Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny podlogowe Karola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny podlogowe Karola

Witam, na wejsciu musze zaznaczyc, iż jest to moja pierwsza konstrukcja, sa to kolumny stereo (moze kiedys bedzie cale kino)

Głośniki: GDWK 7/50 , 2* GDN 16/30

Obudowa: zrobiona jest z plyty wiorowej o gr. 21mm. cietej na miare: front/tyl 800*170mm , boki 800*232mm, plus gora/dol 232*212mm oraz przegroda oddzielajaca gdwk od gdnow 190*170.
    Obudowa zamknieta o pojemnosci ok. 20 litrow, tlumiona mocno gabka oraz filcem na wszystkich sciankach ( elementy ukladane z uwzglednieniem fal stojacych, czyli tak zeby mozliwie je wyeliminowac).
    Komora dla GDNow:650*170, glosniki polaczone szeregowo (gdny), kazda dziura pod glosnik zostala uszczelniona uszczelka okienna, plyty klejone wikolem i skrecane co 10 cm wkretami 4,5cm do plyt G-K, wewnatrz laczenia uszczelnione silikonem. Dla wiekszej wytrzeymalosci i sztywnosci dalem jeszcze poprzeczke laczaca scianke frontowa z tylna o gr. 4 cm. jako wykonczenie dalem okleine - mahon.

Zwrotnica: niestety nie mam jeszcze zwrotnicy(jestem studentem i brakuje mi kaski) jest tymczasowo kondensator 3,3 mikroF.

Wrazenia: to jest calkowicie inny dzwiek niz ten do ktorego bylem przyzwyczajony (kolumienki z miniwiezy sony, na szczescie juz od jakiegos czasu slucham ze sprzetu polkowego) bas jest szybki i wyrazny( o taki chodzilo - slucham punka, alternatywy) a jak dam troszke glosniej to gdny pokazuja na co je stac gdwk jest delikatny i bardzo dobrze ogolnie jestem bardzo z tej konstrukcji zadowolony( a to moja pierwsza), innym ktorzy sluchali tez sie dzwiek podoba, wiec oki.

Kosztorys:
    -plyta - 0 (mialem)
    -ciecie u stolarza - 10
    -klej - 8
    -wkrety - 4
    -glosniki - 99 za 2 sztuki gdnow i 2 sztuki gdwk(2 gdny mialem) zakupione od ruthi7 - wielkie dzieki
    -terminale - 8
    -silikon - 10
    -szpachla do drewna - 0 (mialem)
    -wytlumienie - 0 (scinki od tapicera)
    - okleina - 24
    w sumie jakies 163zl.

A teraz fotki ( pierwsze 5 fotek - slabe bo z telefonu, reszta juz cyfrowka robiona, wiec oki)

i jeszcze raz wielkie dzieki dla ruthi7(chcialbym postawic browarka).

kolumny ok ale mogłeś je wykonać lepiej np dać fornir zamiast okeliny, a co do pasów to napewno minimalnie inaczej grają te głośniczki jak jets inna mębrana

[ Dodano: 2005-11-08, 15:10 ]
    kolumny ok ale mogłeś je wykonać lepiej np dać fornir zamiast okeliny, a co do pasów to napewno minimalnie inaczej grają te głośniczki jak jets inna mębrana, a ale pozatym ja na pierwszą konstrukcje ok

Skomentuj

no lekka roznica jest ale nie mam az takiego ucha zeby sie z tego powodu chlastac to wszystko sie gubi i na prawde dobrze sie ich slucha (a poza tym jak uzbieram troche kaski to wymienie te rowniez)

Skomentuj

konstrukcja fajna ,
        oczywiście jest pare "braków" i niedoróbek,
        jednak jak na 1 konstrukcje to jest bardzo OK
        zastosowałeś jakieś w miare normalne głośniki normalnej firmy,
        a nie jakieś tam 888 :)
        ogólnie pozytywnie oceniam:)

Ale po 1 przydałyby się normalne foty - żeby coś widać było,
        do tego skróty z miniaturkami:)
        A jeśli chodzi o konstrukcje to przede wszystkim zwrotka ...
        pozatym troche daleko wysoki od nisko - średnio ... :/
        Jeśli chodzi o estetyke to of koz okleina :/
        no ale to 1 raz więc można wybaczyć
        Btw czym to napędzasz ?

Skomentuj

dzieki:)
          fotki zmienie jak dorwe aparat a nie telefon, zwrotka bedzie jak stypendium dostane tylko pewnie jakas gotowa (nie wiem jeszcze jaka jak mozecie to doradzcie) poki co bedzie ten kondensator zabezpieczal, no faktycznie moglem dac troszke blizej siebie ale slucha sie dobrze, okleina w sumie nie jest taka zla ale wiadomo fornir bylby lepszy moze kiedys jak bede robil reszte do kina to zmienie na razie zostanie, napedzam to starym ale jarym wzmakiem unitry PW7010 2*25W 8 ohm (w planach kupno ampli pod kino)

Skomentuj

hmmm podpowiem ci ze lepiej bedzie jk zrobisz jakieś samodzielnie, te kupcze to szmira i nie zawsze dobrze je zgrasz z glosnikami, a tak masz wieksze pole manerwu...jesli sie nie znasz to nic....poszukaj dobrze a znajdziesz jakies chcematy, a jak nie t popytaj na forum moze ktos ci pomoze...

Skomentuj

jesli sie nie znasz to nic....poszukaj dobrze a znajdziesz jakies chcematy
              no i co mu po CHCEmacie? bo ja na nim g widze..
              te kupcze to szmira i nie zawsze dobrze je zgrasz z glosnikami
              kupny amplituner to szmira? każdy? ehm.. no to ide na księdza.

Skomentuj

hehe pitersonowi chyba chodzilo o zwrotki a nie o ampli

Skomentuj

hehe pitersonowi chyba chodzilo o zwrotki a nie o ampli
                  nooooo chyba żeeee.... :)

Skomentuj

oki, zdjecia juz zmienione ( z cyfrowki)

Skomentuj

Zamieszczone przez mistrzwalki
                      dzieki:)
                      zwrotka bedzie jak stypendium dostane
                      hehe, skad ja to znam :)

Skomentuj

oki styp. przyznane, teraz czekam na wyrownanie:)))))

Skomentuj

ło kurde... niezłe opóźnienia macie... gdzie się uczysz?? bo u mnie to wypłacają w listopadzie z wyrównaniem za październik, a dzisiaj juz dostałem za grudzień...

Skomentuj

w Sanoku, tu tak zawsze maja, a brat w Katowicach na ŚAM i tam to w tamtym roku to dopiero w lutym dostali wyrownania i w tym roku tez jeszcze nie ma. Jak widzisz uczelnia uczelni nie rowna choc obie panstwowe. Walic ich, wazne ze jest:)

Skomentuj

Mogłeś te głosniki tak zamonotwać zeby w obu kolumanch były takie same a nie po dwa rózne. Raz, ze by lepiej grało a dwa ze jakoś lepiej wyglądało .

Skomentuj

co do glosnikow zgadzam sie z yoshim :-)

co do okleiny to pasuje do pokoju a na pewno przystepniejsza na studencka kieszen :-)

zwrotnice wybierz moze z www.janbo.com.pl ..... albo moze jakas dyskusja na forum.. jedno jest pewne podzial bedzie wysoko z tymi gdwk7/50 :)

tonsil na poczatek to dobry wybor :-)

Skomentuj

dzieki:) ale w glosnikach w jednej kolumnie sa wymienione membrany i zawieszenia w drugich tez to zrobie:), a po za tym to w sumie tez nie problem przelutowac dwa glosniki, ale dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam

no i jest juz u mnie od kilku dni ampli sony str-de425, no i jest nowe brzmienie kolumn:) musze powiedziec, ze jest naprawde dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X