Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skromny (mocno budżetowy) pierwszy projekt - monitory 2D na starych przetwornikach VIFach (TC) z Eltax Liberty 5+

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skromny (mocno budżetowy) pierwszy projekt - monitory 2D na starych przetwornikach VIFach (TC) z Eltax Liberty 5+

Witajcie,

Dość długo czytam to forum ale jakoś nigdy nie było okazji się wypowiadać. Ale jako, że postanowiłem wymienić swoje stare głośniki to przyszła ku temu okazja.

Jakie były założenia:
    Otóż założenie było kupić nowe głośniki (stare Eltax Liberty 5+ mają już 20 lat i trochę się zużyły obudowy a i dźwięk trochę mi się osłuchał i nie do końca mi już wystarcza to chciałem coś lepszego) ale jak się okazało w budżecie, który sobie założyłem (początkowo 5 potem 7 tys pln) nie udało się znaleźć nic sensownego, wobec czego nie pozostało nic innego jak DIY. Dodatkowo Eltaxy mimo, iż podłogówki to były tak skonstruowane, że właściwie grały w 1/3 objętości czyli coś około 18-20 litrach (przy B-R o średnicy 5cm i długości 13cm) i to też wydawało mi się małym niedopatrzeniem i potencjalnym polem do popisu.

Jednak nie znając się i nie mając sprzętu do projektowania zwrotnic zwróciłem się do Yoshi'ego w celu zakupu kita (tenże już jest zamówiony :). Natomiast ponieważ nigdy wcześniej nie robiłem obudowy do głośników postanowiłem na przetarcie wyjąć przetworniki z moich starych kolumn i na ich bazie zrobić własną obudowę będącą przynajmniej częściowo na podobieństwo takiej, która ma być w docelowym projekcie (oczywiście różnica jest bo to są 2D monitory a docelowe to 3D podłogówki). Przy okazji założenie było takie aby lekko poprawić a przynajmniej nie pogorszyć dźwięku z tych przetworników. Przy okazji zweryfikować potencjalne problemy, które mogą mnie spotkać i zweryfikować czy w ogóle pomysł stworzenie własnej obudowy jest dla mnie realny.

Niestety mając pewną wadę/przypadłość, taką że (mówiąc delikatnie) nigdy nie idę na łatwiznę - to i projekt sobie wymyśliłem chyba najbardziej skomplikowany jaki widziałem :) No cóż taki już mój los Otóż inspiracją zostały sonus fabery (2 modele guaneri tratidion oraz venere - wiadomo ich połączenie) - oczywiście w innej kubaturze.

Zatem taka była geneza, a przygód po drodze niemało i to bardzo niespodziewanych ale za to nauczyłem się o dźwięku więcej niż przez wszystkie swoje dotychczasowe doświadczenia odsłuchowe. Przy okazji nie uniknąłem klasycznych problemów i nauki związanej ze stolarką, fornirowaniem, lakierowaniem itp. Całość miała trwać 2 miesiące, jedynie wieczorami i nocami, gdyż praktycznie 7 dni w tygodniu mam zajęte + rodzina - wiadomo jak większość z nas, ale trwało jakieś 2 miesiące i 8 dni :).

Reasumując:
    Ogólnie z końcowego efektu, przede wszystkim dźwiękowego jestem bardzo zadowolony (być może to efekt placebo, ale słyszę poprawę:). A efekt wizualny to już kwestia indywidualnych gustów, każdy ma własny :)

Tak czy inaczej taka oto moja "urzekająca" historia :) Gdyby ktoś był zainteresowany jakimś aspektem, chociaż przy większości z forumowiczów to jestem malutkim amatorem - ale gdyby kogoś interesowały jakieś aspekty to chętnie udzielę informacji.

A taki jest efekt końcowy wizualnie (zdjęcia jeszcze przed dopieszczeniem ekoskóry i gdzieniegdzie widać tłuste miejsca - ale już ogarnięte uff):
    Last edited by lausiv; 13.03.2018, 09:47.

Bardzo fajny projekt jeśli to jeszcze gra to myślę że dobrze zainwestowałeś czas. Szczególnie podobają mi się standy
    Nie wiem czy to kwestia zdjęcia czy powłoka lakiernicza coś niedomaga (ostatnie zdjęcie)?

Skomentuj

O bardzo miłe słowa - dzięki Co do powłoki to jest jeszcze przed ostateczną polerką, chyba, ze nie o tym mowa.

Skomentuj

Właśnie o to mi chodziło że jeszcze chyba nie końca wyprowadzona

Skomentuj

a no to tak zdecydowanie - aczkolwiek nie powiem, żeby sama powłoka była idealna bo do tej to jej jeszcze brakuje- chociaż z założenia miało być lustro ale niestety do tego to brakuje jeszcze trochę szlifów i paru warstw lakieru :)
          Na ten moment tylko polerka i zostaje jak jest - szczególnie, że to tylko jako przecierka przed właściwymi kolumnami miało być. A i tak z samym fornirem miałem tyle kłopotów i tyle razy go zdejmowałem, że na razie mam przesyt i planuję tylko dopracować jeszcze standy :)
          Last edited by lausiv; 13.03.2018, 12:06.

Skomentuj

Radecky no chyba raczej nie bardzo. Bardziej już okolice Warszawy. A czemu pytasz?

Skomentuj

Czemu aż tak bardzo odsunąłeś głosniki od siebie?

Skomentuj

Az błagają o solidne wypełnienie

Skomentuj

Oskar29 - pierwsza kwestia to chciałem aby był w miarę wypełniony front a druga sprawa, że 2cm wiecej niż w oryginale są odsunięte, tylko, że przez to, że mają zamaskowane ramki to wydają się dalej od siebie od dodatkowe 2-4 cm.

- - - - - aktualizacja - - - - -

tomekk_ miło to słyszeć - konstrukcja w zamyśle i wykonaniu jest na to przygotowana, gdyż przedni panel składa się z 3 warstw: pierwsza stała, druga mocowana do obudowy na śruby , na której trzymają się przetworniki i maskownica, którą jako jedyną tutaj widzimy na froncie. Właśnie po to aby w przyszłości zmienić na SB (taki przynajmniej na razie jest pomysł :) również ewentualnie coś innego gdyby się pomysły pozmieniały. Także wszystko łatwo montowalne i demontowalne, aczkolwiek przez to było sporo więcej roboty i problemów min. ze szczelnością ale jakoś się udało ostatecznie w miarę rozwiązać. Ale dzięki.
                  Last edited by lausiv; 13.03.2018, 19:44.

Skomentuj

Poleć po szlifie lakierem poliuretanowym z palety HOK - USC01. Nie ma lepszej głębi. Jakby coś służę pomocą w polakierowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lausiv Zobacz posta
                      Radecky no chyba raczej nie bardzo. Bardziej już okolice Warszawy. A czemu pytasz?
                      a dlatego bo koło mojej miejscowości też jest Izbica i myślałem że no wiesz wpadnę posłuchać, bo naprawdę się postarales stolarka na wysokim poziomie, zapewnie też tak grają

Skomentuj

storm44 dzięki - nie wiedziałem. Tak swoją drogą to jest lakier samochodowy :) i nie wiem czy teraz będę coś więcej z tym robił ale dzięki za radę na przyszłość chętnie wykorzystam we właściwym projekcie - tylko czy nie pogryzie się z samochodowym?

- - - - - aktualizacja - - - - -

radecky - no niestety nie jest to ta Izbica tylko ta w okolicy serocka, legionowa. Ale zapraszam jak będziesz w okolicy

Skomentuj

Oka dziękuję, czemu nie jak będę w okolicy

Skomentuj

Nic się nie pogryzie :) po utwardzeniu i przeszlifie nie ma znaczenia. Mam małą lakiernię z dobrym sprzętem więc daj znac przy kolejnym projekcie :)
                            Last edited by storm44; 13.03.2018, 20:11.

Skomentuj

Ooo dzięki - kto wie może będzie okazja skorzystać, chociaż chyba skłaniam się ku samodzielnemu całościowemu wykończeniu obudowy, aczkolwiek mocno mnie zaczęło kusić :) Także trzymam w razie czego za słowo :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X