Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB 2x10"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUB 2x10"

Witam.
    Jest to czwarta konstrukcja suba mojego patentu. Pierwszy był policzony, przedumany, bardzo ok. Drugi straszna porażka. Trzeci był ostrym kompromisem (małe pudło), ale sprawuje się do dziś całkiem nieźle.
    No ale co tym razem odwaliłem fuche to sie sam sobie nie moge nadziwić.
    Co z tym teraz zrobić, Help.
    Charakterystyka:
    - pudło 40 litrów 30x37x59
    - boki buk 35mm(najsztywniejszy), bejcowany, lakierowany
    - reszta MDF19 lakierowana sprayem (to widać), aluminiowe wstawki
    - dosyć mocno wytłumiony (myślę że ok),
    - calość klejona na kołkach, dosyć sztywna, ale wymaga jeszcze podpory środkiem
    - otwór BR 9cm,
    - wzmacniacz A10 STX'A
    i teraz bomba
    - pod spodem dwa otwory pod 10"
    Wkładałem tam kilka tanich napędów to stroi w okolicach 60Hz. Nawet głośniki o niskim Fs kończą się za wcześnie.
    Szkoda roboty i kasy, nic tylko udać się z tym na śmietnik.
    A może jest jakieś rozsądne rozwiązanie?
    Pozdrawiam.
    Foty:

foty wstaw na http://imageshack.us/

Skomentuj

dobrze rozumiem? zrobiles bude ale nie pod konkretne glosniki? moja rada wywal dolna siane i wstaw jeden wiekszy glosnik jakies 10 cali dobierzesz cos do 40L. jak zalezy ci na kasie to dawaj STX'a a jak masz wiecej to bedziemy myslec. moze dwa visatony 250?

[ Dodano: 2006-01-24, 20:07 ]
      ddqip, widze ze jestesmy z tego samego miasta. ehh no szkoda bo buda calkiem fajna taki jamniczek;]

Skomentuj

stx GDN25 próbowałem, a visatony są ok, ale tu niewiele pomogą (chyba że TIW 250 XS )
        a doł jest sklejony na kołkach, nie ma żadnych widocznch połączeń i raczej tego nie rozepnę
        łatwej zamknąć otwór BR i pokombinować z closed
        moja kobieta nazawała go świnkią, chyba trafnie?

Skomentuj

nietrafiles na dpobrego stxa ten gdn 25 to kicha,dobre sa :
          27 150 4-8sc/ss closed lub br,ja wole closed.
          27 300 4-8sc/ss br
          32 150 4-8sc/ss closed
          32 300 4-8sc/ss br

[ Dodano: 24-01-06, 20:33 ]
          aha,60 hz to zawysoko jak na te stxy.... dla nich od 35-45 hz strojenie przewaznie sie stosuje...

Skomentuj

Re: SUB 2x10"

Zamieszczone przez ddqip
            Witam.
            No ale co tym razem odpierdoliłem fuche to sie sam sobie nie moge nadziwić.
            podoba mi sie wstep .... Wykoananie te kolory i chrom jestem pod wrazeniem wyglada nei ziemsko PIEKNIE !!!! a co do błedow to naprawic i bedzie idealnie

Ocena 5,5/6

Skomentuj

Generalnie to buda jest za mała na 2 głośniki 10",są 2 wyjścia albo kupujesz 2 głośniki samochodowe (wymagają małej budy ale są drogie) albo likwidujesz jeden otwór i masz pole do popisu... ja bym wtedy wstawił np. SLS'a 10"

40 litrów, bass-reflex
              Zacznijmy od najmniejszej zbadanej objętości bass-reflex. Jest to 40 litrów – mniej już być nie powinno. Silne wzmocnienie na charakterystyce przetwarzania w okolicy 60Hz (prawie +3dB względem poziomu 0dB) wskazuje, że jest to objętość znacznie mniejsza od optymalnej. Ale wyniki są akceptowalne. Spadek –6dB pojawia się 31Hz, maksymalne ciśnienie leży powyżej 110dB od 50Hz wzwyż, a poziom 100dB przecina przy 25Hz. Mamy pełną moc 150W w całym pasmie akustycznym. Odpowiedź impulsowa jest dobra, chociaż nie bardzo dobra. Oscylacja ma wysokość ok. 4,5 j.u., i trwa do 40-50ms. Rezultaty takie uzyskaliśmy ustalając częstotliwość rezonansową przy 28Hz. Można to zrealizować za pomocą otworu 40cm^2 (okrągły - o średnicy 7cm) z tunelem 32cm. Nie zaszkodziłaby nawet dwa razy większa powierzchnia otworu, ale wówczas tunel stałby się już kłopotliwie długi (65cm).

Skomentuj

a ja bym zapodal BSW;p hehe powiedz jaka szerokosc ma dolna plyta?

Skomentuj

a ja dla odmiany 2 x es250 ;]
                  i do tego wzmak 2 x 300w...

Skomentuj

2x JL Audio 10W0

Skomentuj

jaka szerokosc ma dolna plyta?
                      Płyta pomiędzy bokami ma wymiar 31x59.
                      Otwór BR średnica 9 cm nie bardzo może być dłuższy niż ok. 50cm
                      chyba, że można by go wykręcić (zawrócić), ale to pewnie zmniejszy obiętość
                      Robił ktoś takie próby?

Skomentuj

kolejne pytanie, ile masz papierkow na glosnik?

Skomentuj

piekny subik... hehe mam taki sam TV obudowa identyko tylko obramowwke mam w kolorze reszty czy to thomson??

Skomentuj

czy to thomson??
                            stawiam na grundig'a lub panasonic'a

Skomentuj

Na bank Thomson bo mam podobnego 32"

Skomentuj

Super wykończenie. Można wziąć przykład :)

Skomentuj

Trochę odbiegamy od tematu. Dobrze że się rozstrzygnęła kwestia TV. Można podjąć próbę z CD, bo słabo widać.

mIKI - Jakby miało być ok (i inaczej się nie da) to papierów było by ok 500, ale muszę być przekonany do rozwiązania, bo już raz zrobiłem glupotę.

Skomentuj

no wiec moja propozycja: na spod przkrec jeszcze jedna plyte mdf. w niej wyrezaj otwor na glosnik (ktory zaraz postaramy sie dobrac) plyte pod spodem wytnie sie na koncu wyzynarka. razem z ta nowa zewnetrzna. do 40L mozna wybrac jakas 12calowke. ma to grac w Kinie tak? jak kino to moze SLS> do muzyki moze byc np BSW>
                                    aha... wzmacniacz... okazuje sie ze moze byc najslabszym ognwem. jaka ma moc? czy to nei jest pojedyncze TDA?

Skomentuj

mi sie zdaje że to tylko zwykłe tda tam siedzi

Skomentuj

Buda pięknie zrobiona,szkoda że bez przesłanek.I ten panel,raczej na śmietnik ew. allegro.
                                        Jedyne co pozostaje to dobranie głośnika do budy co może być sporym wyzwaniem.I celowo mówię że głośnika a nie głośników.No chyba że dasz głośnik plus MB ale to i tak malo realne.Zazwyczaj sie robi na odwrót.Najpierw głośnik/ki,potem buda.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X