Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer, monitory i centralny - prawie drugie kino Przemka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer, monitory i centralny - prawie drugie kino Przemka

Prezent gwiazdkowy dla przyjaciół, czyli:

Subwoofer to konstrukcja smallmekmus juz prezentowana, tyle że zamiast Tonsila GDN 20/80/2 zastosowałem STX GDN-27-300-4-SS, przykręcony 5 śrubami imbusowymi 5mm, od wewnątrz podkładki ząbkowane. Można go nazwać middlemekmus.

Monitory WxSxG 275x160x255 to konstrukcja z 19mm MDF, tylko klejonego, z zalewanymi krawędziami. Środek wytłumiony płatami samoprzylepnej gąbki o grubości 4mm. Rura BR z oferty Dexona wymiary 38x120. Złocone terminale. Głośniki to STX GDN-14-50-8-SS i wysokotonowy Visaton SC10N. Zwrotnica robiona na zamówienie - podział 3200Hz. Głośniki przykręcane lakierowanymi na czarno śrubami imbusowymi 4mm, od wewnątrz podkładki ząbkowane. Wykończenie - fornir bukowy i czterokrotne malowanie bezbarwnym lakierem Syntilor Aquarethane.

Centralny WxSxG 160x430x255 to konstrukcyjnie większy monitor, zastosowałem w nim dwa głośniki STX GDN-14-50-4-SS, reszta wszystko identyczne jak w monitorach.

Jak to gra?
    Subwoofer szybko z racji relatywnie niewielkiej obudowy, ale w kinie potrafi szarpnąć. Monitory i centralny, jeśli tu mogłem się spodziewać wysokich tonów dobrej jakości i nie pomyliłem się, to jestem bardzo, bardzo pozytywnie zaskoczony STXami. Monitor i central grają czysto i spójnie. Dają świetną scenę i czyste, wyraźne efekty. Dialogi są w pełni zrozumiałe i doskonale czytelne.

Podsumowując, budżetowe kino za niewielkie pieniądze z niebudżetowym wykończeniem. Warto.

Proces produkcyjny i gotowe konstrukcje możecie zobaczyć tutaj:
    http://www.tlumacz.robi.to/scbp/index.html

piekne klocuszki, poprostu..... ach... nie mam słow :)

Tylko czy ten 1 TDA to tego GDN-a wystarczy??

Skomentuj

Przemek, czy moglbys napisac cos o kosztach?

Skomentuj

Głośniki - 5xSTX - 100PLN, 3xVisaton - 150PLN, plus 40PLN za przesyłki - 290PLN
        MDF na obudowy co monitorów i centrala - 30PLN
        Fornir - 2 metry kwadratowe - 10PLN
        Zwrotnice - 90PLN
        Śruby, kleje, lakier, wałek - 50PLN

Razem nie przekroczyłem 500PLN za re trzy elementy.

Subwoofer - dużo rzeczy miałem, dochodzi 100PLN za głośnik.

Skomentuj

super

Skomentuj

Bardzo fajne kinko :]

W jakś bude wsadziłes STXa 27 300, jakie strojenie ??

Skomentuj

Proste, kwadratowe, piękne:-) Kolumny wyglądają tak "czysto". Nie ma w nich nic zbędnego, a wszystko wykonane jest bardzo dokładnie.
              Na jaki klej mocowałeś te nakrętki pod głośniki? B-R są przykręcone czy tylko klejone?
              Z czego wykonana jest kopułka? Myślałem nad jej zakupem, ale materiał (na stronie Greltona) wygląda na aluminium. Możesz coś powiedzieć o jej brzmieniu? Cena nie wiele wyższa od ARV'ki.

Skomentuj

Po prostu śliczne, proste do bólu, estetyczne, wręcz purystyczne.

Naprawdę świetnie się prezentują :)

Skomentuj

proste i bardzo ladne bez wymyslnych dodatków; central wyglada jak VISATON COUPLET :)
                  nie myslales zrbuy dac po 2stx na monitory?

zwrotke gdzie robiles?

Skomentuj

sam ciełes płyty ? bo wyglądają idealnie dopasowane . jesli sam to czym ?

Skomentuj

Dla mnie bomba
                      Wykonczenie pierwsza klasa:)

Skomentuj

TDA zagrało poprawnie. Myślę że do takiej konstrukcju wystarczy.
                        Obudowa to ta z opisu subwoofera na GDN 20/80/2 poniżej w konstrukcjach. Strojenie na około 35Hz.
                        Podkładki ząbkowane po wciśnięciu w MDF zalałem stolarskim klejem UHU. Przy wysokotonówkach w monitorach - dodatkowo są zalane żywicą.
                        Bass reflexy są mocowane na wcisk i żywicę oraz od wewnątrz zalewane UHU, bez śrub.
                        Kopułka - środek - jest z materiału - na zdjęciach faktycznie jest "srebrnawy" ale w rzeczywistości jest czarna. Gra o wiele ładniej od ARV. Bardzo delikatnie i szczegółowo. W tej cenie ARV odpada z konkurencji.
                        Do monitorów dałem po jednym STXie, bo w sumie mają grać jako tyły i miały być malutkie - od krawędzi płyty do krawędzi głośnika jest tylko 5mm. Zwrotnice robił znajomy elektronik-akustyk.
                        Płyty cięte w OBI na wymiar - co do milimetra. Jak zwykle stolarz zrobił piłą kawał dobrej roboty.

Skomentuj

Gdzie kupile te wysokotonowki?

Skomentuj

Gdzie kupile te wysokotonowki?

Skomentuj

w Visatonie

Skomentuj

Przemek, czy mozesz poslac schemat zwrotnicy? mistrzwalki@op.pl , dzieki

Skomentuj

Niestety, nie mam schematu zwrotnicy.

Skomentuj

szkoda, no ale trudno. Dzieki

Skomentuj

miodzio, brak słów uznania

Skomentuj

wykonanie jak zawsze :)
                                        brak słów ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X