Kolumny powstały dość dawno, jest to napewno wszystkim znany projekt Zaph audio, ale jeden kolega z forum namówił mnie żeby pokazać kilka zdjęć, bo mu się podoba drewno, które bystrym okiem wypatrzył w zupełnie innym temacie. I tu jedna ciekawostka , chcąc pokazać moje pomiary odkryłem że jedna z kolumn ma inny przebieg impedancji, robiąc te kolumny niemiałem Jiga , a w projekcie zakładana była cewka 0.08 mH wiec kupiłem dwie niby cewki 0.1 i z kalkulatora obliczyłem ile zwoji należy odwinąć. wszystko było by ok jakby cewki były takie same ,ale niebyły. Jedna z nich była o większej indukcyjności i rezonans pułapki był przed rezonansem głośnika, teraz już wiem jak ważne są pomiary.
Ok ,ale do rzeczy. Boki i tył zrobiłem z mdf-u wykączonego na wysoki połysk. Zaciąłem na 45 stopni i skleiłem. Góra ,dół i front jest z orzecha amerykańskiego. Krawędzie zaokrągliłem frezem z łożyskiem ,od srodka zrobiłem podfrezowanie frezem 45 stopni z łożyskiem. Drewno wykączyłem olejem Loba z utwardzaczem.
I tak jak mówiłem naszemu koledze czasami warto odwiedzić pobliski zakład stolarski bo brzydki odpad z sękami może być skarbem dla kogoś innego.
Wszystko oczywiście jest Diy zrobione w garażu narzedzia potrzebne to piła , frezarka , wyrzynarka i 3 frezy obeszło by się bez wyrzynarki ale niemam Jiga do otworów.Co do brzmienia to niemuszę chyba pisać że jest genialne jak za taką cene.

Ok ,ale do rzeczy. Boki i tył zrobiłem z mdf-u wykączonego na wysoki połysk. Zaciąłem na 45 stopni i skleiłem. Góra ,dół i front jest z orzecha amerykańskiego. Krawędzie zaokrągliłem frezem z łożyskiem ,od srodka zrobiłem podfrezowanie frezem 45 stopni z łożyskiem. Drewno wykączyłem olejem Loba z utwardzaczem.
I tak jak mówiłem naszemu koledze czasami warto odwiedzić pobliski zakład stolarski bo brzydki odpad z sękami może być skarbem dla kogoś innego.
Wszystko oczywiście jest Diy zrobione w garażu narzedzia potrzebne to piła , frezarka , wyrzynarka i 3 frezy obeszło by się bez wyrzynarki ale niemam Jiga do otworów.Co do brzmienia to niemuszę chyba pisać że jest genialne jak za taką cene.

Skomentuj