Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój Subwoofer STX W.27.500.8.FCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Mój Subwoofer STX W.27.500.8.FCX

Mój Subwoofer STX W.27.500.8.FCX

Cześć nazywam się Maciek i jestem spod Warszawy. Parę miesięcy temu zakupiłem moje pierwsze kolumny. Dzięki uprzejmości sąsiada zdobyłem amplituner i zacząłem się cieszyć fajnym dźwiękiem.

Niestety moja radość nie trwała długo. Dźwięk był plaski i kompletnie bez basu nawet przy maksymalnych ustawieniach podbicia na amplitunerze. Zapadła decyzja, potrzebny mi subwoofer! Po kilku dniach na allegro i trafieniu na forum diyadio stwierdziłem, że fajnie będzie zbudować coś samemu, (tu taka mała uwaga, głośniki grały płasko, bo były “niewygrzane” po kilku tygodniach bardzo się poprawiły i już jestem zadowolony [no chyba ze włączę Yamato]).

Poniżej postaram się się przedstawić moja drogę do pierwszego (ma nadzieje, że nie ostatniego) własnoręcznie zbudowanego głośnika, wraz z dokumentacją zdjęciową.

Wzmacniacz:

Co by nie było za łatwo i za namowa kolegi z pracy, postanowiłem wzmacniacz tez wykonać sam. Po długich poszukiwaniach jedyny wystarczająco kompletny projekt, jaki znalazłem to mostek TDA p. Irka, za co mu bardzo dziękuje. Po zdobyciu wszystkich wymaganych sprzętów wziąłem się za naukę lutowania. Nie wdając się za bardzo w szczegóły (dwa spalone TDA, jedno porządne zwarcie) po kilkunastu roboczogodzinach (i kilku wizytach w AVT) wzmacniacz był gotowy i grał na testowym głośniku.

Nauka używania frezarki, czyli zbuduj swój własny cyrkiel:

Cyrkiel ze sklejki i aluminiowych prętów 8mm. Po testach wycinania otworów, wykonanych na testach fornirowania , okazało się, że zostawia rysy. Z pomocą przyszły dżinsy i klej do forniru. Precyzja głębokości trochę ucierpiała, ale rys już nie zostawia.

Obudowa:

Po krótkim zapoznaniu się z WINDisd wziąłem się za symulowanie głośników zaczynając od najtańszych. Szybko okazało się, że najtańsze zmieniły się w drogie i 1600 zł, to jest ta kwota, która muszę wydąć. Co by nie zaszaleć za bardzo, zdecydowałem się na wymienioną w tytule konstrukcję STX z cała świadomości, że mogę mieć za słaby wzmacniacz do tego potwora. Niestety wszystkie inne rozważane przeze mnie głośniki były 4Ohm.

Poniżej wykres SPL i opóźnienia dla ~50 litrowej obudowy z R 80mm bassreflexem strojonej na 28hz.

Projekt konstrukcji wykonany w darmowym DesignSparku. Wołałbym NX, ale ciężko znaleźć

Żeby znowu nie było za łatwo kupiłem jedna duża płytę MDF19 i wziąłem się za robotę, (dlaczego nikt nie powiedział ze MDF tak się pyli??) MDF19 wystarczyło na wewnętrzną skrzynie i front. Skrzynia klejona i skręcana. W projekcie wszystkie ścianki były z MDF19, ale niestety skończył się w OBI i co by dużo nie szukać kupiłem 12. Czyli cala zewnętrzną konstrukcja jest z MDF12. Tu już większość ścianek tylko klejona. Stanowczo miąłem za mało ścisków i za późno wpadłem na pomysł, aby używać pąsów. Wszystkie płyty z wyjątkiem pierwszych cięte z naddatkiem, a potem licowane frezarką z frezem kopiującym.

Fazy wykonane heblem elektrycznym, o dziwo nie było to trudne.

Fornirowanie:

Wybór padł na fornir naturalny orzech w liściach 1200X260, podziękowania dla sklepu DREWNOLUX za porady, klej kontaktowy Kleiberit 120.0, olejo-wosk osmo.

Otwory i bassreflex:

Frezowanie otworu pod głośnik nie było trudne. Co by nie wyszedł za duży, najpierw zrobiłem za mały i zacząłem powiększać? Oczywiście za piątym razem powiększyłem o 1mm za dużo:(

Bassreflex - frezowany w schodki, a potem wygładzany do promienia. Kolejne nakładane 3 warstwy żelkotu czarnego wyrównywane po każdej warstwie.

Finalny wygład jest o taki:

Ja osobiście z wyglądu jestem 90% zadowolony, wszelkie porady na przyszłość mile widziane. No dobra, nóżki i tył nie są finalne, planuję jeszcze modyfikować.

Jak gra:

Jeszcze nie wiem, bo się nie rozbujał do końca. Cicho na pewno nie jest źle. Głośno (3/4 amplitunera plus podbicie SW na Maksa) jest tak sobie. Tylko nie wiem czy to wzmacniacz się poddaje czy coś mi rezonuje. Jedyne moje doświadczenie z subwooferami mam z małych creativow, a tam to nie występuje. Jakieś sugestie?

Cena:

Nie chce wiedzieć, ale dużo uwzględniając zakup frezarki, frezów, lutownicy itp.

Moje wnioski:

Dobry plan na początku, mniej kłopotu potem. Teraz wykonać ładnie tył będzie ciężko.
    Frezarka to podstawa zaraz po niej odkurzacz warsztatowy. Wyrzynarka jest nie dla mnie, szlifierką kątową tnię dużo równiej.
    Bez ścisków stolarskich lub taśm nie bierz się za klejenie! Ściski do klejenia tylko skręcane.
    Klej kontaktowy nie jest zły, ale nie jestem przekonany, widzę go na łączeniach, nie da się poprawić jak się liście trochę rozejdą.
    Termo transfer na ulotkach robi się super

Prośba a w sumie to nawet dwie:

1 - jaki inny wzmacniacz mogę zaaplikować? Najlepiej DIY ale dobrze udokumentowany

2 - kolejne chciałbym zbudować nie za duże kolumny podstawkowe do kina domowego, ale również sprawdzające się jako nie zależne głośniki. Wstępnie myślę o przetwornikach satori 5" lub 6” SATORI MW13P-8 plus coś? Nie poszukuje super audiofilskich dźwięków raczej bardziej w stronę szczegółowości i brzmienia koncertowego (dobrze nagłośnionego). Czyli bardziej młode i szalone niż dojrzałe i stonowane . Czy możecie mi zasugerować jakieś projekty? Nie mam doświadczenia w pomiarach i zwrotnicach.

Fajnie się prezentuje z tymi ścięciami.
    Niestety TDA to praktycznie połowa mocy którą powinieneś mieć na napędzanie tego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez diaks Zobacz posta
      Bassreflex - frezowany w schodki, a potem wygładzany do promienia.
      a nie mogles uzyc frezu promieniowego z lozyskiem?
      dla frezarki z trzpieniem 8mm max promien to r=12,7mm

konstrukcja bardzo fajna i wydaje mi sie ze udana

tylko jak zauwazyles wzmacniacz do zmiany

nie wiem co polecic, ale celuj w 300-400w/8ohm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        a nie mogles uzyc frezu promieniowego z lozyskiem?
        dla frezarki z trzpieniem 8mm max promien to r=12,7mm
        Mógłbym, ale budżet na frezy mi się skończył a tych najtańszych nie znalazłem tak dużych.

Skomentuj

Bardzo ładnie wykonane, fornir na krawędziach wow.
          Jeśli masz miejsce to zamiast panelu na suba, może nie dużą końcówkę mocy ? 250-300W w mostku 8r

Skomentuj

Fajny sub może ktoś porównywał ten głośnik w BR i TL ?

Skomentuj

ja go mialem i w tl i w b-r
              nie bawilem sie dlugo b-r
              ale w tl nie potrafilem go dostroic tak zeby spelnial wszystkie wymagania. albo kopal bez dolu, albo gral nisko bez wykopu :/

Skomentuj

U mnie TL i stąd pytanie. Mam rozumieć że w BR lepiej ?

Skomentuj

w b-r bylo wszystk oco trzeba. a czy lepiej? trzeba by porownac obie konstrukcje obok siebie

Skomentuj

Co do wzmaka Diy. Ja jeszcze sie nie moge zdecydowac czy ten STX czy TIW200/250 ale do napedu bedzie OPS4 Borysa. Powinien ruszac tymi garnkami bez problemu.

Skomentuj

U mnie ten głośnik od 2 lat napędzany jest poprzez wzmacniacz PA 400 http://www.subwoofery.pl/pa400.html Nie odważyłem się go rozkręcać do wartości granicznych. Cały czas ma ustawioną głośność na 40 - 50 % i przy niektórych utworach szklanki sąsiadce drżą za ścianą :)

Skomentuj

Witam
                        Panowie kupiłem za grosze od znajomego STX W.27.500.8.FCX, z braku czasu dał sobie spokój z budową suba.
                        Mam wzmacniacz stereo onkyo a 8840 oraz kolumny T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi
                        Pytanie jaki wzmacniacz kupić do tego głośnika i czy bez problemu podłącze suba do swojego wzmacniacza onkyo?

Skomentuj

Również od siebie mogę polecić PA 400 mam ten głośnik pod tym wzmacniaczem i jest konkretnie,odnośnie wzmacniacza to masz wyjście rec out?

Skomentuj

Wzmacniacz kupiony, zdecydowałem się właśnie na PA 400, nie mam rec out. :(

Skomentuj

REC OUT jest bez regulacji glosnosci. wiec i tak lepiej konwerter wysokopoziomowy

Skomentuj

Zamawiając PA 400 doradzono mi żeby do wzmacniacza stereo dokupić przejściówkę HL, mają dosłać bo chwilowo nie mieli.

Skomentuj

Ale fajne przywitanie na forum, od razu z pierwszą konstrukcją :) I to i stolarka i elektronika.
                                  Fajna jest.

Zamieszczone przez diaks Zobacz posta
                                  a tych najtańszych nie znalazłem tak dużych
                                  Najtańsze jednorazowe frezy masz w Juli.

Skomentuj

Mam nadzieję że nie zaśmiecam tematu.
                                    Zgromadziłem wszystkie graty do budowy suba, dzisiaj znalazłem chwilę czasu i podłączyłem PA 400 konwerterem do wzmacniacza stereo.
                                    Konwerter podobny do tego z linku
                                    https://forum.audio.com.pl/topic/463...kopoziomowych/
                                    Pojawił się problem co chwilę pali mi bezpiecznik we wzmacniaczu :(
                                    Macie może pomysły co może być nie tak?

Skomentuj

Może być problem z wzmacniaczem, nie zakładam że przypaliłeś cewkę głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                        Może być problem z wzmacniaczem, nie zakładam że przypaliłeś cewkę głośnika.
                                        głośnik gra czyli raczej nie jego wina.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X