Bardzo fajnie wyszły te zestawy. Bardzo proporcjonalne wymiary i fajnie.... pomysłowo dobrane podstawki. Jestem przekonany, że solenizantka będzie zadowolona :-)

jak przyszedł lakier wierzchni w kilku miejscach lekko poklawiszowało.
                            U mnie wyszło to samo. Malowałem w firmie, wiozłem do domu w aucie, była zima, potem w domu stały i po jakimś czasie wylazło. Sezonowanie to jedno, a zmiana warunków (temperatura, wilgotność) trzymania to drugie. Tak przynajmniej przypuszczam, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Jakim obiektywem i na jakiej przysłonie cyknąłeś tą fotkę, że taka mała głębia Ci wyszła?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta

Jakim obiektywem i na jakiej przysłonie cyknąłeś tą fotkę, że taka mała głębia Ci wyszła?
                              To było jakąś lustrzanką Sony nie moją. To jest jeden z dostępnych efektów specjalnych aparatu, który wyszedł ..... niespecjalnie.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Ocena = 9.9/10
                                Przetworniki = 9/10
                                Obudowa = 10+/10
                                ------------------
                                Design - Black/White [Rzadko widzę jako - Mono]
                                Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Tak sobie stoją u mnie przy biurku i słucham głównie radia z kompa napędzane BG1 i powiem, że ten G20 jest naprawdę bardzo przyjemny dla ucha. Jest trudny w ogarnięciu w 2 drogach, ale do 3 dróg jest całkiem całkiem.
                                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                    Ocena = 9.9/10
                                    Przetworniki = 9/10
                                    Obudowa = 10+/10
                                    ------------------
                                    Design - Black/White [Rzadko widzę jako - Mono]
                                    Czasami myślę ze co niektórzy powinni sie juz leczyc

Skomentuj

PS Jubilatka do kompletu dostała jeszcze BG1 ubrany w obudowę w podobnym stylu. Podłączyłem jej to do laptopa.Jest wielkie Łaaał. Tym bardziej jak ktoś do tej pory przy lekcjach słuchał muzy na głośnikach w laptopie. Zadanie wykonane.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

PS Jubilatka do kompletu dostała jeszcze BG1 ubrany w obudowę w podobnym stylu. Podłączyłem jej to do laptopa.Jest wielkie Łaaał. Tym bardziej jak ktoś do tej pory przy lekcjach słuchał muzy na głośnikach w laptopie. Zadanie wykonane.
                                        Pozdrawiam.
                                        Na czym wczesniej słuchała?
                                        Pokażesz jak wyszedł BG1?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X