Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hipisy - 3way Seas/Audax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Hipisy - 3way Seas/Audax

Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie stanowią przedmiot ochrony prawa autorskiego (art. 16, 17, 78, 79 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych), stanowią wyłączną własność autora zdjęć. Jakiekolwiek wykorzystywanie (kopiowanie, reprodukowanie, publikowanie, drukowanie itp.) zdjęć, fragmentów zdjęć lub ich modyfikacji, bez zgody i wiedzy autora jest zabronione.

Witajcie Audiomaniacy :)
    Chciał bym przedstawić projekt nie za dużych kolumn 3way projektowanych pod muzykę rock/metal.

ZAŁOŻENIA:

Od dawna myślałem o takim projekcie ale jakoś nie miałem okazji aby się za to zabrać. Na szczęście kilka miesięcy temu odezwał się do mnie znajomy który poprosił mnie abym mu coś złożył. A że On akurat słucha takiej muzyki najwięcej to postanowiłem urzeczywistnić moją wizję :)
    Już na samym początku łatwo nie było, wiedziałem jaki dźwięk chcę uzyskać ale nie wiedziałem jakich głośników do tego użyć. Postanowiłem za bardzo nie wydziwiać (ponieważ kolumny nie tylko miały grać muzykę rokową, ale też jazz czy klasykę) i zastosować głośniki które miały dobre opinie i pasowały do tego projektu.

GŁOŚNIKI:

Seas CA22RNX - Troels użył go do 3way classic i ten projekt był polecany do takiej muzyki. Na forum pisali że szału nie robi ale to dobry, mało prądożerny głośnik. Wizualnie się podobał, wziąłem.

Seas MCA12RC - bardzo pozytywne opinie, od dawna chciałem go wypróbować... i nie zawiodłem się (ale o tym później :) ).

Audax TW025A20 - Tytanowa kopułka, pozytywne opinie, nie tuzinkowy wygląd. Cena trochę wysoka ale wizualnie mi odpowiadał więc wziąłem.

OBUDOWY:

Obudowy z MDF-u, Front i dół 18 + 10mm, reszta 18mm, wzmocnienia i przegrody 18 i 10mm. Cała obudowa oklejona na koniec HDF-em 3mm. Komora CA22RNX 40L strojona na 36Hz (ale nie jestem pewien bo na samym końcu jeszcze modyfikowałem wytłumienie). Port bas reflex HP 051-0018 skrócony do 16cm. Wytłumienie Filc prasowany prawie na każdą ściankę komory CA22RNX, z mniejszą ilością przy porcie BR. Komora MCA12RC wytłumiona w całości filcem i owatą.

Obudowy oklejone fornirem modyfikowanym Lagoon Alabaster. Wykończony on został olejo woskiem Osmo 3032.

Porównanie, z woskiem i bez:

3 warstwy wosku:

Bas reflex umieszczony od dołu:

Kolumny zostały uzbrojone w kolce które były toczone na zamówienie u jednego z forumowiczów. Kolce z tyłu mają wysokość 1cm, a kolce z przodu 4cm. Dzięki temu port bas reflex nie jest zatkany, jak również dzięki pochyleniu kolumny do tyłu uzyskujemy zgranie fazowe głośników.

ODSŁUCH:

Kompletowałem dla znajomego cały zestaw, kolumny, wzmacniacz, odtwarzacz + kable. Z kolumnami testowymi jeździłem po salonach aby dobrać elektronikę. Było spoko ale dopiero Hybryda Mariusza Elektro (ta co była na poprzednim AVS w naszym forumowym pokoju) pokazała klasę :) Do niej dobrałem później odtwarzacz CD Marantz 6006 i przyznam szczerze, że pierwszy raz przesłuchałem na tym zestawie utwór Franz Liszt - Totentanz. Kolumny grają wyraźnie i dość jasno, męskie wokale są bardzo namacalne, nie przykryte niskimi tonami, ale chrypka z gardła pozostaje. Płyta DALI - "In Admiration Of Music" brzmi świetnie a "Life In France" Patrici Barber wymiata, usłyszałem detale których wcześniej nie słyszałem.

Oczywiście nie można zapomnieć o muzyce metalowej. Wiadomo, te płyty nie są jakieś wybitne, natomiast te dobrze nagrane brzmią, i to tak że nawet jednemu sprzedawcy w salonie się podobało na tyle że słuchał razem ze mną :)

Mój znajomy jest zachwycony i to jest najważniejsze :)

Ale, żeby nie było że tylko zachwalam...
    Przed tymi kolumnami miałem moje wilsony na STX-sie 10", przyznam że przesiadkę na mniejszy głośnik słychać i to dość mocno w tej muzyce. Już mam chęć złożyć coś podobnego na basie 10".

To co mnie urzekło, to średnie tony z MCA12RC. To naprawdę fajny głośnik. Słuchałem go po cichu nie filtrowanego od dołu i naprawdę dawał radę na średnicy. Polecam jeśli ktoś szuka na środek głośnika 12cm z odrobinę jaśniejszą ale nie krzykliwą barwą.

ZDJĘCIA:

Zapraszam do dyskusji :)
    Last edited by marian; 15.02.2025, 18:42.

Szkoda, ze osmo i ten fornir to slabe polaczenie. Reszta super.

Skomentuj

Marian zacna robota, ważne że chęci są, 10/10 :)

Skomentuj

Super wykonanie.. skupienie na twarzy przy pracy mega !

Chętnie bym posłuchał..

Przy okazji po drobnych moich pracach - detal wykonawczy - na jaką głębokość frezujesz pod głośnik (tj. głównie ile na uszczelkę zostawiasz.. ).. ja na podstawie kitów SBacoustics.. podfrezowałem praktycznie bez zapasu na uszczelkę i trochę słabo to wyszło.. głośniki nie chowają się aż tak ładnie..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
          na jaką głębokość frezujesz pod głośnik (tj. głównie ile na uszczelkę zostawiasz.. )
          To zależy jaka będzie uszczelka.
          Ja zazwyczaj robię ciutek głębszy frez, bo jeśli zrobi się zbyt płytki no to kicha, jak już sam wiesz, a dołożyć drugą uszczelkę zawsze można i będzie idealnie (trzeba tylko mocniej dokręcić wkręty).

Nigdy nie robię frezów jeśli nie mam głośników w ręce.
          Czasem jest tak że nawet jak się ma głośniki na stanie to można się pomylić, a co dopiero gdy ich nie mamy :)

Skomentuj

sb accoustics.. ma od razu naklejoną taką cienką piankę.. a na wysokim taką gąbkę.. nie wiedziałem, jak się ścisną przy skręcaniu zawzorowałem się na ich kitach gdzie głębokość wycięcia robili na sam głośnik.. bez dodatkowego zapasu doświadczenie jednak pokazało, że to nie najlepszy pomysł.. mogłem dopytać wcześniej..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
              To co mnie urzekło, to średnie tony z MCA12RC. To naprawdę fajny głośnik. Słuchałem go po cichu nie filtrowanego od dołu i naprawdę dawał radę na średnicy. Polecam jeśli ktoś szuka na środek głośnika 12cm z odrobinę jaśniejszą ale nie krzykliwą barwą.
              a możesz coś skrobnąć od siebie odnośnie porównania tego seasa do sb 15nrx (lub 12mnrx jeżeli miałeś do czynienia) w roli średniotonowca?

Skomentuj

Super robota.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                  możesz coś skrobnąć od siebie odnośnie porównania tego seasa do sb 15nrx (lub 12mnrx jeżeli miałeś do czynienia) w roli średniotonowca?
                  Nie miałem 12mnrx.
                  Miałem 15nrx ale w 2way.
                  Bezpośredniego porównania nie było, ale (z tego co pamiętam) jeśli chodzi o samą średnicę to MCA12RC jest lepszy, 15rnx grał trochę "ciemniej".

Skomentuj

Jednak się zdecydowałeś opisać projekt i dzięki ci bardzo za to, bardzo fajnie się prezentuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      To zależy jaka będzie uszczelka.
                      Ja zazwyczaj robię ciutek głębszy frez, bo jeśli zrobi się zbyt płytki no to kicha, jak już sam wiesz, a dołożyć drugą uszczelkę zawsze można i będzie idealnie (trzeba tylko mocniej dokręcić wkręty).

Nigdy nie robię frezów jeśli nie mam głośników w ręce.
                      Czasem jest tak że nawet jak się ma głośniki na stanie to można się pomylić, a co dopiero gdy ich nie mamy :)
                      otoz to jak za plytki to trzeba poglebiac dlutem i kombinowac :/ najlatwiej i najszybciej to przylozyc glosnik do miarki od frezarki wysunac bolec na glebokosc glosnika i gotowe
                      fornir bardzo ciekawy i wykonczenie woskiem extra, ostatnio listwy w domu olejem wykanczalem i tez bardzi fajny efekt ale mocno przyciemnia wiec do debu sie nadaje idealnie

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                        Nie miałem 12mnrx.
                        Miałem 15nrx ale w 2way.
                        Bezpośredniego porównania nie było, ale (z tego co pamiętam) jeśli chodzi o samą średnicę to MCA12RC jest lepszy, 15rnx grał trochę "ciemniej".
                        dzięki,coś mi się ubzdurało że w Wilsonach było przez chwilę sb15 jako średni

Skomentuj

Był, ale nie pracował jako średniak ponieważ nie zdążyłem odciąć go od dołu :)

Skomentuj

Marian, masz jakas fotke tak bardziej od gory, z perspektywy czlowieka, a nie zaby? :)

Skomentuj

Napisz na PW dokładnie o jaką fotkę chodzi, co miało by na niej być widoczne, to poszukam, może coś się znajdzie :)

Skomentuj

Chcialem zerknac, w ktora strone fornir polozyles na gornej sciance :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Chcialem zerknac, w ktora strone fornir polozyles na gornej sciance

W tę stronę dlatego, ponieważ moim zdaniem kolumny (te wielkości marketowych) które mają górę oklejoną inaczej, wyglądają na "tanie"

Ale to też zależy od kształtu i gabarytów obudowy.
                                  Last edited by marian; 15.07.2017, 00:47.

Skomentuj

Czyli wzdłuż, patrząc od przodu. Tak jest nawet prościej, bo nie trzeba spinać sie przy dopasowaniu forniru na bocznych krawedziach, ale to w sumie bardziej tyczy sie fornirow z wyraznym uslojeniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X