Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amanjaku - mały demon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Amanjaku - mały demon

Geneza
    Od dość długiego czasu (https://diyaudio.pl/showthread.php/20330-Biurkowce - jakieś 5 lat :) )
    starałem zrobić sobie jakieś granie do warsztatu .
    Pomysłów było dużo ...
    Ostatecznie wróciłem do źródeł .
    Leżała DXT którą kiedyś kupiłem w tym celu (formalnie to kupiłem potem sprzedałem a potem znowu kupiłem :) mam do niej słabość :) )

http://www.seas.no/index.php?option=...=45&Itemid=462

Do kompletu dalej brakowało nisko-średnika .
    Długo przeglądałem parametry , pomiary, testy i opnie. Było kilku mocnych kandydatów w końcu trafiła się okazje na wf182bd03 Wavecor-a .

http://www.wavecor.com/html/wf182bd03_04.html

Zdecydowałem się głównie z ciekawości . Nie miałem praktycznie żadnego nisko średniaka tej firmy jeszcze.
    Intuicja mówiła mi też, że to może się zgrać w końcu z dxt :) a jak nie to pójdzie dalej i zabawa zacznie się na nowo :)
    TS miał ciekawie dobrane. Optymalna budka 7-9l była sporą zaletą liczyłem, że uda się mimo zastosowania 18cm uzyskać kompaktowe wymiary obudowy (nadzieja umiera ostatnia :) )
    Głośnik ma też świetnie dopracowany napęd i zawieszenia co widać po poziomie zniekształceń który stawia ten przetwornik w ścisłej czołówce :)
    Niskie straty mechaniczne powinny się przełożyć tez na charakter basu który lubię .
    Pasował też wizualnie :)

Pierwsze testy na szybko zrobiłem w budzie 25l bo akurat taką miałem :)
    Trochę za duża ale po eksperymentach z wytłumieniem okaszało się, że na basie jest petarda :)
    I co najważniejsze zestaw okazał się całkiem dobry na średnich tonach które były dużą niewiadomą .

Trzeba było teraz zaprojektować budkę i wystrugać jakieś testowe pudło .
    Tu zaczęły się schody .
    Po pierwsze szybko okazało się, że głośniki pod małe budki tylko na pierwszy rzut oka są fajne...
    Za nic nie dało się upchnąć BR-u
    Nie tylko o długość chodziło ale i na froncie w budce o szerokości 19cm i akceptowalnej wysokości BR się za nic nie mieścił .
    W tym momencie było już jasne, że kolumienki małe nie będą :)
    Zniechęcony zostawiłem projekt w takim kształcie na następne miesiące .
    Nie miałem też zupełnie czasu ruszyć tematu a co dopiero chęci na zabawy w stolarza .

Pewnego dnia przeglądając allegro całkiem przypadkiem trafiłem na gotowe fornirowane budki .
    Wystarczyło wyfrezować otwory :)
    Nawet nie pytając o wymiary kupiłem .

Wymiary okazały się nieco większe niż zakładałem . Budki mają koło 13l . Front nieco pochylony , szerokość 212mm ...
    Ale wszystko się mieściło za to ... no może po za samymi kolumnami w docelowym miejscu

Narysowałem sobie :

Zostało frezowanie .
    Oczywiście frezy z charakterystyczną dla siebie gracją pięknie spi... spartoliłem

Niemniej w końcu coś z tego wyszło . Efekty prac poniżej :

Przyszła pora na część techniczną .

Pomiary i zwrotnica :

Bez zwrotnicy + wf182bd03 z 15 cm :

Finalna wersja zwrotki :

Transmitancje filtrów :

impedancja zestawu :

Symulacja BR :
    https://diyaudio.pl/i/15982/058aa8ae...1498068484.jpg

Strojenie około 36Hz chyba wyszło . Dość nisko ale tak brzmiało dobrze .
    Zastosowałem regulowany tunel :
    https://monacor.pl/produkty/mbr-50

Schemat zwrotki :

Tak to wygląda :

Docelowe miejsce :

Po odsłuchach w docelowym miejscu okazało się ,że na basie jest prawdziwy dramat .
    Oczywiście wina stała po stronie akustyki i wyglądało na to, że jest to sytuacja bez wyjścia .
    W zasadzie ciągłe jednostajne buczenia niemal zabiło ten projekt w tej postaci .
    Wkurzony znowu zostawiłem temat.

Przypomniałem sobie jednak o programie "Equalizer APO" którym kiedyś się bawiłem i czytałem, że może on współpracować z "REW" programem do pomiarów akustyki .
    Po instalacji chwile zajęło mi ogarnięcie co i jak .
    Pomiary pokazały gdzie dokładnie jest problem . Teraz "wystarczyło" ustawić filtry . Pierwsze próby były obiecujące ale dalekie od ideału .
    Wprawdzie buczenie zostało wyeliminowane to brzmienie robiło się płaskie , ziarniste , i ogólnie ujowe :)
    Kluczem do sukcesu okazało się oszczędne gospodarowanie gainem w filtrach , niezasypywanie dołków na charakterystyce na silę , odpowiednie ustawienie próbkowania, poziomów i kilku innych rzeczy .
    Po kilkudziesięciu pomiarach i kilkunastu przetestowanych ustawieniach korektora się udało a efekt przerósł moje oczekiwania .
    Bas wreszcie był taki jaki powinien .
    Finalne pomiary z REW przed i po filtracji : (wygładzane 1/24 )

Brzmienie ?
    Nie oczekiwałem po tym projekcie za dużo .
    Po prostu miało być to coś do grania przy dłubaniu czy siedzeniu przed monitorem .
    Jednocześnie coś pod co można podłączyć jakiś wynalazek i posłuchać go na spokojnie .
    Finalnie wyszło coś więcej . DXT brzmi w tej aplikacji bardzo fajnie , wreszcie mnie nie wkurza zachowując swoje najlepsze cechy .
    Brzmienie jest trochę takie typu "RAW" bez obórki, pierwotne ale nie prymitywne, ascetyczne, surowe ale nie męczone czy walące "na twarz" z czadowym basem chociaż nie schodzącym zbyt nisko :)

Udostępniam wszystko co umożliwia budowę zestawu we własnym zakresie ale nie rekomenduje tego .
    kolumny były projektowane jako bliskiego pola i pod konkretne warunki akustyczne .Mogą się nie spr. ustawione na podstawkach jako normalne monitory .
    Także osoby szukające "barwy" i "magii średnicy" będą rozczarowane
    Last edited by raven1985; 21.06.2017, 19:49.

Fajny mini zestaw.
    Dwa solidne przetworniki potrafiące bardzo pozytywnie wprowadzić w zdumienie.
    Mając taki zestaw to nie jeden użytkownik postawił by go w salonie jako referencyjny zestaw w domu :) .
    Szkoda tylko że cena tego midwooferka wyrównała się do cen w UE.

Skomentuj

W małych obudowach rzadko stosuje się BR, a jeśli już to "dmuchać w tył" np. "AE" ale wówczas stają się bardzo zależne brzmieniowo od ustawienia do ściany (bazy) przy której stoją.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyszy691 Zobacz posta
        W małych obudowach rzadko stosuje się BR, a jeśli już to "dmuchać w tył" np. "AE" ale wówczas stają się bardzo zależne brzmieniowo od ustawienia do ściany (bazy) przy której stoją.
        Wcale nie tak wielki ma to wpływ jak Ci się wydaje. Obojętnie jak będzie tunel - to odległości od ścian będą miały wpływ na brzmienie.

Skomentuj

Czaruję...
        X