Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze kolumny Zibiego arn+gdwk:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwsze kolumny Zibiego arn+gdwk:)

Wstawiam moje stare kolumny były tu na starym forum ale znikneły. Dlatego pois troszkę starszy:))

Wstęp
    Zawsze chciałem zrobić sobie kolumny lecz jakoś nigdy nie mogłem się do tego zabrać. Pewnego dnia wpadłem (przypadkiem) na forum i tu naprawdę (najpierw ELEKTRODA później diyaudio) przekonało mnie w 100% do robienia samemu kolumn. Na moja pierwsza konstrukcje chciałem cos małego taniego i sprawdzonego wybrałem przez wszystkich chwalony projekt kolumn YOSHIEGO. Tak wiec się to zaczęło(dzisiaj jestem już po wykonaniu 3 par kolumn są wakacje i dopiero je forniruje).

OBUDOWA:

Typ obudowy to bass-reflex i wylot powietrz skierowany w dół tak jak w oryginale dlatego że przy strojeniu 46HZ Br jest dość długi. Objętośc obudowy to ok. 15-16 litrów, czyli podobno stworzone środowisko dla zastosowanych przetworników. Płyty kupiłem pocięte w obi(samemu nie opłaca się męczyć). Przód kolumny to podwójna 18 czyli 36mm a reszta 18. po co? Tak by była mocno sztywna. Szerokość kolumn to 17cm i wysokośc 90. Całość klejona RAKOLEM(polecam go 100x mocniejszy niż wikol) i skręcana wkrętami do regipsu. Dziury na głośniki i b-r były już tym razem wycinane wyrzynarką samemu.

WYKOŃCZENIE

całość wykończyłem naturalnym fornirem dębowym, kleiłem metodą „EZO” na klej HENKEL moment. Lakierowałem lakierem Nitrolak 4 razy (matowym) efekt jak dla mnie ideał (jak na pierwszy raz). Głośniki na razie przykręcone wkrętami do regipsu ale już czekają wkręty imbusowe (nie mam werwy by przerabiać). Terminal standardowy kupiony na giełdzie.

PRZETWORNIKI

Sekcja niskotonowa to Tesla ARN 150-03-4 dwa połączone w szereg (troszkę inaczej jak w oryginale bo mam z spiralką ale te mi się bardziej podobay). Sekcja wysokotonowa i tu zmieniłem dałem Tonisla GDWk 10-80-7 dlaczego? Dlatego że większość tych 11-100 to podróby i każda gra inaczej a te dostałem oryginalne.

ZWROTNICA

Kombinowana od irka i Yoshiego(troszkę przerabiana ale chyba jest OK.)

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:
    Nadszedł ten czas skręciłem polutowałem i włączyłem (wzmacniacz technics su v 500). Grają świetnie zaskoczyły mnie. Troszkę jakby im brakowało mocy(lecz to była wina wzmaka). Podłączyłem pod stk 4050(200W sin) grają lepiej. Ogólnie teraz z perspektywy grają ładnie jak na 15cm basoweJ. Niby maja 60W ale potrzebują ich naprawdę by zagrać głośno. Ich jedyna wada to spl. Wydaje mi się że kolumienki spełniły swoje zadanie niskim kosztem nauczyłem się tej całej sztuki teraz wiem jak to się robi(kolumny).

KOSZTY:

Ceny są przybliżone ponieważ wiele z elementów już miałem.

Płyta wiórowa: docięcie chyba cos koło 40zł
    Elementy zwrotnicy: ok 50-60
    Fornir + przesyłka: bagatelka 18zł(mam producenta 15km ode mnie jest po 6zł za mkw)
    klej i lakier : 40 - 50zł
    GDWK 10-80-7: haha 60zl za oba
    Arn 150 29*4=116
    wkręty do płyt . miałem
    terminale i rurki B: koło 20-30zł
    Chyba wszystko
    Razem:370zł śmiech za taką cenę.

Patrząc na te koluny i słysząc je w porównaniu do tych na sls to nasuwa sie jesno sls wciąga je obie:)) Ale do małych pokojów są super jak za ta cenę.

Re: pierwsze kolumny Zibiego arn+gdwk:)

Bardzo ładne, super wykończone. Proste kolumienki, zgrabniutkie - czemu nie zrobiłem takiego kształtu obudowy :|

Skomentuj

ciekawi mnie gdzie wsadziles do nich zwrotnice??:)

Skomentuj

nierzumiem zwrotnice są w srodku dziwne pytanie:)

Skomentuj

hehe....ze w środku to ja tez wiem...ale ciekawi mnie gdzie (w środku) ja umieściłeś?? Zazwyczaj dają ja na dole... ale tu raczej nie da rady bo jest b-r?? albo w przegrodach (choć to źle wpływa na dziwięk ale tam nie ma przegród?? wobec tego gdzies przy terminalach?? a jak bys chciał ja wyjać... zeby cos w nich zmodernizować? to darady to zrobic przez ten otwor 11cm do głośnika :) …. I go jeszcze przykręcić?? :) …czy będzie potrzebna pomoc McGyvera lol :P

Skomentuj

Kolega wyżej ma dziwny problem chyba początkujemy na forum bo szukamy dziury w całym.Jak sie chce mozna nawet zwrotke przykrecić do góry obudowy.Nie jest to aż tak bardzo istotne.

Skomentuj

A czemuż to przykręcenie zwrotnicy do wzmocnień źle wpływa na dźwięk?

Skomentuj

eh... a ja sie chcilem TYLKO dowiedziec gdzie zwrotnice przymocowal dj_zibi w swojej konstrukcji pierwsze kolumny Zibiego arn+gdwk:) w dni 2005-12-31, 19:31 (takie podkreslenie zeby nie bylo nie jasnosci). Czy to takie trodne?? :)

Skomentuj

BTW czy tylko ja mam wrażenie że głośniki są krzywo ?
                  tj bliżej jednej krawędzi, co widać na pierwszej focie...
                  czy to tylko wrażenie ?

Skomentuj

Takero chyba wrażenie:)

Zwrotnice są przykrecone do tylnej scianki za wysokotonowym i mozna je bez problemu wyjąc przez dziure do arn:)

Skomentuj

Czaruję...
                    X