Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowce na Fostexach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[inny zestaw] Szerokopasmowce na Fostexach

Przedstawiam moje szerokopasmowce. Moje pierwsze kolumny DIY. Mniejsze to konstrukcja firmy Fostex – hybryda na głośniku FE126n - powstałe w zasadzie przypadkowo. Te czerwone to konstrukcja Rona Clarke „Dallas 2” na głośniku Fostex 206 en z dopalaczem wysokotonowym Fountek Neo 3,5. Bałem się, że nie dam rady i nie pokazywałem w trakcie budowy. Jest dobrze – cały pokój muzyki.

Ładniusie. Bardzo ładniusie.
    Zawodowo się stolarką zajmujesz? Sam lakierowałeś?
    Fajnie by się oglądało jakbyś wstawił obrazki z miniaturkami.
    Jak wygląda zwrotka?
    Poopisuj jeszcze trochę jak wyglądał u ciebie proces wykonania.

Skomentuj

Kominek nie ociepla zbytnio brzmienia? :cool:

Skomentuj

Ładne :)
        Dźwięk nie jest "rozjechany" z powodu dużej odległości głosników?
        Pomiary były robione?

Skomentuj

Ja tu bym się martwił wszechobecnym kamieniem tj. odbiciami i huczeniem. Elegancko wykonane choć design nie w moim stylu to zrobione świetnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Dźwięk nie jest "rozjechany" z powodu dużej odległości głosników?
          Odsłuch wydaje się być z daleka to może nie być słyszalne, ale oczywiście pomiary też chciałbym zobaczyć jak tam faza wygląda.

Fajnie by wyglądały zaciski terminala u góry i tam widoczne podłączenie tweetera do reszty, bo widzę że nawet dobrałeś czerwony kabel

Skomentuj

Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszy mnie, że kolumny od strony estetycznej szanownym kolegom się podobają.
            Jestem kompletnym amatorem, chyba jednym z nestorów DIYaudio ( 65 lat) i w dodatku hydraulikiem. Zaraziłęm się full range’m w Niemczech i tam miałem okazję posłuchać wielu konstrukcji BLH z uzyciem różnych głośników. Wybrałem Dallas II na Fostexach 206en i postanowiłem je wykonać w moim garażu. Zamówiłem formatki sklejki 18mm i okazało się, że została niezagospodarowana ponad połowa jednej płyty handlowej. W związku z tym postanowiłem wykonać na rozgrzewke mniejsze kolumny na głośnikach 126en. Pierwszy raz w życiu fornirowałem i lakierowałem korzystając ze wskazówek kolegów z DIYAudio (wielkie słowa uznania!!!).Kupiłem podstawowe, najtańsze elektronarzędzia, kolega wykonal dla mnie cyrkiel do frezarki i jakoś się udało choć trwalo to 4 miesiące. Tylko końcowe lakierowanie i polerowanie czerwonych kolumn wykonał przyjaciel fachowiec.
            Kolumny na FE126 to w mojej opinii absolutny ewenement. Nie wiem skąd z tak malutkich głośników i niedużych skrzynek bierze się tak wielki dźwięk. Dźwiek jak skalpel chirurga, obnażał najmniejszy błąd realizacji nagrania.
            Odnośnie uwag kolegów o pomiarach niestety rozczaruję. Kolumny Dallas zostały wykonane według wskazówek moich przyjaciół akustyków z Uniwersytetu w Goettingen. Oni wykonali pomiary swoich konstrukcji, projekt filtra notch , wtajemniczyli mnie w sekrety wytłumienia, doradzili w kwestii doboru i instalacji głośnika wysokotonowego. Ja wykonałem klon ich myśli i obliczeń. Nie mam najmniejszego pojęcia jak takie pomiary wykonać i w zasadzie czemu miałyby służyć. Konstrukcja jest jaka jest i możliwości zmian nie ma. W porównaniu z moimi poprzednimi zestawami głośnikowymi (Studio 16HZ, RLS ) dźwięk jest z zupełnie innej planety. Zgadzam się z kolegami, ze pomieszczenie odsłuchowe jest wyjątkowo niekorzystne ale jestem właścicielem stada audiofilskich kotów co stoi w sprzeczności z posiadaniem dywanów. Kominek oczywiście zapewnia ciepły dźwięk ale tylko zimą  choć z punktu widzenia akustyki pomieszczenia to niebywala zawalidroga.
            Głośnik wysokotonowy jest oddzielony kondensatorem bipolarnym 2,2uF lub 3,3uF lub sumą tych kondensatorów. Zastosowany jest także tłumik 8 Ohm firmy Monacor. Wykonałem wiele prób z różnorakim wytłumieniem kolumn, różnego rodzaju materiałami tłumiącymi. Nie wiem dlaczego ale na koniec okazało się, że przeciwfazowe podłączenie głośnika wysokotonowego niebywale rozszerza i urozmaica scenę muzyczną.
            Jeszcze raz dziękuję wszystkim kolegom , którzy na tym forum podzielili się swoją wiedzą z różnych dziedzin, a którą wykorzystałem przy budowie moich kolumn.

Skomentuj

Dobrze widziec powiew swiezosci na forum. Ciekawe co bedzie pozniej, moze prawdziwe tuby? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez his master's voice Zobacz posta
                Odnośnie uwag kolegów o pomiarach niestety rozczaruję.
                Naprawdę szkoda, bo możesz więcej wycisnąć z tych głosników. Może kiedyś będziesz miał okazję.
                Odnośnie kotów to wchodzą do wewnątrz kolumn :)? Moje przewracają więc teraz muszę wypełnić podstawki żwirem ;D
                Jeszcze raz dziękuję wszystkim kolegom , którzy na tym forum podzielili się swoją wiedzą z różnych dziedzin, a którą wykorzystałem przy budowie moich kolumn.
                Bardzo dobrze Ci to wyszło, jak widać da się !
                Co do akustyki pomieszczenia to myślałeś nad ustrojami akustycznymi ?
                Kolega Pogromca mitów ostatnio robił bardzo fajne dyfuzory.

Skomentuj

Gratuluję bardzo udanej konstrukcji. Jak na hydraulika wyszło mega profesjonalnie :) Świetna stolarka i wykończenie, a i sama konstrukcja inspirująca. Mnie do gustu przypadła szczególnie ta mała :)
                  Kolor tych większych to też mój typ, fajna krwista czerwień, ale chyba nie za bardzo komponuje się z pięknym ciepłym salonem. Na moje oko trochę się to gryzie, ale o gustach się nie dyskutuje.
                  Kurcze aż się zachciało coś takiego fajnego zrobić.

PS
                  Jedna kolumna z prawej druga z lewej w środku kominek. Zastanawiałem się czy po otwarciu paleniska oczom ukażę się wzmacniacz i gramofon, ale widzę gdzieś z boku stoi

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  Moje koty przewracają więc teraz muszę wypełnić podstawki żwirem ;D
                  To teraz będą sikać i .....
                  Last edited by czarodziej; 30.08.2016, 13:24.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
                    To teraz będą sikać i .....
                    Nie :) ogólnie są bezproblemowe, tylko czasem robią rajdy po domu w czasie walki i w coś wpadają

Skomentuj

Szanowni koledzy:) Prawdziwy audiofilski kot prezentuje się:) tak ja na focie. To są kulturalne osobniki. Gdy sluchają to nie sikają :)

Nie weszła fota

Skomentuj

Pazury tak blisko kopułki... zawał. Dobrze że ja mam z siatką i to jeszcze skośną górą w kolumnach że tam nie usiądzie

Skomentuj

Piękne kolumny mimo, że wykończenie w mój gust nie do końca trafia ale to jest właśnie piękno diy - można "zrobić pod siebie" :)
                          Strasznie jestem ciekawy jak to gra!
                          P.S. Mój audiofilski kot cały czas mnie prosi, żebym mu w końcu sklecił jakieś kolumny :)

Skomentuj

Szanowni koledzy . Kilka słów o brzmieniu moich kolumn. Jeśli ktoś oczekuje spektakularnego, niskiego basu to się rozczaruje. To nie sa kolumny dla wielbicieli muzyki przetworzonej elektronicznie. Bas z tych kolumn jest dla wielbicieli kontrabasu a nie gitary basowej. Kto szuka tak zwanej stopy basowej ten się rozczaruje. Jednocześnie kontrabas pokaże, że dźwięk jego potęguje pudło rezonansowe a nie w gitarze basowej podkręcony mniej lub bardziej wzmacniacz. Powiem tak – Dire Straits zabrzmią lepiej na budżetowych kolumnach wielodrożnych ale fortepian Leszka Możdżera moje kolumny wbiją wam w zwoje mózgowe. Jeśli odpowiedź na pytanie – jakiej słucham muzyki – będzie ,ze takiego sobie plumkania, muzyki akustycznej, muzyki klasycznej, jazzu i że poszukuje się naturalnych dźwięków instrumentów to takie kolumny są dla niego. Zapewnią piękne przeżycia przy słuchaniu instrumentów czytelnie ułożonych na szerokiej wszerz i wgłąb scenie. Dla miłośników cięższych brzmień i poszukujących tak zwanych kolumn uniwersalnych są inne konstrukcje. Uniwersalnych jak wiadomo nie ma ale co komu szkodzi poszukiwać. W kolumnach FR , BLH praw fizyki się nie przeskoczy i będą zawsze miały przypisane im wady. Albo trzeba je pokochać albo skreślić.
                            Chciałbym napisać jeszcze słowo o planach choć to na razie tylko luźne pomysły. Skoro odszedłem już od ortodoksyjnych kanonów full range’u poprzez zastosowanie głośnika wysokotonowego w kolumnie BLH to mam zamiar eksperymentować dalej dodając do obudowy BR z głośnikiem FR subwoofer wspomagający zakres najniższych tonów. Wiem, że to pokrętna i pełna pułapek koncepcja. Moja wiedza jest niewielka i jeżeli ktoś ma w tym kierunku jakieś doświadczenia to będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie.
                            Pozdrawiam
                            Jeśli ktoś chcialby zapoznać sie z brzmieniem moich kolumn a nie ma alergii na warszawiaków to zapraszam.

Skomentuj

Powiem tak – Dire Straits zabrzmią lepiej na budżetowych kolumnach wielodrożnych ale fortepian Leszka Możdżera moje kolumny wbiją wam w zwoje mózgowe
                              Fortepian bez lewej reki nie zagra dobrze. Poza tym, to chyba najtrudniejszy instrument dla kolumn glosnikowych jesli mowimy o pelnej skali czestotliwosci. Na takich kolumienkach to najwyzej maly klawesyn ladnie zagada.
                              Oogolnie chetnie bym posluchal, ale do stolicy zaaa daleko.

Skomentuj

Paczki śliczne i w moim stylu czyli sterylna prostota w jak najlepszym wykonaniu . C/d ortodoksyjnego FR o mnie grają Seasy fa22rcz w zamkniętej (realizacja dostępna na forum ) , scena około 160* głębia może była by większa ale akustyka pomieszczenia nie pozwala. I też mam w planach wesprzeć je od góry bo mi trochę piłowania smyczka brakuje i innych detali.

Skomentuj

Witam ponownie.
                                  Po długich odsłuchach postanowiłem jednak spróbować uzupełnić brzmienie moich BLH subwooferami. Ponieważ absolutnie nie miałem pojęcia o ewentualnych rezultatach wybrałem nastepującą drogę :
                                  1. Kupilem używany subwoofer firmy Canton po to aby wydłubać z niego wzmacniacz
                                  2. Wyprosilem u kolegów następujące głośniki niskotonowe : Scanspeak 22W4534GOO, Seas L22RN4X/P i dwie sztuki Tang Band W51138SMF (takie akurat mieli)
                                  3. Wykonałem obudowę uniwersalną do prób według wskazówek moich przyjaciół akustyków z następującymi parametrami: dla Scanspeaka 56 litrów i tunel 40cm fi 70. Dla Seasa 22 litry i tunel 11 cm fi 70, dla TB 19 litrow i tunel 15cm fi 50.
                                  4. Wybrałem kilka nagrań z utworami, których miałem okazje słuchać w salach koncertowych , w których są aktywne instrumenty niosące bas (kontrabasy, kotły , ewentualnie gitara basowa) przy czym szczególnie istotne było dla mnie uzyskanie brzmienia kontrabasów granych smyczkami zbliżone maksymalnie do naturalnego.
                                  Zaznaczam, ze nie wiem co to jest bas kontrolowany, tłusty bas, rozwleczony bas i temu podobne kwieciste określenia redaktorów z kolorowych pisemek.
                                  Zacząlem słuchać i pierwszy wniosek to taki, że sam subwoofer Canton to całkowite nieporozumienie – wydaje z siebie dźwięki które nazwałbym buczeniem, nieznośne dla ucha , kaleczące brzmienie instrumentów.
                                  Drugi wniosek taki, ze sam wzmacniacz z subwoofera Canton wymagał przeróbek albowiem sygnał z mojego wzmacniacza lampowego wystarczający do wysterowania kolumn szerokopasmowych był zbyt niski do wysterowania wzmacniacza z wejść wysokopoziomowych. Udalo się przerobić.
                                  Jako częstotliwość graniczną pracy wzmacniacza ustawiłem ( wg. skali na pokrętle) 70Hz .
                                  Jako pierwszy zaczął grać Seas i dość mi się jego dźwięk spodobał choć był jak na mój gust zbyt efektowny, zbyt mięsisty. Po częściowym przysłonięciu otworu BR dźwięk się uspokoił i było ok. Jeszcze lepiej zrobiło się gdy do obudowy włożyłem połówki cegieł zmniejszając objętość pudła o ok 5 litrów. Wówczas i przelot tunelu należało powiększyć nieco usuwając z niego gąbkę.
                                  Następnie zagrały TB i zaskoczenie było kompletne. Piękny , sprężysty bas, bez jakichkolwiek poprawek. Tylko słuchać i się cieszyć. Były zastosowane dwa głośniki ze względu na impedancję 4 Ohm. Finał 2 symfonii Rachmaninowa to było brzmienie, które pamiętałem, a kontrabas Esperanzy Spalding przypomniał miłe chwile w Fabryce Trzciny
                                  Przy głośniku Scanspeak zacząłem chyba rozumieć co to jest rozwleczony bas. W stanie początkowym dźwięk był wyjątkowo „wibrujący”, miękki, plastyczny, nienaturalny. Nie ma w naturze takiego basu, w każdym razie ja nie słyszałem. Zabiegi typu zatykanie otworu BR, tłumienie wewnętrzne obudowy, zmniejszanie objętości na niewiele się zdały. Zmiany oczywiście były ale charakter brzmienia się nie zmieniał. No nie moja bajka.
                                  Wszystkie próby wykazały zgodność deklarowanych efektywności z rzeczywistością choć dla mnie była to informacja niewielkiego znaczenia ze względu na zastosowanie wzmacniacza.
                                  Podsumowując – do dalszej obróbki wybrałem firmę Tang Band i prawdopodobnie do kolumn z głośnikami 126en zastosuję jeden głośnik W5 i poszukam do niego odpowiedniego wzmacniacza, a do czerwonych kolumn zastosuję dwa TB W5 a może pokuszę się jeszcze o eksperyment z większym głośnikiem tej firmy o podobnej konstrukcji co W5
                                  Chciałbym zaznaczyć, że wrażenia są absolutnie subiektywne i jedynym wyznacznikiem były moje uszy. Zdaję sobie sprawę, że porównania licznych wersji konfiguracji obudowy, tunelu dla danego głośnika są na krawędzi tak zwanego poznania , a porównanie brzmienia różnych głośników rozmywa się w czasie potrzebnym na nową adaptację obudowy. Także wpływ akustyki pomieszczenia w przypadku basu jest bardzo duży co sprowadza moje eksperymenty do absolutnie indywidualnego wymiaru - ale zabawa była przednia.
                                  Obudowy subwooferów zrobię chyba na pomarańczowo 
                                  Pozdrawiam

Nie wiem jak poprawić orientację tych zdjęć. Sorry

Skomentuj

Ten SEAS to chyba powinien mieć tę samą rurę co Scan.

Poexperymentuj: podłącz w tej obudowie te dwa duże z tą długą rurą. Rurę możesz wystawić na zewnątrz będzie łatwiej. oraz obróć obudowę tak by były głośniki daleko od podłogi
                                    Last edited by slawek213; 16.10.2016, 08:20.

Skomentuj

Moi doradcy podtrzymują swoją rekomendację o krótkim tunelu fi 70 dla Seasa. Jednak spróbowałem przedłuzyć tunel i efekt był co najmniej dyskusyjny, tak jakby bas sie dławił ( nie wiem jak to określić ). Z ustawianiem głośnika wysoko to fajna sprawa ale to tylko próbna obudowa, a docelowa bedzie zblizona kształtem i tak do sześcianu. Faktem jest,że bas się odrywa jakby od podłogi gdy głośnik jest wyżej, jest jakoś inaczej.
                                      Może któryś z kolegów miał do czynienia ze wzmacniaczem typu takiego jak w tym Cantonie? Zależy mi na odpowiedzi na pytanie czy można bezproblemowo podłączyć do niego głośnik o impedancji 4 Ohm?

Skomentuj

Jak znam Cantona to podejrzewam, że sam wzmacniacz jest zaprojektowany pod ich głośnik i prawdopodobnie dlatego jedne głośniki grają inne nie. Zastanawiające jest, że głośniki renomowanych firm po prostu nie grają a azjatycka firma bije na łeb na szyje doświadczone Firmy, które mają za sobą dziesiątki lat doświadczenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X