Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na BSW154II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na BSW154II

Założenia

Sub uniwersalny, do muzyki do kina. Ma sobie dać rade w każdej sytuacji

Przetwornik

Znany na całym forum nie mniej poularny niż STX za to miażdżący stosunkiem jakość/cena BSW154II
    http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
    http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154freq.html

Obudowa

Płyta wiórowa 22mm płyty przednia i tylna, dodatkowo wzmocnone płytą 18mm objętość około 100L netto strojenie 32Hz tunel BR wyprowadzony z tyłu, wymiary 30x450mm. Obudowa była szpachlowana, następnie oklejona fornirem dębowym. 2 warstwy caponu, chyba ze 4 warstwy lakieru do parkietu domalux. Miało być na połysk i udało się, chociaż nie dokońca, gdzieniegdzie można znaleźć matowe miejsca. Jak lakier dobrze wyschnie będe z tym walczył.

Wzmacniacz

Konstrukja janka na tranzystorach bipolarnych. W stopniu prądowym siedzą 4pary 2sa1943/2sc5200. Zasilacz: trafo 300VA 2x45V 23.000uF pojemności filtra na każdą strone zasilania.

Wrażenia

Co by dużo nie pisać, miodzio bas jest bardzo szybki, precyzyjny, jak trzeba gra delikatnie jak trzebai łeb urywa Dla mnie bomba.

Kosztorys

Płyta wiorowa - free
    Przetwornik - 475zł (z przesyłką)
    Fornir - 115zł (w sumie jakieś 70zł na suba, bo troche jeszcze zostało)
    Wzmacniacz - nie wiem dokłądnie ostał się z poprzedniej konstrukcji
    Wkręty kleje i inne duperele - kolega wontrupka miał wszystko na stanie, wielkie dzięku mu za to

Fotki

no no ladnie i przyjemnie;] wcale nie wyglada na te 100l;]

Skomentuj

Może i nie wyglada, mogłem dać jakiś punkt odniesienia. Wymiary zewnętrzne to jakies 50x50x66cm , mała pralka

Skomentuj

subik...powienienem napisac SUBASS bo pralka :) obudowa fajnei ladnei wykonczona ale ja jakos nei trawie tego glosnika za wyglad wiem ze to sprawa gustu ...dac maskownice i bedzei GiT

Skomentuj

Spokojnie, jak go posłuchasz to wyglad naprawde nie bedzie mial znaczenia.Zerknij na suba wontrupki na BSW104II , on pomalował tą ciapkowną pianke, czarnym sprayem, można zamalować też tego ludzika jak komus nie pasuej :P

Na zdjeciach sub wyglada jakby miał słomiany odcien, w rzeczywistości jest brązowy. To pewnie wina lampy błyskowej apartau.

Skomentuj

co do forniru to jest bardzo fajny tylko strasznie drogo ci wyszedl
            a jak w srodku? duzo wzmocnien?

Skomentuj

wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
              napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)

Skomentuj

I znowu PKP - piekna k.... piekna...

Skomentuj

tomaszo idealnie powiedziane ja już mam kase na BSW fornir juz tez teraz tylko złożyc holtona i wszystko gra:)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
                    napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)
                    Wzmak janka radzi sobie z BSW bardzo dobrze, kontrola jest wyśmienita. Bas jak trzeba jest twardy i kopie jak szalony, w innej sytuacji gra miękko i ciepło tak jak powinien. Generalnie BSW zagra pozytywnie jeżeli zapodamy mu wzmaka >200W , holton, PA300, wzmak janka, 200W mosfet z altrona, napewno się sprawdzą.

Co do wzmocnień to w środku są 3 belki pomiędzy bocznymi ściankami, widać na pierwszym zdjęciu. Płyty przednia i tylna są podwójne 22+18mm sklejane i skręcane, wszystko jest bardzo sztywne.

Skomentuj

jak dla mnie super ci wyszedł super fornir i włogule fajnie

Skomentuj

Sorka za off topic ale jakmyslicie itrertechnik MDS 12' w porównaniu do tego bsw (wiem wieksza sredniaca)??? Co lepsze?

Skomentuj

dj_zibi, na to pytanie powinien Ci odpowiedzieć wiśnia :)
                          coolombo, nie planujesz maskownicy ?

Skomentuj

Maskownicy nie będzie podoba mi się tak jak jest i tak zostanie.

Skomentuj

jak mozesz to zrob zdjecia bass refleksu a i jakie ma wymiary ten BR 30cm na 45cm potezny

ja mam Jbl-a gt3 15 40cm co myslisz o tym głosniku i jaka obudowa była by dobra??

pozdrawiam karol

Skomentuj

BR wyprowadzony z tyłu, wymiary 30x450mm.
                                30mm x 450mm czyli
                                3cm x 45cm :)
                                nie rura tylko taka szparka :)
                                przynajmniej tak ja zrozumiałem ...

Skomentuj

no tak, jest to pokazane z bliska w konstrukcji na 10"

Skomentuj

Dokładnie tak, długość tunelu to jakies 28cm

Skomentuj

Kolejna super konstrukcja :) Brawo!
                                      Ja nie trawię z kolei wyglądu maskownicy :P Wolę "goły" głośnik...

Skomentuj

A jak fajnie wygląda jak głośnik walczy przy najniższych częstotliwościach. Możliwości wychyleniowe BSW są naprawde imponujące. Nie wiem jakie jest xdam, nie udalo mi sie sprawdzić i myslę że nie uda się Jadąc generatorem widać jak głosnik wychyla się spokojnie do +-15-17mm i nic mu nie jest

Skomentuj

Czaruję...
                                        X