Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare STX FX200 w innej odsłonie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Stare STX FX200 w innej odsłonie

Dzień dobry, a może wieczór, albo już noc?

Chciał bym wam przedstawić kolumny 3 drożne na Stx, miały to być małe kolumny jako monitory.
    Przetworniki są ze starej rewizji (GDN 22-140-8-SCX, GDM 14-150-8-SCX, GDWK 10-250-8-AWX), kupione chyba w 2011 roku, aktualnie nowe głośniki mają inne membrany.
    Kolumny wykonane dla starego przyjaciela, który przeniósł się do własnego domu, i mógł sobie pozwolić na kolumny. A ja, nie mogłem znieść grania jego CREATIVE Inspire 4.1, po prostu mnie to drażniło :)
    Kolumny miały być jak najtańsze, by jego budżetu nie obciążać, więc obudowę wykonałem z płyty meblowej, meble pochodzą z recykling, tak ze śmiecia xD
    A żeby tego było mało, z obklejania HDF-em też zrezygnowałem, koszty.
    Jak zawsze lubię się uczyć budować kolumny utrudniając sobie życie, płyta meblowa cięta na 45stopni.

Specjalnie kupiłem takie ściski taśmowe, miałem okazję testować ich przydatność w tym projekcie, nie żałuję wydanych pieniędzy.

Gdzieniegdzie musiałem szpachlować, wiadomo płyta przy słabej jakości sprzęcie będzie się wyłamywać.

Na front został zakupiony MDF o g=12mm, by zrobić dokładnie podfrezowanie pod głośniki, z wiórówki ładnie by to nie wyglądało, i pewnie by się postrzępiło ma krawędziach.
    Płytę kupiłem większą by ofrezować na dokładny wymiar obudowy, nawet jak obudowa była by krzywa, to front będzie idealnie dopasowany. Frezowałem przed fornirowaniem, ponieważ front miał być oklejony czarnym skajem. Fornir doda swoją grubość, i skaj również.

Fornirowanie, Oliwka Argento

Mimo że fornirowane na mokro, z przerwą między klejonymi stronami, doprasowywałem żelazkiem.

Frezowanie otworów

Kleju jakiego użyłem to spray tapicer, wolę zdecydowanie tą metodą, niż budapren wałek, czy pędzel. Chociaż farfocli kleju nie widać po położeniu skaju

Otwory pod terminale

Lakier wodny hartzlack, 3 warstwy

Po pomiarach

Kolega się nudził i zrobił w studiu zdjęcie gotowej konstrukcji

Kolumny wykonane w 2017roku :)
    Zapewniam że wzmocnienia, znajdowały się w kolumnie, tak samo jak wydzielony litraż dla głośnika średniotonowego. Jak dobrze pamiętam częstotliwości podziału 500/2900Hz.
    Brzmienie, jasne, energiczne, z dobrym impulsem, zejścia dużo nie okazywały z powodu małej obudowy, ok 23litry dla niskotonowego.

No i elegancko :)

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
    zejścia dużo nie okazywały z powodu małej obudowy, ok 23litry dla niskotonowego.
    A wytłumienie jakie dałeś? i ile?

Zwrotnica oryginalna z FX-200?

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
      Jak zawsze lubię się uczyć budować kolumny utrudniając sobie życie, płyta meblowa cięta na 45stopni.
      czym to ciales? sam czy dales gdzies?

az tak sie nudziles w wolne, zeby wrzucic w gotowe po tylu latach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

az tak sie nudziles w wolne, zeby wrzucic w gotowe po tylu latach?
        Są starsze konstrukcje których tu nie ma :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        No i elegancko :) A wytłumienie jakie dałeś? i ile? Zwrotnica oryginalna z FX-200?
        Średniak wypchany po brzegi watoliną, komora niskotonowego filc, podwójne na górę i dół (dookoła BR), i dodatkowo trochę watoliny.
        Zwrotnica autorska, czytaj moja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          Sam ciąłem płyty na pilarce Ryobi, mało dokładna, i mało przystawek do tego jest, zamontowana w dużym stole, co daje trochę więcej możliwości :)

Skomentuj

Czaruję...
          X