Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM Scan Speak D2904-600000 + 2 x SBA SB15NRXC30-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] MTM Scan Speak D2904-600000 + 2 x SBA SB15NRXC30-8

Chciałbym przedstawić kilka informacji na temat projektu, który realizowałem dla siebie do sypialni, ale summa summarum kolumny wylądowały u kolegi jaro4444.

Zalążkiem projektu były okazyjnie kupione głośniki SBA SB15NRXC30-8 w ilości najpierw 2 sztuk a następnie kolejnych dwóch sztuk - tutaj ukłony w stronę kolegów marian i tomekk.
    Samochodowe Scany D2904-600000 także kupiłem okazyjnie, w zasadzie nowe, na Allegro. Zestaw głośników, który w normalnych cenach zakupu przekracza ponad 2 kzł, udało mi się kupić za trochę ponad 1 kzł :)
    Skoro midwoofery były po dwa na stronę a front wysokotonówek jest mały i w dodatku nie potrzebuje podfrezowania to wymyśliłem sobie układ MTM z nachodzącym frontem wysokotonówek na kosze midwooferów.

Skrzynki po innym projekcie stały od ponad dwóch lat i czekały na lepsze czasy, a że litraż był odpowiedni, to jedyne co musiałem zrobić to dorobić jakiś front. Padł pomysł na jakąś klejonkę. Kolega miał akurat klejonkę dębową, dociął mi fronty ze skosami (aby zgubić trochę szerokość frontu po wcześniejszym większym głośniku) a ja wyfrezowałem otwory.

I takim zrządzeniem różnych przypadków i okazji powstały poniższe kolumny :)

Kilka fotek z prac:

I gotowe kolumny po odświeżeniu lakieru na skrzynkach:

Zwrotnica jest dość prosta:

Ponieważ Scany są w zasadzie nie do kupienia, opis bez zbędnych szczegółów ląduje w "Gotowych" a nie w "Projektach".
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Ponieważ Scany są w zasadzie nie do kupienia, opis bez zbędnych szczegółów ląduje w "Gotowych" a nie w "Projektach".
    Fajny projekcik, lubie takie konstrukcje.
    Odnośnie niedostępności - można by się pokusić o dostosowanie projektu do SS Illuminatora D3004/602010.
    Z mojego doświadczenia wychodzi, że to bardzo podobne spikery - zwrotnica byłaby zapewne "prawie" identyczna. Warto by było sprawdzić, a i konstrukcja dla potomnych by została.

Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
      SS Illuminatora D3004/602010
      W tym tweeterze front wymaga podfrezowania, więc midwoofery trzeba by mocniej rozsunąć aby wszedł tweeter pomiędzy nie.
      Ale jak ktoś chce próbować to ja kibicuję :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ten SS jest do kupienia u nas. Z tego co szukałem z ciekawości teraz to jest w dwóch sklepach z car audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Ten SS jest do kupienia u nas. Z tego co szukałem z ciekawości teraz to jest w dwóch sklepach z car audio.
          To są jakieś ostatki, głośnika nie ma nawet na stronie Scana. Jak ktoś będzie chciał skopiować ten projekt to na PW podam co potrzeba :)

Skomentuj

Duża jest różnica pomiędzy tym SS a taką kopułką SB jedwabną za ~200zl (dużo jest tam tych modeli )?

Skomentuj

Brawo za udany projekt.
              Jak widać można z istniejących już kolumn zrobić inne, równie dobre kolumny.
              Fajnie że moje głośniczki się przydały :thumbup:

Próbowałeś z 2,5way?
              Fajnie że nie ma rezystora w szeregu z wysokotonówką i nadal charka jest równa.
              Z drugiej strony, jeśli komuś brakuje wysokich tonów to nie podgłośni jeśli nie ma takiej opcji w sprzęcie towarzyszącym.
              Last edited by marian; 03.07.2018, 17:03.

Skomentuj

To są jakieś ostatki, głośnika nie ma nawet na stronie Scana. Jak ktoś będzie chciał skopiować ten projekt to na PW podam co potrzeba :)

Na stronie scana to juz ich nie ma z 10 lat
                Ale nowe kupić mozna tylko pod inna nazwa

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tak wogole to super kolumny 👍😉
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale summa summarum kolumny wylądowały u kolegi jaro4444.
                  Gwoli ścisłości to wylądują one u mojej siostry w gabinecie, by wraz z Xindakiem XA-6200 i jakimś strumieniowcem stworzyć zestaw relaksacyjny podczas pracy.

Namówiłem siostrę by zakupiła te kolumny, ponieważ Krzysiek zaproponował cenę, gdzie grzechem byłoby ich nie kupić. Podrzuciłem do Lusztiego Xindaka, by ostateczny szlif zwrotnicy dokonać na docelowym wzmacniaczu. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Kolumny budują bardzo ładną scenę i dźwięk odrywa się od nich i wypełnia całe pomieszczenie. Obawiałem się jak wypadnie bas i mam niespodziankę. Nie ma może najniższego zejścia jak w głośnikach 8", ale ten SB gra jak nie SB. Ma fajny wykop, dynamikę i rzekłbym nawet, że potęgę na basie, jak na tak mały woofer. Zrobiłem mały eksperyment - podłączyłem na szybko do kolumn miniwieżę Yamaha Pianocraft i efekt zaskoczył mnie. Grało to w 18m2 i pojawiła się fajna scena, mnóstwo szczegółów i niezłe walnięcie na basie. Jeśli taka słaba popierdółka je napędza to Xindak u siostry może grać tylko lepiej.
                  Generalnie polecam tą konstrukcję dla poszukujących relatywnie tanich kolumn o dobrym dźwięku.

P.S. Lada dzień zostanie zapewne przez Krzyśka zaprezentowany kolejny budżetowy projekt, potrafiący zaskoczyć jakością dźwięku - 2 x Peerless SDS-134 + Seas 22TAF/G :thumbsup:
                  Last edited by jaro4444; 03.07.2018, 21:24.

Skomentuj

Jestem ciekaw czy dużo odstawały SDSy od tych SB?

Jaką pojemność ma obudowa? Głośniki SB mają opinie nie za szybkich na basie a tutaj jest fajnie według kolegi :) .
                    Last edited by Oskar29; 03.07.2018, 22:02.

Skomentuj

Słuchałem sds134 w obudowie mtm
                      Mogę powiedzieć, ze napewno niczego nie brakowało. Mogę śmiało polecić taka konstrukcje
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Słuchałem sds134 w obudowie mtm
                        Mogę powiedzieć, ze napewno niczego nie brakowało. Mogę śmiało polecić taka konstrukcje
                        Szczerze mówiąc to ja jestem w szoku jak te tanie popierdziawki zagrały :o
                        Poprzednio konstrukcja MTM wykonana była z wysokotonowką od Tannoy R3, miała źle zestrojony BR, a zwrotka wykonana była na podstawie pomiarów głośników na desce, a nie w paczce. Po tym jak wnuki moich rodziców zamordowały wysokotonówki swoimi paluszkami :>, kolumny stały długi czas w piwnicy. Szkoda mi było fajnych paczek, wiec kupiłem w Audiotransducers Seasy na wyprzedaży, zmieniłem BR, wyciągnąłem ze środka kolumn zabawki nawrzucane przez BR :lol:, zmieniłem wytłumienie i oddałem do zwrotkowania Krzyśkowi. Efekt przeszedł najśmieszniejsze oczekiwania!!! Obecnie czekam na zamówione graty do zwrotnicy i lada dzień odpale gotowe kolumny. Resztę zapewne opisze Luszti w osobnym temacie.
                        Last edited by jaro4444; 04.07.2018, 07:13.

Skomentuj

Super! Może w końcu ojcu zrobię kolumny :) Sds ma mały kosz wiec mogą wyjść fajne smukłe... :rolleyes:
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nie zaśmiecam tego wątku już więcej. Fotki wstępne są w wątku "Budowanie na ekranie".

Skomentuj

Podoba mi sie to polaczenie kolorow i wykonczenia. Bardzo fajne paczki, dobra robota.

Skomentuj

Duża jest różnica pomiędzy tym SS a taką kopułką SB jedwabną za ~200zl (dużo jest tam tych modeli )?
                                Duża różnica to pojęcie względne. Wiadomym jest, że płacąc 2 kzł za beryla nie otrzymuje się głośnika 10 razy lepszego niż SBA za 200 zł.
                                Dla mnie ten mały Scan nie jest warty ceny jakiej za niego wołają jak za nowe, ale za 600 zł para tak jak mi się udało je kupić to bardzo dobry wybór.
                                W mojej ocenie gra lepiej od SBA 29 RDC, jest delikatniejszy, nie ma ostrawo-szorstkiej naleciałości jaką zwykle prezentują tanie pierścieniowce.
                                Jest bardziej subtelny w graniu, pokazuje tyle samo lub więcej niż SBA, ale z pewną dozą "wykwintności".

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Próbowałeś z 2,5way?
                                Nie próbowałem, z założenia miał to być projekt MTM, czyli dwudrożny.

Fajnie że nie ma rezystora w szeregu z wysokotonówką i nadal charka jest równa.
                                Z drugiej strony, jeśli komuś brakuje wysokich tonów to nie podgłośni jeśli nie ma takiej opcji w sprzęcie towarzyszącym.
                                Można zmieniać głośność wysokotonówki zmniejszając wartość rezystora w korektorze wzrostu impedancji. Niestety średnica zostaje mniej więcej na tym samym poziomie, więc równowaga tonalna przesunie się w stronę wyższych częstotliwości.

Ale nowe kupić mozna tylko pod inna nazwa
                                A pod jaką? Jeśli to nie tajemnica?

Jaką pojemność ma obudowa? Głośniki SB mają opinie nie za szybkich na basie a tutaj jest fajnie według kolegi .
                                20 litrów.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Podoba mi sie to polaczenie kolorow i wykonczenia. Bardzo fajne paczki, dobra robota.
                                A tak wogole to super kolumny 👍😉
                                Brawo za udany projekt.
                                Dzięki :)

Skomentuj

Tajemnica nie
                                  Tec neo29
                                  Proa 29
                                  SS 2904/6 we wszelkich postaciach
                                  I jeszcze cos, jak przypomnę sobie to dopisze
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wizualnie bardzo przyjemna konstrukcja - z powodu pochylenia, kolorystyki i proporcji. Ten dębowy, gruby front robi tutaj świetną robotę i zdecydowanie nadaje im takiego "hi-endowego polotu"... Gratulacje!

Skomentuj

Zdecydowanie trafione proporcje. Można by prosić o wymiary.
                                      Co by nie było, że leń patentowany...
                                      No i jeszcze głębokość.

Pozdrawiam

Skomentuj

Wymiary obudowy - 900x180x245 odchylenie do tyłu 3,5 stopnia (tyle wyliczyłem) - niech Luszti to zweryfikuje.
                                        Pojemność netto 20l
                                        BR Polink 50x145 (051-0012)

Front po krawędziach fazowany pod kątem 45 stopni o 10 mm (pozostaje 160 mm płaskiego frontu)

Wymiary:
                                        A - 90 mm odległość osi woofera od góry kolumny,
                                        B=C - ok. 102 mm
                                        E - 250 mm

Przesłuchałem w ciągu tygodnia te kolumny z trzema różnymi wzmacniaczami, dwoma różnymi źródłami, z różnymi kablami głośnikowymi. Nie jest to konstrukcja bijąca rekordy w jakieś dziedzinie, ale słucha się jej przyjemnie całymi godzinami. Kolumny mają fajną barwę, budują zróżnicowaną scenę i pozwalają na relaks przysłuchaniu. W dźwięku tych kolumn czuć nutę wyrafinowania. W tym tkwi zapewne ich relaksacyjny odbiór. Góra w nich jest rozdzielcza ale nie męcząca, średnica bardzo barwna i przyjemna w odbiorze, dół całkiem dynamiczny i o dość dużej (jak na takie głośniki) dynamice.
                                        Szczerze polecam do pomieszczeń mniejszych niż ok. 20 m2. Ja słucham tych kolumn z odległości ok 2,5 m - prawie jak monitorów na podstawkach i świetnie czują się w takim ustawieniu.
                                        Last edited by jaro4444; 11.07.2018, 17:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X