Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sUBWOOFEr mIKI'ego [stx 27/150/8sc] v 1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sUBWOOFEr mIKI'ego [stx 27/150/8sc] v 1.0

Witam, jest to moja pierwsza (w przemyslana i poparta symulacjami) konstrukcja, mianowicie subwoofer na STX'ie 27/150/8sc

do budowy suba skusila mnie chec rozbudowy audio, dodanie mu wyrazu i glebi basu;] Po kilkudniowym obleganiu for i stronek o tematyce DIY zdecydowalem sie na tego stx'a.

OBUDOWA
    (wiorowka 18mm, skrecona wkretami do plyt gips-karton, lekko wzmocniona)
    a dokladniej komora w ktorej pracuje woofer wynosi ~ 45l netto. strojona na 35Hz. wentyl BR skierowany w podloge o srednicy 10cm i dlugosci 27cm. calosc postawiona jest na mosieznych wysokich kolcach, obudowa jest prowizorycznie wykonczona z braku funduszy, nianowicie samochodowy czarny mat nakladany pistoletem. docelowo stylistycznie skrzynie chce dopasowac do wlasnie powstajacych podlogowek. (bardzo prawdopodobne jest ze cala buda skonczy na smietniku)

NAPED
    chyba wszystkim doskonale znany mostek TDA by Irek:] wzmacnacz na panelu wykonanym z 3mm blachy aluminowej zamkniety w osobnej komorze (co teraz uwazam za najwiekszy blad...gabaryty;/)

WRAZENIA
    jak na pierwsza konstrukcje jestem calkowicie zadowolony. bas pieknie wypelnie moj niewilki ok 12mkw pokoj. ma nawet nawet dynamike i niskie zejscie. nie jest za glosny ale potrafi zagrac szkelm w calym domu. na poczatku bylem zachwycony ale po kilku tygodniach przekonalem sie ze to niestety tylko stx (jak mowia madrzy ludzie z diyaudio;])
    jak dla mnie to malo;p
    ogolnie polecam wszystkim ktorzy maja mniejszy budrzet araz jako pierwsza, probna konstrukcja.

KOSZTA (teraz wyszloby pewnie mniej ale co tam...)
    gdn 27/150/8 - 60PLN
    plyta wiorowa - 40PLN
    wkrety, klej - 10PLN
    kolce - 20PLN
    sylikon - 10PLN
    wytlumienie - 15PLN
    br - 11PLN
    szpachla - 10PLN
    NAPED
    modul IRKA -120PLN
    trafo 300w - 70PLN
    radiator - 15PLN
    blacha alu. - 10PLN

~400plnow (mysle ze jeszcze ze ok 100zl kosztowaly mnie bledy;p)

Glosnik jest teraz przykrecony na srubach imbusowych. jednak aktualnie jest w serwisie. cewka odkleila sie od dolnego resora. jak myslicie wymienia czy naprawia?:)
    -no i wymienili mi na nowke tylko ze wzialem wersje SS dla porownania. jest nieznaczna roznica w brzmieniu. jednak papierowy wygladal lepiej... eh

fakt - spore to jak na 27 cm głośnik...

wentyl BR
    po prostu br, nie żaden wentyl :)

pozatym 10 cm to aż za dużo jak dla niego :)

pozatym po co trafo 300va??
    spokojnie 200va by styknęło ...

Skomentuj

niezle niezle !! podoba mi sie i nawet ci zazdroszcze :P jedno mnie tylko zaniepokoilo frezy pod glosnik ?? jest ?? bo nie widzac ?? i pod panel czołowy wzmaczniacz ...
      nie wyglada to zabardzo estetycznie ale nie jest zle !!

pono hołd pozdro

Skomentuj

takero, takie trafo polecil Irek wiec takie kupilem [fakt ze moze przesadzone], a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo;p wielki jest, zgadzam sie;/
        nadzik, frezy beda bo juz mam frezarke, teraz chce zminic troche desing. dzieki za opinie!
        elo zip

Skomentuj

takie trafo polecil Irek
          300va ?
          chyba polecił napięcie - 2x24vac,
          ale jakoś nie sądze że polecił 300va :)

a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo
          poprawne jeśli opisuje zawór bądź uszczelke w kole rowerowym :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            takie trafo polecil Irek
            300va ?
            chyba polecił napięcie - 2x24vac,
            ale jakoś nie sądze że polecił 300va :)

a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo
            poprawne jeśli opisuje zawór bądź uszczelke w kole rowerowym :)
            2x24 to za malo. Przy tym napieciu i trafie 200VA mostek irka wyciaga 120W

Skomentuj

Gdzie kupiłeś radiator?

Skomentuj

u mnie w miescie w sklepie monitor. maja tam duuzy wybor.
                http://www.monitor.bialystok.pl moze wysla ci;p

Skomentuj

2x24 to za malo. Przy tym napieciu i trafie 200VA mostek irka wyciaga 120W
                  no ale to takie bezpieczne zasilanie dla tda,
                  pozatym wyciaga przy tym napięciu nieco więcej W
                  bez zbytnio słyszalnych efektów:)

Skomentuj

BR 10 cm?? za duzo. robilem suba na tym glosniku i 7cm w zupelnosci wystarcza...po za tym ta dlugosc(!!) lol stary przesadziles... cos mi sie zdaje ze moglbys wiecej z tego glosnika wyciagnac gdybys tylko jeszcze raz przemyslal ten projekt....

wyglad mi sie podoba,frezow nie potrzeba(wg mnie)

7cm BR i powinien wyjsc krotszy... pozdro!

Skomentuj

micsta1, nie za bardzo rozumiem dlaczego 10cm jest gorsze od 7? wazny jest stosunek, 100mm pozwala na zastosowanie rury pcv (kanalizacyjnej) wiec to klejny plus. dlugosc tez nie byla przeszkoda bo jak widzisz zmiescil sie;p BR dziala sprawnie i nie narzekam.... wydaje mi sie ze nie da sie juz z niego wiecej wycisnac. co do ostatecznej objetosci i strojenia sluchalem ludzi ktorzy dobrze znaja ten glosnik np. SW. ogolnie STX to jednak nie rewelacja, na pierwsza konstrukce i do nauki jest w sam raz,teraz widze jego braki i na stxie sie nie skonczy, teraz zbieram na cos do samochodu i do domu tez cos chyba na samochodowce zrobie.

Skomentuj

chodzi mi tylko o to ze przy 7cm BR bylby krotszy:)
                        poza tym pomiedzy scianka a wylotem BR w srodku obudowy jest troche malo przestrzeni zostawionej:)

Nie chce zebys pomyslal ze celowo jade z ta konstrukcja,jak juz napisalem bardzo mi sie podoba.Chce Cie tylko naklonic do eksperymentow,zebys nie zostawial tego suba z stwierdzeniem "ze wiecej z tego stx'a nie da sie wyciagnac" pozdro!

Skomentuj

poza tym pomiedzy scianka a wylotem BR w srodku obudowy jest troche malo przestrzeni zostawionej:)
                          z tego co pamietam jest chyba 13czyli zasada ze min odsteou to srednica jest zachowana (na zdjeciu jest dluzszy jeszcze i nie docisniety do konca) oj bawilem sie nim i eksperymentowalem. w muzyce ratuje go troche niewytlumiona buda za co w filmie fajniej gra dobrze wytlumiony. teraz mam wersje SS (sc poszedl na rekalmacje i koles w sklepie mial tylko te i dal mi nowy;p ) i jest roznica w brzmieniu chyba na kozysc ss ale powiem jak sie wygrzeje;p
                          Nie chce zebys pomyslal ze celowo jade z ta konstrukcja
                          nie mam zastrzezen ale tez nie do konca trafiaja do mnie twoje argumenty. ale spoko i dzieki za dyskusje...

Skomentuj

teraz mam wersje SS (sc poszedl na rekalmacje i koles w sklepie mial tylko te i dal mi nowy;p ) i jest roznica w brzmieniu chyba na kozysc ss ale powiem jak sie wygrzeje;p
                            w sumie zawsze mnie ciekawiło jaka jest pomiędzy nimi różnica...
                            bo parametry jak i symulacje bliźniacze ...

Skomentuj

btw czy ten BR to w ogole dziala ...z tego co widze to jest prawie przy samym dnie lub suficie zalezy od foty
                              ??

Skomentuj

tak jak mowielm, br dziala tak jak powinien. sprawnie wentyluje obudowe. na zdjeciu jest analozona jeszcze nie przycieta na dlugosc rura oraz nie jest docisnieta do konca. pomiedzy br a gorna scianka jest 13-15cm (nie pamietam) wiec zasada ze min odstep to srednica jest zachowana heh musialem 2razy pisac to samo;| ;p

Skomentuj

Witam.
                                  Powiedzcie jak to jest ,że przy tych rozmiarach br (dł.27 cm i średnica 10) strojenie wychodzi mi na 39 Hz a nie 35.Robie suba na takim samym głosniku i nie wiem jakiej długości zastosować br.
                                  Dzięki.

Skomentuj

proponuje mimo wszystko zastosowac BR 7cm sr... serio:] bedzie krotszy...sporo

no i u mnie gral calkiem niezle...

Skomentuj

7cm moze swiszczec przy ostrym sluchaniu
                                      7cm nie znajdziesz odp. dlugosci a czym dosztukowac?
                                      ja mam tak i jest spoko. jak uwazacie ze jest zle to tak nie robcie. proste hehe

Skomentuj

btw do es300 masz rurke sugerowaną przez producenta 62 mm więc po co dawać 100 ?:)
                                        chyba tylko dla 100% pewności że już nigdy nie zaświszcze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X