Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way na Vifach M18wh + Dx25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolumny 2way na Vifach M18wh + Dx25

Witajcie

Konstrukcja, którą chcę Wam przedstawić powstała na bazie przetworników i zwrotnic, które pozostały mi po zdemontowaniu kolumn el Diablo /kiedyś pokazanych na naszym forum/. W zamierzeniu miały być to kolumny tymczasowe, a używane są już około 2 lat :).

Przetworniki

Sekcja wysokotonowa – Vifa DX25TG-05-04 – spotykałem się z różnymi opiniami ale w moim odczuciu jest to naprawdę świetna kopułka. Dokładna, delikatna ale o gustach się nie dyskutuje. Ważniejsze parametry to: SPL 94dB, impedancja 4 Ohm, Fs 650Hz

Sekcja nisko-średniotonowa – Vifa M18WH-08-08 – swego czasu przetwornik niemający w swojej klasie cenowej konkurenta, nadający się zarówno do zamkniętej jak i otwartej komory w dużej rozpiętości litrażu. Na pewno w latach swojej produkcji charakteryzujący się fajną średnicą i ciekawymi niskimi tonami.
    Ważniejsze parametry to: SPL 87dB, moc znamionowa 70W, Fs 29Hz, impedancja 8 Ohm

Podział, zwrotnica, tłumienie

Zwrotnica z podziałem na poziomie 3500Hz. Tłumik dla wysokotonowego -4dB. Zastosowane elementy to kondensatory MKP Jenzten'a i cewki powietrzne. Elementy zostały osadzone na wytrawionej płytce. Tłumienie 12/12 dB/okt. Niestety nie udało mi się odszukać schematy zwrotnicy projektowanej przez MarkaW.

Obudowa, wykończenie

Obudowa została wykonana z MDF'u 19mm. Każda z kolumn posiada dwa wzmocnienia, które dla tej wielkości kolumny w zupełności wystarcza. Vify mają dla siebie + zwrotnica + br 23litry.
    Br w tylnej części kolumny strojony na 38Hz.
    Zastosowany fornir modyfikowany to orzech potraktowany trzykrotnie lakierem półmat do parkietu. Okablowanie wewnątrz kolumny to wstęgowe przewody Jentzen Audio Denmark 1,33mm/2

Jak to gra?

Powiem Wam, że szkoda, iż ta 18tka nie jest już robiona. Może trudno w to uwierzyć ale spokojnie dźwiękiem wypełniały pomieszczenie 30m2 o wysokości 3,2m.

ale staruszki
    ten zestaw pamieta poczatki tego portalu!

Skomentuj

I dlatego fajnie widzieć że jeszcze takie zestawy grają i sie podobają :)

Skomentuj

Kilka lat temu kupiłem za grosze Dale Evidence 470, tam siedzą po dwie M18WH i jakiś Seas na górze. O ile sekcja nisko-średnio tonowa jest całkiem przyzwoita, to tweeter był koszmarny, sypał sybilantami i był wręcz agresywny, nie dało się tego słuchać. Zwrotnica szeregowa na koszmarnych elementach, uwalała dźwięk do końca. Z pomocą kolegi pomierzyłem te paczki, zmniejszyłem objętość komór dla midwooferów, trochę podwyższyłem strojenie. Największe zmiany wniosła zupełnie nowa zwrotnica, zaprojektowana na podstawie pomiarów i oparta o przyzwoite elementy oraz dostosowana do tytanowego Audaxa. Kolumny po zmianach były nie do poznania i grały na zupełnie innym poziomie. Zupełnie nie ma wstydu na basie i średnicy mimo zastosowanych MM18WH, które swoje lata już mają. Tytanowa kopułka Audaxa, przeniosła brzmienie na zupełnie inny wymiar jakościowy i słucham tych kolumn z przyjemnością do dzisiaj w drugim systemie. Napędzam je Amplifonem WT30 II lub lampą SE na 6BG6G o mocy 1,2 W i w obu przypadkach jest bardzo dobrze. Kolumny mają pełną linearyzację impedancję.

Reasumując M18WH to bardzo udane głośniki i do dziś potrafią się bronić przed nowszą konkurencją.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ale staruszki
          ten zestaw pamieta poczatki tego portalu!
          Nie ten, bo nie ma TIW'a :)

Skomentuj

chodzilo mi o same glosniki
            kolumny z TIWem tez pamietam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              chodzilo mi o same glosniki
              kolumny z TIWem tez pamietam!
              Ogarne kolce to będą i tiw'y

Skomentuj

?

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO Zobacz posta
                  Witajcie

Konstrukcja, którą chcę Wam przedstawić powstała na bazie przetworników i zwrotnic, które pozostały mi po zdemontowaniu kolumn el Diablo /kiedyś pokazanych na naszym forum/. W zamierzeniu miały być to kolumny tymczasowe, a używane są już około 2 lat :).

Przetworniki

Sekcja wysokotonowa – Vifa DX25TG-05-04 – spotykałem się z różnymi opiniami ale w moim odczuciu jest to naprawdę świetna kopułka. Dokładna, delikatna ale o gustach się nie dyskutuje. Ważniejsze parametry to: SPL 94dB, impedancja 4 Ohm, Fs 650Hz

Sekcja nisko-średniotonowa – Vifa M18WH-08-08 – swego czasu przetwornik niemający w swojej klasie cenowej konkurenta, nadający się zarówno do zamkniętej jak i otwartej komory w dużej rozpiętości litrażu. Na pewno w latach swojej produkcji charakteryzujący się fajną średnicą i ciekawymi niskimi tonami.
                  Ważniejsze parametry to: SPL 87dB, moc znamionowa 70W, Fs 29Hz, impedancja 8 Ohm

Podział, zwrotnica, tłumienie

Zwrotnica z podziałem na poziomie 3500Hz. Tłumik dla wysokotonowego -4dB. Zastosowane elementy to kondensatory MKP Jenzten'a i cewki powietrzne. Elementy zostały osadzone na wytrawionej płytce. Tłumienie 12/12 dB/okt. Niestety nie udało mi się odszukać schematy zwrotnicy projektowanej przez MarkaW.

Obudowa, wykończenie

Obudowa została wykonana z MDF'u 19mm. Każda z kolumn posiada dwa wzmocnienia, które dla tej wielkości kolumny w zupełności wystarcza. Vify mają dla siebie + zwrotnica + br 23litry.
                  Br w tylnej części kolumny strojony na 38Hz.
                  Zastosowany fornir modyfikowany to orzech potraktowany trzykrotnie lakierem półmat do parkietu. Okablowanie wewnątrz kolumny to wstęgowe przewody Jentzen Audio Denmark 1,33mm/2

Jak to gra?

Powiem Wam, że szkoda, iż ta 18tka nie jest już robiona. Może trudno w to uwierzyć ale spokojnie dźwiękiem wypełniały pomieszczenie 30m2 o wysokości 3,2m.

One po regeneracji są czy jak? Coś ta kopółka przeciw pyłowa dziwna. Orginalne miały wklęsłą.
                  Zrób fotkę z bliska, może to tak tylko na foto.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    One po regeneracji są czy jak? Coś ta kopółka przeciw pyłowa dziwna. Orginalne miały wklęsłą.
                    Zrób fotkę z bliska, może to tak tylko na foto.

Oryginalna, nierobiona, ściągana w zamówieniu naszego forum :)

Skomentuj

A da się tę Vifę ożenić z jakimś dużo lepszym wysokotonowym? Pytam, bo mam te woofery i chętnie bym je wykorzystał. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Carlo Zobacz posta
                        A da się tę Vifę ożenić z jakimś dużo lepszym wysokotonowym? Pytam, bo mam te woofery i chętnie bym je wykorzystał. Pozdrawiam.
                        Długo męczyłem je z Vifa d25ag. Idzie kupić u chińczyka na AliExpress.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A co ma się nie dać? :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Właśnie je widziałem, masz jakąś zwrotkę? MMam Ostinto 2000, które się kurzą więc może bym zaaplikował D25AG-35-06 dla zabawy.

Skomentuj

Pewnie, ze da.
                              Ja teraz testuje w zestawie ke25 ale jakoś wg mnie ten przetwornik do vify nie pasuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X