Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uwe strikes again ;) Monitorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tez nie wierze w magie kabelków. Kiedys dostałem szpulke 305m CAT5 i go ładuje wszedzie, jest to wysokiej jakości miedz, skoro przesyla sie nia dane na kilkaset metrow to ja moge przesłac sygnał audio na pare metrow Nie wierze aby taki kabelek pomogl... zmienił brzmienie zestawu, lecz jego wysoka jakość na 100% nie zaszkodzi

Skomentuj

UWE, nie wiem czy kiedykolwiek porownywales rozne kabelki glosnikowe, dla mnie roznice bywaja kolosalne, dlatego proponuje zebys sobie skolowal od jakis znajomych rozne firmowe kabelki i porownal jak bardzo sie potrafia od siebie odrozniac, nie tylko konstrukcyjnie ale i brzmieniowo...

Skomentuj

hehe widze ze bedzie rozmowa o kablach.....jak dla mnie temacie rzeka ;d;d

Skomentuj

kable owszem dają zmianę ale nie tak kolosalną jak prawidłowe przygotowanie pokoju odsłuchowego, podczas gdy mierze głosniki pod katem stworzenia zwrotnicy to łapie sie za głowe jak ch-ka przetwarzania sie zmienia po polozeniu chociazby koca na podłodze, hehe po zmianie kabla wyglada jakos bez zmian zamiast 1000zł na kabel lepiej dolozyc 1000zł do kolumn bo od nich zalezy 70% przekazu dzwiekowego (nie liczac pokoju odsluchowego) reszta to wzmacniacz i zrodlo, a kable to okolo 1% pozatym CAT5 to wg. wielu osob najlepszy kabel glosnikowy do 100zł/m
          pozdrawiam

Skomentuj

oczywiscie ze pokoj odsluchowy to podstawa, ja jak chce sobie na powaznie posluchac muzyki to zaczynam od "przemeblowania" typu koc na tv, poduszki za moja glowe i za kolumny itp., Jednak wydatek nawet 10 000 na kable nie jest wcale pozbawiony sensu, jest tylko kwestia za ile masz reszte sprzetu. Wiadomo ze wydawanie do sprzetu typu pioneer wiecej nix 40pln/m za kabel to marnotrastwo, bo lepsze efekty uzyskamy z inwestycji w pozostale elementy. Ja jednak kiedys bylem w szoku jak wielka byla roznica miedzy beztlenowka z wolumenu a najtanszymi ixosami i to na sprzecie technics+discman+altusy !!! przede wszystkim wysokie tony - jeszcze nigdy nie slyszalem (do tego momentu) takich "czystych" wysokich z altusa, wcale nie tak agresywnych jak zwykle. Potem to juz sie zaczelo - czyli kefy, preadigmy, b&W 601, 602, CDM1 & 2, az w koncu zakupilem sobie ss i zaczela sie przygoda z DIY, jednak 3. z rzedu konstrukcja (ostatnia) byla kompletna poraznka, teraz szykuje sie w koncu do porzadnej robotki (zwrotki wedlug akustyka, zreszta pojemnosci obudowy tez, design bedzie tylko moj).
            Jednak troche w OT'owalem. Chodzi mi o to ze im lepszy sprzet kupowalem, tym wieksze roznice dalo sie odczuc w kablach. Slyszales kiedys kable ze srebra, ja mialem okazje wyprobowac siltechy - szok co zrobil z budzetowego sprzetu, az strach pomyslec jak bardzo zle kable moga popsuc dzwiek hi-endowych konstrukcji...

Skomentuj

widze wkraczamy do krainy audiofilizmu

Skomentuj

uwe300 ładnie wczesnij powiedzialeś zamiast ładowac tyle złotych w kable wolalbym kupic lepsze głosniki

Ta wojna kablowa jak dla mnie jest głupia jakiś audiofil ( taki troche walniety) wymyślił coś i ludzie to kupili. Założyl bym sie ze większośc ludzi z forum (razem ze mną) nie usłyszało by rożnicy między midzią beztlenową za 5zł/m a miedzią beztlenowa pozłacaną czy posrebżaną za 50zł/m

Skomentuj

co do słyszenia....
                  Mam znajomego audiofila, słyszy skrócenie o 50cm kabla głosnikowego...
                  Pewnego razu podczas rozmowy gdy wiecej "slyszal" niz sie znał na audio... powiedziałem mu zeby wywalił kondensator elektrolityczny na wyjsciu ze swojego CD Azura, i wsadził zworę, różnicy sonicznie nie wyłapał, teraz odpowiedzcie sobie jaką ingerencję ma kilka metrów cienkiej folii aluminiowej w elektrolicie w torze sygnału, i porownajcie to z wplywem na wzmocniony sygnał 50cm grubego kabla, hehe a zacytuje "po skroceniu kabla glosnikowego o 50cm nie moge sie otrzasnac"
                  Jezeli sie wie... to sie słyszy :) lepiej skonczmy ten temat bo nie on jest celem tego wątku :)

Skomentuj

Zamieszczone przez uwe300
                    hehe a zacytuje "po skroceniu kabla glosnikowego o 50cm nie moge sie otrzasnac"
                    Jezeli sie wie... to sie słyszy :) lepiej skonczmy ten temat bo nie on jest celem tego wątku :)
                    To zdanie mnie przekonało ;d;d
                    Pozdrawiam

Skomentuj

uwe
                      Fajnie fajnie.
                      Mam do ciebie pare konkret pytan:
                      1.Jak ci sie A3 sprawuje?
                      2.Czy wystarczaja ci te zeberka od kaloryfera do wychlodzenia ?
                      3.Czy wysterowanie A3 udaje sie z napedu CD, chodzi mi o to czy wzmak nie wymaga zbyt duzej amplitudy na wejsciu ?

PS. Moge sobie kupic do woli irfp za 6PLN/szt wiec sie troche zastanawiam, choc moze A5....
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Uwe:

Dopiero uruchomione i już wystawiłeś na allegro?

Skomentuj

niom... trzeba sie rozwijac i robic kolejne konstrukcje

[ Dodano: 2006-01-30, 01:29 ]
                          Zamieszczone przez borys
                          uwe
                          Fajnie fajnie.
                          Mam do ciebie pare konkret pytan:
                          1.Jak ci sie A3 sprawuje?
                          2.Czy wystarczaja ci te zeberka od kaloryfera do wychlodzenia ?
                          3.Czy wysterowanie A3 udaje sie z napedu CD, chodzi mi o to czy wzmak nie wymaga zbyt duzej amplitudy na wejsciu ?

PS. Moge sobie kupic do woli irfp za 6PLN/szt wiec sie troche zastanawiam, choc moze A5....
                          A3 sie sprawuje wysmienicie!!!
                          Te zeberka sa idealnie na styk, tzn na obrzezach radiatora mozna go dotknac na okolo 6sek
                          Wysterować -> przesterować z CD czasami sie da zalezy od plyty, j amam na wyjsciu 2Vppp, dlatego robie przedwzmacniacz, na razie WK na E88CC, wiec pre jest nieodzowny
                          Jakiej firmy te irfy? ja kupowałem International Rectifier podobno najlepsze, placilem 9zł/szt :/ drogi ten Szczecin
                          decyzja pomiedzy A3/A5 nalezy do ciebie, dla mnie te 30W przy 8R monitorkach jest idealne, lecz kolejne bede robil 4R zeby im zapakować te 60W pamietam co aleph robił z moimi podlogowkami ktore miały 2R, masakra :)
                          Przy A5 musisz sie pogodzic z 60W 8R/90W 4R co jest niesamowitą mocą!!!! lecz pobor prądu równiez jest niesamowity, moj alek zasysa kolo 225W musze sprawdzic.
                          A5 ma o połowe gorszy DF->50; A3 ma DF 100, ale kto patrzy na parametry ja nie... A klasa przemawia sama za siebie, a jak jest tworzona przez Nelsona Passa to mozna kupić w ciemno nawet za te 12tys zł :)
                          Przy A5 trzeba sie juz pokusić o parowanie tranów, jako ze glupi ma zawsze szczescie to ja bez parowania mam w tej chwili 20 i 22mV offsetu, oryginały to offset<100mV wiec jest ok.
                          A tak pozatym to wlasnie wrocilem z piwnicy... skladalem alka do kupy, trafo jednak udało się wpakować do środka, walczyłem z brumieniem, pokonałem je mosiężną siatką , moj aleph jest nareszcie mobilny :) teraz potrzeba mi tylko zamocować front/tył (nic innego jak machoń ) no i wykombinować cosik na góre... z tym gorzej... najchetniej dalbym blache z otworami... bo nawet trafo sie mocno grzeje:/
                          Mimo sporych gabarytów... wspierania ENEA... efektu cieplarnianego, "gorąco" polecam :)

[ Dodano: 2006-01-30, 01:44 ]
                          jutro jeszcze wsadze do niego porzadny filtr sieciowy!! oraz prawdopodobnie odpale nowe lampki :d zasilanie anodowe juz maja, jeszcze zarzenie na lm317 i smigamy

Skomentuj

uwe
                            dzieki za odpowiedz.
                            Chyba sobie na szybkiego zrobie A3, a co tam, IR mam po 6pln, oryginalne bo juz bralem z 20 kiedys. wszystkie z jednej serji, jak je parowalem to sie dowiedzialem ze w sumie nie musialem tego wcale robic, jak mialy sie miescic w +-100mV (jak w pdfie) to miescily sie z +-20mV. Grunt to jedna seria i pewny dostawca. Czesci do alepha mam kupe (z demobilu tez) takze chyba sie skusze. 30W mi styknie z powodzeniem.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

->borys
                              cos mi sie zdawalo ze bawisz sie w170-tkami? powiedz mi czy są one warte małżenstwa z XT19 ew DX25 w układzie di-apolito?? hehe mysle nad nową konstrukcją

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-02-08, 20:47 ]
                              wczoraj zrobiłem pasywke potkom na kabelku mowimy nie !!

[ Dodano: 2006-02-08, 20:51 ]
                              bawilem sie ostatnio tez zwrotką

jeszcze pozostało mi finalnie zestroić obudowę

Skomentuj

ekstra konstrukcja, radiotory chyba do przesady :P

Skomentuj

wcale nie, w eter szlo kolo 250W dokladnie nie pamietam

Skomentuj

uwe300 ja jestem za takim malym spocikiem Audiofilowskim ...co prawda kolumn nei przyniose ale Harmana/kardona czemu nie :) --- harman
                                    Eee harman chyba nie zdajesz sobie sprawy, że ten H/K ma baaardzo słabe brzmienie, beznadziejną stereofonię, no i gra sucho. No forach DIY chwalą go, bo zawsze to H/K. Na audistereo.pl nikt Ci go nie pogratuluje. Chyba nie wiesz, co znaczy "sprzęt audiofilski".

Skomentuj

nie rozumiem twojej odpowiedzi :> uwazam ze ten h/k nie gra sucho i ma dobra sterofonie mysle ze jest napewno lepszy niz sony i inne amplitunery w tej klasie cenowej...czy jest w tym cos zlego ze zabral bym swoj sprzet na spocik szczecinski do znajomych z diyaudio??

Skomentuj

Nie, oczywiście bierz, ale mam wrażenie, że żyjesz w przekonaniu, że ten Harman to sprzęt audiofilski. Niesety tak nie jest, choć ampli H/K biją na głowę inne firmy. (też mam ampli H/K :) Posłuchaj jakiegoś wzmaka stere, poczujesz to coś :-)

Skomentuj

zecza oczywista jest ze jak bym mial fundusze pozwalajace mi na kupno modelu znacznie wyzszego to bym go kupil ale jak na 18-sto latka nie stac mnei narazie na nic innego i ciesze sie tym co mam ja jestem z niego bardzo zadowolony i mi w zupelnosci wystarcza :)
                                          wiadomo ze modele wyzsze sa znacznie lepsze

Skomentuj

Czaruję...
                                          X