Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer By Maxi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer By Maxi

Wstęp:
    Jest to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja, subik ma juz jakis roczek, ale dopiero niedawno doczekał się wykończenia (niezbyt mi to wyszło ale wyglada lepiej niz w stanie surowym:P)

Założenia:
    - Poczatkowo mial byc do kina, wiec niskie zejscie...
    - Subik mial byc tani:) jak na swoje mozliwosci:)

Przetwornik:
    Stx 27/150/4 SS

Obudowa:
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej grubości 18mm. Klejona wikolem i skrecana wkretami. Objetosc 45litrow, strojona na 32Hz. Br sredniy 7cm dlugosci chyba 20, juz za dobrze nie pamietam:) Wykonczenie to czarny material:) - z wykonczenia zbytnio nie jestem zadowolony... no ale co zrobic:P

Odsłuchy i testy:

Subik wywarł na mnei naprawde pozytywne wrażenie. Za ta cene nie ma sobie równych. W kinie sprawuje sie naprawde przyzwoicie:) W muzyce tez nie jest zle:) Testowany był: w 15m2 pod wzmakiem 60W - gralo t juz calkiem calkiem. W 20mk2 pod tym samym wzmakiem juz troszke zaczynalo czegos brakowac... wzmak zdecydowanie za slaby. Po podlaczeniu pod 250W glosnik nabrał nowej twarzy:) jest wystarczajacy do 15mk2:). Jak to sie sprawuje w aucie? Testowalem go w golfie II pod wzmakiem Blaupunkta, juz nei pamietam za dobrze modelu ale mial 150W Rms w mostku. Basu w aucie bylo az nadto... Polecam do autka:)

Koszty:

Głośnik - mialem za darmo:P (z przesyłka wyszedłby w okolicach 70zł)
    Płyty wiórowe - 20zł
    Br, terminal, wkrety, klej - coś kolo 10zł
    Materiał - miałem (troszke mi zostalo z estradowek), koszt okolo 10zł
    RAZEM: mnie to wyszło bodajze 30zł:) no powiedzmy max 40zł:)
    Za ta cene nic lepszego napewno nie da sie zrobic:) - oczywiscie jak sie ma glosnik za darmo:P

Fotki:

Koszty powalaja ;-) Podoba mi sie:) Tez robie suba(a wlasciwie zostalo wykonczenie i skonczenie wzmaka) na tym glosniku tyle, ze na wersji 8R i mostku tda ;] ale w budzie 41l i strojeniu ~38Hz, mam nadzieje, ze dobrze wypelni sie basem pokoik 3x3m w 1/3 zastawiony gratami ;p a jesli nie to pojdzie do auta :P

pzdr.

P.S.
    mam srednice otworu 75mm chyba, mam nadzieje, ze nie bedzie swistow? Przy ~58Hz wystepuje spore podbicie 4db ;/ <- tak wynika z WinISD...

Skomentuj

Z tymi swistami moze byc problem... Jak masz okazje, to skombinuj wiekszy br, bo ten co ja mam ma za mala srednice... przydalo by sie te 10cm:) Przy 75 moze byc slychac jeszcze powietrze...

Skomentuj

Oj nie wiem czy 8R pojdzie do samochodu...

Skomentuj

fajnie wyszedł, podoba mi sie tylko bym wymienił br na ładniejszy a pozatym spoko

Skomentuj

fajnie sie prezentuje czarny z zoltym !!!

Skomentuj

A ta falda na ostatnim zdjeciu to tak specjalnie? :)

Skomentuj

Ta fałda na ost zdj to sie nazywa: "nieumiejetnosc ciecia materialu" :P

Skomentuj

to jest 4R........

Skomentuj

Koszty powalaja ;-) Podoba mi sie:) Tez robie suba(a wlasciwie zostalo wykonczenie i skonczenie wzmaka) na tym glosniku tyle, ze na wersji 8R i mostku tda ;] ale w budzie 41l i strojeniu ~38Hz, mam nadzieje, ze dobrze wypelni sie basem pokoik 3x3m w 1/3 zastawiony gratami ;p a jesli nie to pojdzie do auta :P
                    Tasior, czytaj uważniej ,bo widze wątek tracisz ;]

Skomentuj

Szkoda,że 8 omów.Osobiście wybrał bym niższą impedencję ze wzlęgdu na to ,że jeśli nie spełni Twoich oczekiwań w domu to łatwiej będzie go do auta "wsadzić".Zmieniłbym jeszcze na trochę ładniejsze BR.A tak pozatym to bomba.Bardzo ładnie.Też planuję zrobić na tym przetworniku sub'a ,ale jakoś nie umie się przekonać do stx.

Skomentuj

Bluele, jesli chodzi Ci o mojego suba, to glosnik ma 4R

Skomentuj

Czaruję...
                        X