Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

aktywne kolumny podstawkowe lub na biurko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] aktywne kolumny podstawkowe lub na biurko

Witam,

Zrobiłem sobie takie małe kolumny, o wymiarach 185 x 345 x 198 mm. Cel jaki mi przyświecał, to żeby kolumny były możliwie małe i jednocześnie dały radę grać basem bez subwoofera. W związku z tym użyłem najpopularniejszej metody, czyli głośnik 6" w BR.
    Użyte głośniki to SB17NRXC35-4 i SB26STCN-C000-4. Wzmacniacz klasy D 2x60W z pilotem zdalnego sterowania, 4 wejścia, w tym jedno cyfrowe i jedno bezprzewodowe. Na froncie 4-punktowa regulacja barwy oraz regulator stereofonii. Jest to swoisty wzmacniacz różnicowy, którego wzmocnienie dla sygnałów wspólnych wynosi 1, a nie tak jak w klasycznym - dąży do zera. Natomiast wzmocnienie sygnału różnicowego jest regulowane od 0 do 10dB.
    Kolumny są wykonane ze sklejki, lakierowane na beżowo z połyskiem.
    Co więcej... zapraszam do komentowania i zdawania pytań.

Pozdrawiam,
    Kuba.

Wzmacniacz to jakiś godowy moduł ?

Moim zdaniem SB17 jest za duże do tej obudowy.

Skomentuj

Skąd ten moduł, bo stx takie sprzedaje z swoim logiem.

Skomentuj

Tak, moduł to gotowy wyrób. Można go kupić tu i tam. Ja tylko zaprojektowałem własny przedwzmacniacz i włączyłem go w szereg pomiędzy dwie płytki tego modułu. Akurat to było proste, bo fajnie oddzielili płytkę wejść od płytki zasilacza i wzmacniacza.

Albo raczej obudowa jest za mała do tego głośnika. Obudowa z założenia nie mogła być zbyt duża. Miałem do wyboru wstawić głośnik 5" uzyskując gładką charakterystykę od niższych częstotliwości, albo zastosować większy głośnik i uzyskać podobną sprawność w basie + dodatkowe podbicie w okolicach 100-150Hz. Wybrałem tą drugą opcję z jeszcze jednego względu. Większa membrana nie musi się tak mocno wychylać jak mniejsza. Zostaje jakiś zapas wychylenia, dzięki temu są mniejsze zniekształcenia na dużych mocach. 5" pracowałby na skraju możliwości.

Skomentuj

Podaj jakiś namiar na ten moduł o ile to nie tajemnica
          Nazwa, model, link.

- - - - - aktualizacja - - - - -

BH4, tyle? - trzeba wbic na aliexpress

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
            Na froncie 4-punktowa regulacja barwy oraz regulator stereofonii.
            Jakie pasma są regulowane i co to jest regulator stereofonii ??

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trochę razi wizualnie midwoofer że nie jest podfrezowany, wszystko elegancko zlicowane a ten woofer jednak wystaje.
            W maskownicy wygląda o wiele lepiej. Jak giąłeś tę blachę ?
            Trochę nieładny kolor według mnie ale to kwestia gustu i zapewne dopasowania do wnętrza.

Skomentuj

STX taki sprzedaje już oznaczkowany: http://stx.pl/wzmacniacz-zintegrowany-bh4.html

Pasma są 80Hz półka 6dB/okt, 170Hz Q1.8, 2,5kHz Q1.8 i 12kHz półka 6dB/okt. Regulowane w zakresie +/- 10dB. Wcześniej zamiast 170Hz miałem 250Hz, ale okazało się, że dla tych kolumn bardziej pasuje przestroić niżej, bo częściej się go używa. Korektor na 170Hz niweluje i tak nieco podbity zakres 100-200Hz z uwagi na konstrukcję akustyczną. Zwłaszcza, że 80Hz półkowy jest dość mało stromy, i przy jego podbiciu bardzo przydaje się lekkie podcięcie 170Hz.

O 'regulatorze stereo' już pisałem. Jest to wzmacniacz o regulowanym wzmocnieniu, w którym reguluje się tylko sygnał różnicowy (między L i R). Wzmocnienie wspólnych jest stałe i wynosi 1. Efekt jest taki, że przy skręconym potencjometrze w lewo, wszystkie dźwięku dochodzą do słuchacza dokładnie spomiędzy kolumn. Poprostu sygnał jest mono. W miarę obracania gałki w prawo, dźwięk zdaje się nabierać przestrzeni (pod warunkiem że nagranie jest stereo). W położeniu środkowym, kolumny grają normalnie, czyli jakby nic takiego nie było podłączone. Kręcąc jeszcze bardziej w prawo zwiększamy natężenie efektu stereo w nagraniu. Najczęściej bardziej słyszalne są pogłosy, chórki itp.

No może trochę śmiesznie wygląda osadzenie midbasu, ale po założeniu siatki i tak tego nie widać. Poza tym, takie zamontowanie nie jest przypadkowe. Chodzi o to, żeby midbas był w zgodzie fazowej z kopułką. Dlatego te paręnaście mm ma znaczenie.

Blachę wygina się na giętarce. Robi to dla mnie zaprzyjaźniona firma.
              Last edited by Granat; 27.09.2016, 14:23.

Skomentuj

A jak wygląda zwrotnica? Chodzi o podział elektryczny i zamierzony akustyczny

Skomentuj

Zwrotnica jest pasywna. Podział około 2850Hz.
                  Niżej wstawiam wykres. Pomiar dla całego pasma był robiony z tego samego miejsca, metra od kolumny, w pomieszczeniu, dlatego wykres nieco faluje w niskich częstotliwościach.
                  Czarny suma, zielony faza, niebieski dół, czerwony góra.

Last edited by Granat; 08.03.2024, 17:32.

Skomentuj

http://www.ebay.com/itm/Dayton-Audio...-/221672581892
                    tutaj niby ten wzmacniacz a moc podaja inna niz stx

jak w praktyce sprawdza sie ten panel?
                    wyglada bardzo ciekawie tylko ta cena...

Skomentuj

Przypuszczam, że to jest TDA8920. Zależy który producent jakie napięcie podaje, to taka jest moc wyjściowa.
                      Ogólnie panel jest ok, zobaczymy po dłuższym użytkowaniu. Grzeje się mocno. Wadą jest to, że po wyłączeniu zasilania (nawet pilotem w standby) zapomina nastawy głośności i wszystko leci dość głośno po ponownym włączeniu. Trzeba o tym pamiętać. No ale w tej cenie to i tak jest niezła funkcjonalność. Sam byś za tyle nie złożył.

Skomentuj

mozesz opisac funkcjonalnosc tego panelu?
                        jak sie laczy z telefonem?
                        jaki ma zasieg ten bluetooth?
                        razem z czujnikiem IR sa 3 diody - co one sygnalizuja?
                        czy sub out jest regulowany razem z glosnoscia?

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                        Wadą jest to, że po wyłączeniu zasilania (nawet pilotem w standby) zapomina nastawy głośności i wszystko leci dość głośno po ponownym włączeniu.
                        dlatego obawiam sie cyfrowek :???:

Skomentuj

To nie ma bezpośredniego związku z, jak to nazywasz, 'cyfrówką'. Poprostu gość który pisał program do obsługi tego konkretnego panelu, nie zaimplementował funkcji pamięci. A chińczycy kopiują to co dostali.

Łączy się z telefonem tak samo jak słuchawka na BT. Parujesz urządzenia i gra. Zasięg jest ok 5m. Dioda czerwona sygnalizuje standby, dioda niebieska sygnalizuje pracę. A druga niebieska dioda wskazuje stan odbiornika BT.
                          Sub out nie sprawdzałem.

Skomentuj

Czaruję...
                          X