Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SS Illuminator 18WU/4741T00 + D3004/662000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] SS Illuminator 18WU/4741T00 + D3004/662000

Cześć Wam :) Chciałbym zaprezentować zestaw, jaki aktualnie cieszy mnie na co dzień. Jest to konstrukcja dwudrożna na głośnikach Scan-Speak z serii Illuminator. Klasyczny układ 6+1.

Obudowy wykonane zostały w oparciu o projekt Troelsa, ponieważ podobają mi się takie budki – po prostu. MDF 38mm oraz wzmocnienia wewnętrzne zgodnie z projektem. Fornir palisander + lakier półmat. Objętość 30 litrów dla 18W. Komora tweetera jest odizolowana od komory woofera. Wygłuszenie filc + owata. Okablowanie wewnętrzne: QED Ruby Anniversary, bo udało mi się kupić ponad 7m za stówkę, ale nie wspominam miło walki z nim w obudowie…

Pomiary głośników:

Woofer:

Tweeter:

Zaprojektowałem sobie dwie zwrotnice o dwóch różnych stopniach kompensacji BS, ponieważ kolumny używane są w dwóch różnych pomieszczeniach o metrażu 12m^2 oraz 20m^2 (lubią wędrówki ) Zestaw ma już ponad rok. Przez ten czas przesłuchałem dobre 20 konfiguracji zwrotnic z różnymi modyfikacjami i efekt końcowy jest taki:

Zwrotnica z mniejszą kompensacją BS:

Zwrotnica z większą kompensacją BS:

Porównanie obu zwrotnic:

Impedancja zestawu przy zwrotnicy z mniejszą kompensacją BS:

Dlaczego dwa projekty zwrotnic ? Ponieważ przy niskiej kompensacji BS w 20m^2 brakowało dołu – nie ma się co oszukiwać (kolumny są odsunięte od ścian o ponad metr).
    W zwrotnicy z wyższym stopniem kompensacji można zaobserwować dołek przy częstotliwości podziału - jest to charakterystyka jaka wyszła po rocznych odsłuchach, kombinowaniu z różnymi modyfikacjami zwrotki i wybraniu najprzyjemniejszej opcji dla ucha. Jest mały dołek ? Niech sobie będzie – gra to tak jak ja sobie tego życzę :) Z kolei przy zwrotnicy o mniejszym stopniu kompensacji brzmienie jest bardziej precyzyjne – jest więcej detali. Obie zwrotki mają swoje zalety jak i wady, ale na szczęście pomieszczenia zacierają te wady i jest bardzo ok.

Jak to gra ? Całkiem znośnie Stonowanie, a zarazem detalicznie. Wiadomo, jest to projekt dwudrożny i ma swoje ograniczenia, ale myślę, że po odsłuchach niejedna trójdrożna konstrukcja poszłaby w odstawkę, bo 18W potrafi zagrać dołem. Co do reszty pasma nie mam się do czego przyczepić. Jestem zadowolony i na pewno paczki te posiedzą u mnie troszkę dłużej.

Odnośnie grających kabli: jeśli ktoś chcę zapytać czy słychać różnicę, to odpowiadam, że nie wiem, ponieważ wraz z wsadzeniem QED’a wstawiłem na tweeter czerwonego Jantzen’a, który zastąpił Cross-Cap’a. Różnica jest słyszalna, ale jest to różnica tak subtelna, że osoba nieosłuchana najprawdopodobniej nic nie zauważy. Jeżeli źródło i wzmacniacz nie są odpowiedniej klasy, to różnicy po prostu nie słychać absolutnie wcale, więc tak jak zrobiłem ja za radą forumowiczów mądrzejszych ode mnie – lepsze elementy do zwrotnicy dopiero na sam koniec – i mieli racje 

Zajebiste wielki szacun, pewnie by mi "grały"

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czym malowałeś fronty?

Skomentuj

Dawid 30 litrów to całkiem sporo jak dla 18 cm głośnika. Próbowałeś z mniejszą objętością? To powinno nieco poprawić dynamikę basu.

Palisander :thumbsup:
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
        Jak to gra ? Całkiem znośnie
        jak na głośniki za 5tys to dość mizerna ocena brzmienia. Warto tyle wydać? Całość poniżej 6tys?

Skomentuj

Odnośnie grających kabli: jeśli ktoś chcę zapytać czy słychać różnicę, to odpowiadam, że nie wiem, ponieważ wraz z wsadzeniem QED’a wstawiłem na tweeter czerwonego Jantzen’a, który zastąpił Cross-Cap’a. Różnica jest słyszalna, ale jest to różnica tak subtelna, że osoba nieosłuchana najprawdopodobniej nic nie zauważy. Jeżeli źródło i wzmacniacz nie są odpowiedniej klasy, to różnicy po prostu nie słychać absolutnie wcale, więc tak jak zrobiłem ja za radą forumowiczów mądrzejszych ode mnie – lepsze elementy do zwrotnicy dopiero na sam koniec – i mieli racje ]
          Brawo za odwagę tu napisać ze słyszysz różnicę w kondensatorach !!! tak trzymać !!

Skomentuj

Fajny projekt ciekaw jestem jak grają projekty troelsa.
            Jak się ogarną czasowo to zobaczę też.
            Ekta grande mi wpadły w oko.
            Spoko obudowy sam robiłeś.

Skomentuj

Napisz lepiej jaka jest amplifikacja bo mam nadzieję nie ten amplituner ze zdjęcia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                Dawid 30 litrów to całkiem sporo jak dla 18 cm głośnika. Próbowałeś z mniejszą objętością?
                Próbowałem - przeważnie słucham muzyki raczej "spokojnej" i bardziej podoba mi się 30 litrów. Słuchałem też w 17 i 25.

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                jak na głośniki za 5tys to dość mizerna ocena brzmienia. Warto tyle wydać? Całość poniżej 6tys?
                Lepiej tak napisać niż wychwalać w niebogłosy - ja jestem zadowolony Kolumny składałem blisko rok i absolutnie wszystko udało mi się zdobyć w promocyjnych cenach, dlatego uważam, że warto.

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                Fajny projekt ciekaw jestem jak grają projekty troelsa.
                Od Troelsa jest tutaj tylko inspiracja co do kształtu obudowy nic więcej :)

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                Napisz lepiej jaka jest amplifikacja bo mam nadzieję nie ten amplituner ze zdjęcia
                BG9 + AK4490, VSHA_HD. Był też I-Amp na A9 przez miesiąc. Koło marca poskładam kompletnego I-AMP'a ze wszystkimi wejściówkami to jeszcze wtedy pewnie się coś zmieni

Skomentuj

Zaje... wyszły, zapytam jeszcze raz o sam front, chcę zrobić podobny do moich TL-ek.

Skomentuj

poprosze ostatnie zdjecie w kolorze i duzej rozdzielczosci - bedzie do kalendarza!

pawel-szkoda@wp.pl

Skomentuj

Hej,
                      gratuluję konstrukcji !! Mam nadzieję, że dość podobne ale na 3 way odpalę w najbliższe święta (Szpilka Illu+12MU+18WU)
                      Mam parę pytanek:
                      Po 1wsze - jakiej grubości jest front (ten czarny) ?
                      Po 2gie - czy na TW zgodnie z założeniami Troelsa użyłeś 1 kondek 8,2uF ?
                      Last edited by aeron; 21.11.2016, 15:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                        Zaje... wyszły, zapytam jeszcze raz o sam front, chcę zrobić podobny do moich TL-ek.
                        Będę w stanie odpowiedzieć jak wrócę do siebie, za kilkanaście dni.

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                        Po 2gie - czy na TW zgodnie z założeniami Troelsa użyłeś 1 kondek 8,2uF ?
                        Nie. Nie sugerowałem się założeniami Troelsa. Robiłem zwrotnicę pod swoje preferencje :)

Skomentuj

Świetnie wyszły. Gratulacje!

Skomentuj

Hej,
                            i jak udało się sprawdzić grubość tego frontu ?

Jeszcze mam pytanko - czym to napędzasz ? Czy mity pokroju trudnego zasilenia tych WF to prawda ?

Skomentuj

Grubość frontu to 38mm, a o pozostałych składnikach systemu już pisałem :)

BG9 + AK4490, VSHA_HD. Był też I-Amp na A9 przez miesiąc. Koło marca poskładam kompletnego I-AMP'a ze wszystkimi wejściówkami to jeszcze wtedy pewnie się coś zmieni
                              Osobiście nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z tym związanych - co podpiąłem to grało na tyle dobrze na ile reszta systemu pozwoliła.

Skomentuj

Witam kolego czym malowałeś front?

Skomentuj

Czaruję...
                                X