Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Barthez'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe Barthez'a

Kolumny pokazywałem już na starym forum, jednak teraz zaszły pewne zmiany: dołożyłem b-r i przerobiłem zwrotnice.

Obudowa:
    Kolumny zostały złożone z 18 mm płyty wiórowej, skręcone i sklejone pikolem, a od środka uszczelnione silikonem. Wnętrze zostało usztywnione i podzielone na 3 komory. Dla kopułki ok. 1 litr, nisko-średnio – ok. 22 litry i na samym dole miejsce na zwrotnice do której jest dostęp po odkręceniu cokołu. Całość została oklejona fornirem sosnowym (wtedy jeszcze przyklejany Butaprenem) i polakierowana 4 razy błyszczącym lakierem. Wnętrze zostało wytłumione 3 cm watoliną.
    Kolumny są strojone na około 45 Hz, b-r średnica 5.75cm. Przetworniki połączone kabelkiem Alphard’a 4 mm dla nisko-średniotonowego i 1,5 mm dla kopułki, przykręcone wkętami imbusowymi.

Przetworniki i zwrotnica.
    Nisko-średniotonowy to Alphard WH651H81, a kopułka to 11/100 Tonsila.
    Zwrotnica 6/12dB z L-padem dla kopułki i podziałem przy ok. 3500 Hz
    Na basowym cewka powietrzna, a na wysokotonowym rdzeniowa, kondensator Jantzen’a i tłumik na rezystorach metalizowanych 5W..

Wrażenia:
    Ogólnie pozytywne. Basu w 18 m kw. jest w sam raz, średnie nie są tak cofnięte jak w przypadku stx’a 17-80-8ss, a wysokie po zastosowaniu tłumika nie wychodzą przed resztę pasma. Myśle, że w sklepie trudno by mi było kupić coś co by grało na podobnym poziomie za tą cene.

Całość kosztowała mnie ok. 600 zł.

Jak też pisałem na starym forum bardzo ładny fornir.

Skomentuj

Musze powiedzieć że ładne :)
      Nietypowy dobór przetworników, jak dla mnie to +
      Tylko powiedz mi czy nic się nie dzieje z fornirem klejonym na butapren ??

Skomentuj

Mam je ok. rok i przez ten czas nic się z fornirem nie działo.
        Problem jest tylko w trakcie klejenia: trzeba fornir dociskać i czekać 24 godziny aż wyschnie. Moment jest 2 razy droższy, ale też 2 razy wydajniejszy dlatego uważam, że klejenie Butaprenem nie ma sensu.

Skomentuj

bardzo mei sie podobaja te kolumienki ten fornir co prawda moze nei typowy dobor glosnikiow ale wazne i najwazniejsze ze jestes zadowolnowy
          pozdro

Skomentuj

Jak by wysoki był troche przesunięty w prawo lub lewo (wiecie o co chodzi) to by był mód i cukierki, a skoro nie jest przesunięty to tylko mód. Fornir extra wyglada a ten alphardzik mam membrane jak 18-120 w którym mi sie kosz nie podoba. Ogólnie eXtra

Skomentuj

Super !!

Skomentuj

W tych Alphard'ach membrana jest chyba z włókna szklanego, a w stx'ie z węglowego, ale wygląda podobnie. Nowsza wersia to WH651H82 w Krakowie dostępna za 90 zł :|

Skomentuj

kolumny bardzo ladne :) Ten fornir taki inny ale ladny :] Ciekawi mnie jak by ten alphard mial by sie na tle wlasnie tego stx 18 :) Jest w sumie 2* drozszy :/
                  Gratulacje

Pozdr

Skomentuj

super fornir i włogule całe kolumny są zajebiste

Skomentuj

Dzięki za pozytywne opinje:)
                      Też mnie ciekawi porównanie Alphard'a z tą 18stką stx. Niestety stx'a nie słyszałem, ale myśle że grały by podbnie. Ja za niego dałem 63 zł więc troche dużo.Obecnie szukałbym czegoś z Visatona.

Skomentuj

no no no elegancko a ta sosna jak nie sosna

Skomentuj

Barthez,
                          A gdzie i za ile nabyłeś te złocone zaciski przyłączeniowe?

Skomentuj

masz te same kable wewnętrzne co ja w moich podłogowych :)

Skomentuj

Zaciski kupiłem w Łagiewnikach w Monsterze ( w budynku Elbudu). Za 4 dałem 36 zł.
                              Polecam, bo nie ma problemu z podłączaniem kabli tak jak w przypadku zwykłych terminali. Jedyna wada to krótkie trzpienie, przez co trzeba droche wyfrezować otwory na nie.

Skomentuj

Prezentują się bardzo ładnie (jak z resztą całakonstrukcja). Chyba też sobie takie zapodam. Zmartwiłeś mnie tylko z tymi krótkimi trzpieniami bo mam zamiar strugać w 22mm MDF-ie i to może być problem.
                                Muszę jeszcze pogrzebać na forum bo ktoś kiedyś pisał o takich z długimi.

Skomentuj

Barthez czy caly kosz tego alpharda jest z aluminium czy tylko boki kosza a kolnierz z plastiku ?

Skomentuj

Tato Muminka -->
                                    Tak cały kosz jest aluminiowy i lakierowany na czarno. Tylko przednia część jest nie lakierowana. Jak chcesz to moge porobić foty tego Alphard'a.

Co do tych trzpieni to nie jest jakiś wielki problem, należy tylko pamiętać, że nakrętke przykręca się od wewnątrz, tak że w kolumnach podłogowych jest z tym problem, bo ręką jest ciężko dosięgnąć. Ja mam dostęp do nich po odkręceniu cokołu.

Skomentuj

Jesli to nie problem to bylbym dzwieczny :) Jak by Ci sie nie chcialo wrzucac na imageshack to mozesz przeszlac na maila : sz.polanski@gmail.com

Skomentuj

Ok zrobiłem fotki tych głośników. Oczywiście tej uszczelki orginalnie nie było

Skomentuj

Czaruję...
                                        X