Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX GDN/22/120/8/ss

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX GDN/22/120/8/ss

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że jest to moja pierwsza konstrukcja w pewien sposób przemyślana i profesjonalnie wykonana.

GŁOŚNIK:
    Dobrze znany STX GDN-22-12-8-SS. Tani, w miarę dobry głośniczek o niezłej reputacji. Wybrałem wersje SS ponieważ nie ukrywam dobrze wygląda w ciemnych obudowach.

OBUDOWA:
    B-r (śr. 7,5cm, dł. 15cm STX) strojona na 40Hz. Objętość ok. 40L. Z powodu braku odpowiednich narzędzi zleciłem budowę zaprzyjaźnionemu stolarzowi. To był bardzo dobry wybór. Obudowa jest klejona, jedynie tylna ścianka jest przykręcona (jeszcze coś na pewno w nim zmienię więc nie kleiłem… ale o tym później). Kolor – hmmm trudno powiedzieć, wybrałem z próbek u stolarza i zapomniałem się spytać jak on się nazywa, a poza tym jestem delikatnym daltonistą. Buda stoi na kolcach.

WZMACNIACZ:
    Dawno temu, gdy zaczynałem swoją przygodę z muzyką kupiłem wieżę Grundig z wooferem (plastikowym). Nie grało to zbyt dobrze więc go odłączyłem i zostawiłem w piwnicy. Tak sobie stał do dnia dzisiejszego gdy z nudów pomyślałem – „Może coś z niego zrobię?!”. Potraktowałem go młotkiem i dłutem bo cholernie dobrze był sklejony. Pozostało z niego to co widać na jednym zdjęciu. Nie wiem kompletnie nic o tym wzmacniaczy. Napędzał 14 cm głośniczek o mocy 30W RMS (50 MAX). Więc nie oczekiwałem od niego zbyt wiele (co się potwierdziło). Może ktoś kto się zna na tym sprzęcie będzie wiedział co to za cudo.

ODSŁUCH:
    Pełen nadziei podłączyłem moje dziecko do komputera. Tu kompletna porażka. Najpierw słychać było huk potem już tylko świst powietrza. Ten problem udało się zniwelować. Okazało się że zapomniałem zakleić otwory w płycie wzmacniacza. Po zaklejeniu zagrał lepiej, ale nie wystarczająco dobrze żeby mnie zadowolić. Podłączyłem go więc do wieży do której dedykowany jest wzmacniacz. I tu niespodzianka. Gra o niebo lepiej, nie huczy. Wydaje mi się, że powodem złego grania pod kompem jest brak zwrotnicy, czyli sub gra tam całym pasmem. Mogę się mylić.

Jak na razie może być, ale w przyszłości chciałbym zrobić mały zestaw 2.1 (coś jak zestawy 2.1do komputera) dlatego poszukuje wzmacniacza który napędziłby subwooer i 2 satelitki. Może ktoś mi pomoże i powie gdzie takie coś można kupić lub czy jest ktoś kto może coś takiego zmontować.

Czekam na jakieś sugestywne rady i słowa krytyki. Chce się uczyć sztuki DIY. Jeśli jednak ktoś byłby zainteresowany skopiowaniem mojej konstrukcji proszę pisać na maila.

Jak dorwę jakiś normalny aparat umieszczę nowe zdjęcia.

wyglada ladnie. jedno co mi nie pasuje to ze buda jest za duza... duzo za duza...
    a co do wzmaka mozesz zrobic cos na TDA, mostek sub i pojedyncze na front, albo lm'a. popytaj na forum ktos ci moze zlozy bo z tym wzmakiem to cinko raczej gra

Skomentuj

hmmm no ja wiem...raczej nie jest za duży, zależy od gustu właściciela:]ale nieźle sie prezentuje...

Skomentuj

No z 10 kg cukru to minimum mi sie wydaje do tej budy
        Ale bardzo podoba mi sie wykonanie.

Skomentuj

ile zapłaciłeś za bude ?:>

[ Dodano: 2006-03-12, 12:18 ]
          (poprawiłem 1 fote)

Skomentuj

fajny ale buda troche duża, na tym wzmaku to troche słabo gra daj mu mostek to zobaczysz co potrafi :)

Skomentuj

eXe, MAsz racje :) Cukier najlepszy :) Ja wewalilem do swojego suba 16 woreczkow, jeden znich to okolo 1 L i tak zrobielm 20 L closed :). Gra duzo lepiej. Ciezki jak cholera :) A co najlepsze przy nizszych partiach bas jestbardzje dczowalny w podlodze niz slyszalny. Fajna sprawa :)

A tak to fajna buda , mi sie podoba. Nawet kolorek mi sie widzi choc jestem zwolennikiem czegos jasnego :)

Skomentuj

No musze przyznać że subik wygląda elegancoko.
                Jedno ale wynień przynajmniej płyte wzmacniacza bo ja tam widze otwory wentylacyjne ?!
                Nie wiem zalkej, zaszpachluj nawciskaj wty ale raczej nie powinno ich być.
                Pozdro.

PS. o co loto z tym piaskiem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  ile zapłaciłeś za bude ?:>

[ Dodano: 2006-03-12, 12:18 ]
                  (poprawiłem 1 fote)
                  Na gotowo 150zł.

[ Dodano: 2006-03-12, 15:15 ]
                  Co do objętości: Jak dam np.30 L to wychodzi że b-r ma mieć 22 cm. Za bardzo nie wiem co z tym fantem zrobić.

[ Dodano: 2006-03-12, 15:16 ]
                  Zamieszczone przez mIKI
                  buda jest za duza... duzo za duza...
                  Jak dam 30L to wychodzi że b-r ma mieć 22 cm długości. Za bardzo nie wiem co z tym fantem zrobić.

Skomentuj

Hmm cos mi sie tak widzi ze otwor na glosnik jest ciut niesymetrycznie wyciety... widac to na 1 focie:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                      Hmm cos mi sie tak widzi ze otwor na glosnik jest ciut niesymetrycznie wyciety... widac to na 1 focie:P
                      To tylko tak wygląda. Zmerzyłem i jest ok

Skomentuj

Ogolnie mi sie podoba. Tylko faktycznie troche za duza ta obudowa.

Skomentuj

Dzisiaj troche pomyślałem i policzyłem. Wymyśliłem coś takiego:
                          - dam obudowe 30L
                          - strojoną na 37Hz
                          wyjdzie że b-r ma mieć ok 25 cm (jeszcze się zmieści)

Co o tym myślicie? Poradźcie coś!

Skomentuj

Bardzo nice jest ten wooferek :) - podoba mi się.

Skomentuj

Ej!A kto pozwolił na akcje cukrowe?To mój patent,sypną sie kary,łoj sypną.A jak kto nie wierzy to biegiem do urzędu sprawdzić ;]

Wsio mi sie podoba ino ta średnica...
                              ...dobra,juz nie marudze,spadam ;]

Skomentuj

hehe 40 L to ja do swojego STX AP zastosuje :]
                                Jak na ten głosnik to połowa(~) powinna byc :P
                                Ale wygląda fajnie
                                POzdrawiam

Skomentuj

Ponownie pytanie. Na jakimś forum znalazłem taki wzmacniacz
                                  : NE078: wzmacniacz stereo o mocy 2x50W lub (do wyboru) mono 100W. Zrobiłbym takie dwa (jeden stereo, drugi mostek). Mocy powinno wystarczyć tylko teraz nie wiem jak to wszystko połączyć aby sygnał był dostarczany z jednogo gniazda.

Skomentuj

Lepiej dać 2 x lm na stereo i mostek tda na suba.
                                    Bo ten kit to chyba 2 x tda 2030 lub 2050 lub jakiś inny mały scalak ...

Skomentuj

OK, ale mi bardziej zależy aby ktoś mi pomógł i powiedział jak mam to razem połączyć, a dobór wzmacniaczy to już mniejszy problem, coś się dobierze.

Skomentuj

Mostek TDA od Irka - podłączasz trafo i masz gotowe ;]
                                        Lm x 2 - podłączasz trafo z mostkiem i kondami i też gotowe ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X