Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VIFA XT19 + Monacor SPH 165 KEP po 10 latach.... :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] VIFA XT19 + Monacor SPH 165 KEP po 10 latach.... :)

Cześć
    Nie będę się za dużo rozposywać. Zrobiłem te kolumny jak byłem w liceum i po 10 latach przeprowadzek i katowania ich troszkę obudowom się dostało.
    Projekt zrobiony według swojego pomysłu wizualnego z zastosowaniem - wtedy bardzo popularnego - zestawu XT19+KEP na zwrotnicy Irka

Fornir został przeszlifowany i zalakierowany. Front przeszlifowany, zaszpachlowany na nowo i przelakierowany. Głośniki dostały nowe śrubki. Enjoy. Głośniki i zwrotnice bez zmian. Dla mnie te głośniki to jest absolutne 10/10 :) Na codzień słucham ich jedynie z zablokowanym bass-refleksem.

Ładnie wyszło, swoją drogą czasem warto też popróbować z czymś innym, ja na razie gram jednym zestawem 2-3 lata i to już wydaje się długo.

Skomentuj

Ale klasyk, fajne.

Skomentuj

To jakiś stary gotowy projekt Irka?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          Ładnie wyszło, swoją drogą czasem warto też popróbować z czymś innym, ja na razie gram jednym zestawem 2-3 lata i to już wydaje się długo.
          A są jakieś lepsze zestawy? :)

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          Ale klasyk, fajne.
          :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          To jakiś stary gotowy projekt Irka?
          No taki z 2008 roku gdzieś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel- Zobacz posta
            A są jakieś lepsze zestawy?
            Wielu sobie chwali SB (chociaż zależy od budżetu, bo jedne modele są wychwalane, inne nie), ja w tej chwili na tym jadę, chociaż gdzieś z tyłu głowy siedzi HDS tweeter.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Wielu sobie chwali SB (chociaż zależy od budżetu, bo jedne modele są wychwalane, inne nie), ja w tej chwili na tym jadę, chociaż gdzieś z tyłu głowy siedzi HDS tweeter.
              Też o tym czytałem, ale dopóki nie usłyszę opinii kogoś kto słyszał XT19+KEP a potem czegoś lepszego to ciężko będzie mnie przekonać.
              Akurat w życiu mam ostatnio sporo czasu, więc mógłbym coś zbudować... :)

Skomentuj

W tym hobby lepiej jest nie usłyszeć czegoś lepszego i być zadowolonym z tego co się ma😁 Moje jedne z pierwszych konstrukcji hds180 + uscher 9950( xt25tg byl pierwotnie) dalej świetnie grają.
                Last edited by jamess8; 27.08.2020, 20:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  W tym hobby lepiej jest nie usłyszeć czegoś lepszego i być zadowolonym z tego co się ma😁 Moje jedne z pierwszych konstrukcji hds180 + uscher 9950( xt25tg byl pierwotnie) dalej świetnie grają.
                  Hahaha to prawda.

Chodzi za mną jakąś druga konstrukcja do zrobienia w jakimś sensownym budżecie 1000-1500zł. HDS180 i Uscher 9950 pamiętam z dawnych czasów. Masz (albo ma ktoś?) porównanie może z KEP+XT19? :)

Skomentuj

Świetny lakier:) Nie myślałeś żeby całe tak zrobić?

Sam też ostatnio wracam po latach do swoich dawnych projektów i również miałem pomysł żeby w jednych obudowach przelakierować fronty :) Jednak obawiałem się że słabo wyjdzie łączenie lakierowanego frontu z fornirem na bokach i na górze/dole i niestety widzę że widać to łączenie:/

Ktoś ma pomysł jak można to zgrabnie zamaskować?

Mam nadzieję że Autor się nie obrazi na mnie że to wyciągam:) takie łączenie dwóch powierzchni jest trudne do ukrycia.

Skomentuj

Jeżeli chcesz przeznaczyć podobną kwotę jak na dotychczasowe kolumny to, rzeczywiście może się okazać że ciężko coś lepszego zrobić.
                      Duży przeskok to może być zmiana z 2 way na 3 way, ale koszt też będzie większy przy tej samej klasie głośników.
                      Są też droższe głośniki, z mniejszymi zniekształceniami ogólnie i lepszymi parametrami w szerszym zakresie mocy.
                      To trzeba posłuchać, ale rozwijać trzeba każdy element toru audio, źródło, wzmacniacz, akustykę pomieszczenia.
                      Mając ten sam sprzęt przez 10 lat mogę śmiało powiedzieć, że stoisz w tym samym miejscu co 10 lat temu.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                        Świetny lakier:) Nie myślałeś żeby całe tak zrobić?

Ktoś ma pomysł jak można to zgrabnie zamaskować?
                        Całe niee, lubie drewno. :)
                        Ale faktycznie, dzisiaj inaczej zrobiłbym połączenie lakieru z fornirem. Tutaj jest na ostro taśmą i trzeba było bardzo mocno starać się o odpowiedni narożnik ścianki przedniej i bocznych. W kilku miejscach widać pewne niedociągnięcia, ale nie przejmuję się tym.
                        Dlatego po tej nauczce zrobiłym to inaczej.
                        Fornir na boki oraz nachodzące na przednią ściankę, a następnie na przednią ściankę nakładam drugą przednią ściankę, która jest cała pomalowana. Można wtedy w niej zrobić wyfrezowania pod wystające kosze głośników albo fazy na krawędziach zmniejszające dystrosję (dystorsję? ).

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Jeżeli chcesz przeznaczyć podobną kwotę jak na dotychczasowe kolumny to, rzeczywiście może się okazać że ciężko coś lepszego zrobić.
                        Duży przeskok to może być zmiana z 2 way na 3 way, ale koszt też będzie większy przy tej samej klasie głośników.
                        Są też droższe głośniki, z mniejszymi zniekształceniami ogólnie i lepszymi parametrami w szerszym zakresie mocy.
                        To trzeba posłuchać, ale rozwijać trzeba każdy element toru audio, źródło, wzmacniacz, akustykę pomieszczenia.
                        Mając ten sam sprzęt przez 10 lat mogę śmiało powiedzieć, że stoisz w tym samym miejscu co 10 lat temu.
                        Problem polega na tym, że niespecjalnie korzystam z dużej mocy. Klocków przerobiłem kilka i zawsze wracam do tego samego (wzmacniacza). Płyty CD niestety odeszły trochę do lamusa. Jeśli miałbym kiedykolwiek coś zmienić kiedyś to właśnie kolumny - i to tylko na takie, które sam zrobię.

Skomentuj

To widać, że lubisz pracę z drewnem. To fajny materiał i stukrotnie się odwdzięcza za cierpliwość i czas mu poświęcony. Mi zawsze brakowało jednego i drugiego. Jak na warunki amatorskie wykonanie jest super! Fornir, zwłaszcza modyfikowany, zawsze strzępi się na krawędziach. I ten lakierek nakładany wałkiem! Długo to szlifowałeś, żeby uzyskać taki efekt?
                          Ja niestety po kilku niezbyt udanych próbach obraziłem się na forniry.
                          Słyszałem dwie-trzy konstrukcje na KEP-ie, ten z Vifą chyba też, ale to było bardzo dawno. Pamiętam fajny, dynamiczny, żywy i wciągający dźwięk. Bardziej mi się to podobało, niż wycyzelowane konstrukcje na SB Satori, przy których świetnie się zasypia. Jeśli lubisz ich brzmienie, a chciałbyś zbudować coś nowego, poszukaj może jakichś wysokoefektywnych głośników (np. estradowych). Większość współczesnych domowych przetworników gra czysto, gładko, grzecznie, ale i często nudno.

Skomentuj

Czaruję...
                          X