Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/80/2 small mekmus Przemka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/80/2 small mekmus Przemka

Wstęp:
    Subwoofer do kina dla znajomych - ma wspomagać B&W601 w niskich rejestrach - powstał z mojego starego GDNa i wzmacniacza na TDA. Głośnik w przód, bass reflex w dół.

Obudowa:
    360x360x360 - około 32 litry strojone na około 33Hz rurą własnej konstrukcji składaną z dwóch dostepnych w sklepach. Przód, tył kanapka MDF 19+8mm, reszta MDF 19mm. Brak wzmocnień węwnętrznych, obudowa tylko klejona, krawędzie zalewane. Kolce 60mm z regulowaną wysokością w dolnej części skrzyni - robione na zamówienie ze stali konstrukcyjnej - ponad pół kilo każdy. Można zastosować każde dostępne kolce z gwintem M8. Wykończenie fornirem bukowym 0.7mm, bardzo jasnym, lakierowane pięcioma warstwami poliuretanowego, bezbarwnego, półpołysku Syntilor Aquarethane. Głośnik i panel mocowane lakierowanymi śrubami imbusowymi 4mm. Lakierowany pierścień ozdobny z aluminium.

Elementy z kosztorysem:
    głośnik - miałem, wzmacniacz - miałem, reszta to około 200PLN za obudowę, kleje, śruby, fornir. Mniej więcej.

Wzmacniacz:
    jak wyżej, TDA autorstwa Igoda, zamontowany na panelu - mocowany imbusowymi śrubami 4mm.

Jak to gra?
    Poprawnie i czysto, w kinie nic więcej nie potrzeba.

http://www.tlumacz.robi.to/smallmekmus/index.html

a jak sie sprawuje przy sluchaniu muzyki? (interesuje mnie alternatywa, punk) bo mam mozliwosc kupna takiego samego glosnika

Skomentuj

Głośnik dobry, obudowa z dobrych materiałów, do tego wzmacniacz niczego sobie, po prostu udana niskobudżetowa konstrukcja. mistrzwalki, głośnik we wszystkim sprawuje się dobrze, choc brakuje mu super niskiego zejścia zejdzie tylko do tych 37hz, mimo że cena jest trochę przesadzona to i tak w niej nie znajdziesz nic lepszego.

Skomentuj

oki, thanx

Skomentuj

Jak to zawsze u tego autora sprawnie, ladnie i czysta robota.
          Alternatywa dla tego glosnika jest w200S Visatona, obecnie po nizszych kosztach i ma wlasny pierscien a nie brzyda blache jak GDN.
          Jedno co wydaje sie odstraszac to niski sredni SPL ale w zakresie niskich tonow bedzie schodzil pieknie i wcale nie ciszej od GDNa.Tandem na takich dwoch to juz naprawde wydech.

Skomentuj

Aż się prosi żeby do obudowy za 200zł dać jakiś lepszy przetwornik. Co do wykonania to super, tylko pozazdrościć

Skomentuj

Przemek,
              mam pytanie dotyczace tego subwoofera jak by grał na gdn- ie 20/60
              i czy musze robić dodatkowy wzmacniacz bo chciałbym go podłączyć do wzm.diory ws502

Skomentuj

Zamieszczone przez marasmaras
                i czy musze robić dodatkowy wzmacniacz bo chciałbym go podłączyć do wzm.diory ws502
                koniecznie.

Skomentuj

zastanawiam się czy dało by się przerobić subwoofer z zestawu creativa p5800
                  jakbym wbudował głośnik w nową obudowę albo podłączył sub zrobiony przez Przemka (głośnik gdn 20/60 i brak wzm.)do zestawu creativ

Skomentuj

marasmaras, wzmak dla suba w tym zestawie ma moc 17w (zwykły samochodowy BTL tam siedzi) więc zapomnij.
                    20 60 imho średnio się na suba nadaje.
                    Jak coś robić to robić to dobrze :)

Skomentuj

to na razie wrzucam na luz i zaczynam zbierać kasę na coś konkretnego :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                      X