Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Calypso - Seas CA15RLY + 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Calypso - Seas CA15RLY + 27TDFC

Witam,
    Chciałbym przedstawić kolumny które zbudowałem już prawie 3 lata temu... Chciałem Wam je pokazać od razu, lecz zawsze było coś innego pilnego i sam jestem zaskoczony ile to już czasu mi grają:) Dobrze, że zachowało mi się w Wordzie trochę notatek, bo ciężko byłoby mi sobie przypomnieć niektóre szczegóły. Tak więc...
    Trzy latka temu, po długiej przerwie w zabawie audio, zaświtała mi myśl o zbudowaniu jakichś nowych kolumn. Sporo w necie naoglądałem się zdjęć i postanowiłem spróbować zrobić coś bardziej ambitnego niż zwykłe, proste paczki które miałem dotychczas. Ze stolarką nie mam dużego doświadczenia, więc bardzo dużo uczyłem się na bieżąco:)

Założenia:
    Miały to być podłogówki o jak najmniejszych wymiarach, woofer 13-15cm. Musiałem skorzystać z gotowego projektu, bo nie mam sprzętu pomiarowego. Oczywiście możliwie najlepsza jakość dźwięku do stereo (filmy na drugim planie), przy umiarkowanych kosztach.

Projekt:
    W związku z powyższym, po wytypowaniu kilku projektów, po ostatecznym rozważeniu za i przeciw wybór padł na Calypso.
    https://www.rjbaudio.com/Calypso/calypso.html
    Przeważyła dobra opinia o zastosowanych tam głośnikach (szczególnie stosowany od wielu lat 27TDFC), dostępność i cena głośników, dość prosta zwrotnica, mała obudowa, dość dobrze opisany projekt.

Głośniki:
    http://www.seas.no/index.php?option=...=45&Itemid=462
    http://www.seas.no/index.php?option=...=44&Itemid=461

Obudowa:
    Rzecz o której już wspominałem to obudowa podłogowa. Zdaję sobie sprawę z innego kształtu frontu i możliwego wpływu na dźwięk - trudno, taki kompromis.
    Zdecydowałem się zrobić gięte boki. Dodatkowo już dawno czytałem o bardzo dobrych właściwościach sklejki jako materiału obudowy i już wtedy pomyślałem, że postaram się to wykorzystać następnym razem. Gięte boki wymusiły klejenie sklejki warstwowo. Oprócz sklejki zastosowałem HDF.
    Poniżej parę fotek z budowy:
    - szkielet to MDF 19mm, wewnątrz kolumny dwie wręgi wzmacniające. Klejony na klej poliuretanowy Soudal

- najtrudniejszy (przynajmniej za pierwszym razem) etap to klejenie warstw bocznych. Ja ostatecznie zrobiłem kanapkę z pięciu warstw, trzy warstwy sklejki brzozowej 4mm, oraz dwie warstwy HDF 3mm, łącznie 18mm.

- kolejny etap to dorobienie frontów, oraz góry, dołów i tyłów. Standardowo MDF 19mm, otwory – frezarka, skosy – elektryczny strug ręczny.
    Gotowe surowe płyty MDF zostały pomalowane izolantem, potem 3 warstwy podkładu epoksydowego, szlifowanie, i lakier czarny mat. Malowanie w lakierni samochodowej.

- sklejka miała być w założeniu czarna, pociągnięta olejowoskiem Osmo. Jednak olejowanie sklejki wcale nie jest takie proste, bo słabo przyjmuje barwiący olej. Ostatecznie użyłem też wosku transparentnego matowego, metodą prób i błędów wyszedł efekt jak poniżej. Powiedziałbym, że trochę vintage:) W dotyku gładkie, satynowe, matowe.

- wytłumienie to trzy warstwy: maty butylowe GMS Pro, następnie warstwa poroso 10mm. W dolnej części oraz za głośnikami wełna Monacor MDM-4. Wstępnie poroso wykleiłem całą powierzchnię wewnętrzną, ale potem po odsłuchach częściowo usuwałem.

Ostatecznie wymiary kolumn: wys. 99,3cm/ szer. 16cm/ gł. 20cm
    Grubość ścianek: 18-36mm
    Objętość ok. 11l
    Dwa wzmocnienia wewnątrz
    Bass reflex: fi 50mm
    Strojenie: niestety nie pamiętam, chyba 41-42Hz

Zwrotnica:
    Generalnie wg projektu Calypso (z małymi moimi zmianami, ale bez pomiarów, więc nic nie chcę sugerować). A wszystkich zmian też nie pamiętam, początkowo kilka razy zmieniałem minimalnie elementy posiłkując się odsłuchami i Speaker Workshop. Użyłem dobrych elementów, cewki Polink 1,0-1,4mm, kondensator tweetera Clarity Cap ESA, pozostałe Audyn, rezystor tweetera Mundorf, pozostałe metalizowane. Zwrotnica mocowana do "podwójnego dna".

Koszty:
    Dokładnie ciężko mi policzyć, bo wiele razy odwiedzałem Castoramę po kleje, papiery ścierne itp. :) W różnych miejscach kupowałem płyty (użyte 3 grubości MDF) i sklejkę... U mnie koszt głośników, zwrotnic, wytłumienia, materiałów na obudowy i akcesoriów (kable, terminale, nóżki itp.) to ok. 2000zł.

Wrażenia i podsumowanie:
    Przede wszystkim budowa tych kolumn to była dla mnie dużą frajdą i lekcją. Pierwszy raz korzystałem z frezarki, struga elektrycznego, pierwsze kolumny jakie robiłem z giętymi bokami, pierwszy raz używałem sklejki, olejowosku do wykończenia itd... Było kilka chwil załamania ale cieszę się z końcowego efektu:) Szczególnie teraz, po paru latach, mogę powiedzieć że wyszły chyba nie najgorzej, nie pojawiły się żadne mankamenty.
    Co do brzmienia, to nie jestem na tyle osłuchany, żeby móc porównywać z innymi kolumnami. Jak dla mnie jest dobrze, dźwięk jakiego się spodziewałem i jakiego chcę słuchać. Jest raczej ciepły, bez ostrości.
    Z kilkoma osobami na forum konsultowałem wybór projektu i też chcę podziękować za rady.

Last edited by brTK_; 29.03.2020, 15:26.

Piękna kolumna, ale ten wystający kosz woofera ją szpeci. Sama stolarka śliczna, w moim typie. Najważniejsze, żebyś był zadaowolony :)

Skomentuj

Dzięki. Nie wiem, czy woofer szpeci, nigdy tak nie pomyślałem, a ewentualnie zrobić podfrezowanie nie było problemem. Taki układ był po prostu w oryg. projekcie, i postanowiłem zachować ułożenie głośników względem siebie bez zmian. Może się mylę, ale takie ułożenie może nie być przypadkowe, może być zastosowane zamiennie zamiast pochylonego frontu. Tak czy owak mi tak mocowany woofer podoba się, kolumny mają swój bardziej rasowy charakter

Skomentuj

Czaruję...
      X