Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny "Triale" dejmana(harman)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny "Triale" dejmana(harman)

Chcial bym sie pochwalic moim pierwszym dzielem otóz czemu Triale z ang Metoda prob i bledów jak na 1 konstrukcje bylo ich duzo prace trwaly 1rok ze wzgledu na brak sponsorow :)) ale wytrwale kupowalem albo glosnik albo terminal i tak sie uzbieralo koszt kolumn to ok 800-900zl musial bym podliczyc.Sorki za brak odpowiednich zdjec ale cyfrowka ma byc lada dzien wtedy zamieszcze lepsze fotki
    ZAŁOZENIA
    Po dlugim okresie sluchania muzy na "plaskowej" wiezy i "plastikowych" głosnikach szukajac cos o aukustyce na internecie trafilem na stronke www.diyaudio.pl i od tego momentu wszystko sie zaczelo zaczelem sledzic szukac uczyc sie sztuki DIY i tak postanowilem zbudowac kolumny glosnikowe ktore by byly o niebo lepsze od dotychczasowych.Kolumny mialy sluzyc do odtwazania roznej muzyki z przewaga house trance itd.....
    OBUDOWA
    Obudowa zostala wykonana z plyty MDF 19mm skrecana wkretami do plyt kartonowo-gipsowych i klejona Vikolem. Posiada przegrode ktora oddziela niskotonowy od wysoko i sredniotonowego
    ZWROTNICA
    Zwrotnica była wykonywana w oparciu o długotrawałe odsłuchy za pomocą wzorów w sklad zwrotnicy wchodza 4 cewki i 3 kondeastory kable przykreca sie za pomoca pinow
    GLOSNIKI
    Niskotonowy-Tonsil GDN20/80/2
    Sredniotonowy-STX GDM 14-100-8-SS
    Wysokotonowy-Tonsil GDWK 9/120
    Bassreflex HD6 (100/185)
    WYKONCZENIE
    Kolumna zostala oklejona Fornirem mahoniowym na Henkel Moment(w planach polakierowanie)
    Konkluzja
    Najbardziej cieszy mnie fakt ze wytrwalem i skonczylem te "dzielo"po roku i ze za ta cene mam kolumny ktore sam od A do Z zrobilem i ktore w sklepie kosztowaly by 2albo 3x drozej
    Pozrawiam

Fajne, fajne, tylko po wykoczeniu jakoś tak mało fotek. Jeszcze bardziej mi się stronka podoba <ok> A stronka to czyja jest, bo nazwa jakby znajoma :>

Skomentuj

Stronka jest mojego autorstwa robiona w notatniku nie jest jakas rewelka ale wystarcza
      pozdro

Skomentuj

Co by tu naspisać :) kolumny widziałem i słyszałem, więc moja opina może być bardzo obiektywnie-subiektywna. Kolumny dejmana są bardzo podobne do moich, niski 20/80/2 jednak niżej storjony, według winISD koło 34-35Hz pozatym inna przekrój br, następnie inny średni i wysoki ale fornir ten sam z tego samego źródła. ogólnie kolumny grają bardzo przyjemnie , średnica bardzo mocno cofnięta ale dzięki dość niskiemu cięciu wysokotonówki czytelna. Kolumny bardzi dobrze sprawują się w muzyce dance i klubowej, klasyki :) mniej na nich słuchaliśmy ale też bylo dobrze. Ich charakter i brzmienie bardzo przypadło mi do gustu. Pozatym lekko pomogłem przy zwrotce :) Brakuje im tylko lekkich poprawek estetycznych m.in lakierowania. Ogólnie bardzo udana konstrukcja.

Skomentuj

moze olej republike i ich limity odwiedzin... a daj foty na imageshack

Skomentuj

fajne, wedlug mnie mogly by byc troche wezsze, ale rzecz gustu :) ogolnie git

Skomentuj

wydlądają bardzo ładnie, i grają zapewne też, tylko mogłeś dać inny średni :)

Skomentuj

Juz raz to komus pisalem - pokazujecie konstrukcje to wklejcie wraz z opisem, a nie kurde jakies denne linki dajecie.

Skomentuj

popieram EZO...
                  "Przykro nam, strona chwilowo nie działa z powodu przekroczenia godzinnego limitu transferu."
                  właśnie tak się to kończy ...
                  Imageshack nie gryzie....

Skomentuj

mi sie kolumny bardzo podobaja:) teraz tylko polakierowac i bedzie git
                    Gratulacje dla konstruktora za wytrwalosc w kupowaniu hehe

Pozdro

Skomentuj

foty już są , teraz jakiś opis by się przydał

Skomentuj

Witam serdecznie… : ) tez widziałem a przede wszystkim słyszałem jak gra konstrukcja Dejmena/Harmana bardzo mi się podoba i mam taka sama opinie jak kolega Zajranyy tzn. fajnie nisko schodzą ale troszkę brak tonów średnich…ale myślę że po wymianie zwrotnic naszej amatorskiej konstrukcji opartej na odsłuchach i średniaków będzie dobrze:) …Pazdro… doszły mnie słuchy ze następny będzie SUBWOOFER powodzenia Dejman … trzeba znaleźć czas żeby zobaczyć w końcu fornir :) ...jaaa ten wzmak...bajka;D

Skomentuj

Może coś więcej o zwrotce byś napisał :)

Skomentuj

Podziału nie znam ale dla niskotonowego cięcie 1-rzędu reszta 2-go rzędu. Jeszcze jedna rzecz co do wypowiedzi chris1987'a, średnich niby brakuje(ze względu na togo stx), jednak w praktyce dźwięk jest bardzo przyjemny i przy muzyce której słuchaliśmy tych braków wcale nie widać. Tak jak na początku proponowałem zmiene zwrotki to teraz uważam, że można ją zostawić :) Co do suba to jeżeli dejman nie bedzie robił znowu experymentów i nie spali nic to powinien się pojawić:)

Skomentuj

Średniak jest co najmniej do dupy.I to wsio.Komentowanie reszty jest bez sensu w takim układzie.

Skomentuj

Zwrotka tak jak kolega zajaranyy pisze nei gra zle nawet sie dziwie ze na sluch mozna cios takeigo zrobic elementy czyli cewki sa z jakies starych kolumn a kondestatory to kupne tez na oko bo widzialem w jakiejs zwrotnict takie..a co do suba to sa jzu projekty czyli prace ida w dobra strone :))
                                pozdro

Skomentuj

Przy tym stx-sie to na charce wychodzi "smile",dopóki sie ktos nie obsłucha z "linią" to sobie sprawy nie zdaje z papractwa.

Skomentuj

Ale czy przez zlego sredniaka trzeba osadzac odrazu ze to zle gra??i ze nei ma co osadzac ??

Skomentuj

harman, co z tego że na pisze że wow! ale zajefajnie wyglądają i wogóle miód malina ?
                                      Estetyka to jedno ale nie przesądza o całości.
                                      Dziwie się że nie skompletowałeś całości na tonsilu,wiesz,ten stx to tak tu pasuje jak pięść do oka.Na Twoim miejscu było by dla mnie sprawą priorytetową w najbliższym czasie wymienienie tego średniak.Tylko to się wiąże ze zmianą zwrotki,niestety.
                                      Ale znając życie ten układ zostanie na wieki.
                                      Ogólnie to fajnie wszystko wyszło,fajnie że zwrotke sam zmajstrowałeś.Wygląd też niczego sobie,ładnie sie prezentują.
                                      Tylko ciekaw jestem podziału między kopółką a średniakiem.GDWK też do orłów nie należy.

Skomentuj

ja powiem tak:
                                        za stosunkowo niewiele więcej kasy mogłoby być wiele lepiej ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X