Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

To co juz bylo XW+ARV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To co juz bylo XW+ARV

Witam!!!!!!!
    Przedstawiam wam moja druga konstrukcje(pierwsza sub na stx 22+wzmak irka na TDA PS.polecam go znaczy sie tego wzmaka:-)No i po dlugich przemysleniach co do przetwornikow padlo na Tesle kazdy wie dlaczego stosunek cena/jakosc.
    Przetworniki:
    XW-165-1394 i ARV-104-04/4wszystkim znane :-)
    Obudowa:
    Pluta wiorowa 1000/190/350 wys/ser/glebokosc. Dwie przegrody z gory ukosna i od dolu pozioma tak wiec wychodzi ok 20l netto
    Basreflex moglby byc nizej wiem ale przegroda na to nie pozwalala wysokotonowy tez wyzej ale tez przegroda nie pozwalala.Pewnie powiecie mozna bylo nizsze i mniejsza glebokosc i bez przegrod by sie obylo nie ja chcialem takie i nie zaluje tego!!!!!!!!
    Zwrotka:

Projekt SW
    Podobno on ja przerobil ale ja nie bo wg mnie jest spoko mam male doswiadczenie ale o toym pozniej.
    Niestety nie wykonczylem tego bo nie mam czasu praca magisterska w toku :-)
    Mam juz wszystko kupione fornir lakier kolce reszta plyt, itp itd. ;-)
    Koszta:

przetworniki wraz z przesylka:130
    plyty wraz z docieciem: ok 35 (castorama)
    klej(vikol)wkrety szpachla ok 12
    bass reflex terminale i kolce ok 20
    czesci na zwrotki ok : 63zeta (polink)
    i pewnie kilka innych zeczy ok 20 zl nmie to wyniesie
    Odsluch:
    Powiem tak czaly czas mialem glosniki komputerowe samsung sms 5100 pozniej w nich mi sie zepsol subwoofer wiec zrobilem suba na w/w stx-ie ale to nie bylo dobre polaczenie wiec wzialem sie za projektowanie tych kolumn i powiem ze mnie mile zaskoczyly.Ten stx jest do muzy wogole niepotrzebny te xw dosyc nisko schodza i daja duzo basu porownywalnie do tego stx (chodzi mi a dwa XW) chodz nie tak nisko.Wysokie to chyba kazdy wie jakie sa ale mi sie podobaja.Moj brat ma mini wieze sony rxd6av(nie jestem pewien czy dokladnie ten model) natezenie dzwieku jest mniej wiecej takie same ale jakosc z tych tesli jest duzo lepsza.Co do zwrotki pewnie dalo by sie lepiej ale po co jesli mi sie podoba to po co dokladac :-)
    A teraz zdjecia: i czekam na propozycje jak je wykonczyc (fornir to napewno) tylko jaki jakies frezy skosy
    (nie chodzi mi o frezy pod glosniki bo jak bede mial jak o napewno zrobie )

No i wzmak ktorym to napedzam

popraw foty

Skomentuj

narazie nie mam czym
      odwroc sobie rotate ;-)
      P.S. Co mozna zarzucic tym glosnikom to ze kosz (ten co sie nie chowa w obudowie jest za malu bo wkrety wychodza poza, imbysy tylko by pomogly) Ludzie powiem wam tak jako amator nie kupujecie glosnikow komputerowych ani nini wiez sony panasonic philips aiwa kazda tesla czy stx jest lepszy (oczywiscie poprawna zwrotka) od w/w firm!!!!!!!!!!!!!!!1

Skomentuj

nie masz czym... nie oto mi loto, poraw linki bo brzydko wyglądają, albo użyj w edycji przycisku Img i tym wklejaj foty
        pozdro

Skomentuj

hmm jakos nie za bardzo mi sie podobaja... te glosniki troche zw daleko od gornej krawedzi.. moze to zniknie jak sie je wykonczy :]

Skomentuj

Zamieszczone przez reoddai
            hmm jakos nie za bardzo mi sie podobaja... te glosniki troche zw daleko od gornej krawedzi.. moze to zniknie jak sie je wykonczy :]
            Tez mi sie o nie podoba ze sa za daleko gornej krawedzi ale budowa kolumn wymaga wiele kompromisow to jest jeden z nich a drugi to basreflex jest za wysoko.Wydaje mi sie ze jak zrobie faze na gornej krawedzi to bedzie to lepiej wygladalo
            Dzieki za zainteresowanie i slowa krytyki :)

Skomentuj

ladne wykonczenie

Skomentuj

Zamieszczone przez Kudłaty
                ladne wykonczenie
                conajmniej orginalne

Skomentuj

"ladne wykonczenie"
                  Heh:P

Wg mnie troszke za duzo wolnego miejsca jest nad arvka...
                  PS. Robiac teraz kolumny to ja bym pomyslal nad stx 18 i dozbieral jeszcze do sc10n

Skomentuj

Mam cos podobnego z tym że mam 2 sztuki xw w skrzyni. Mi się podoba jak to wykończysz to bedzie ciekawie wygladało.

Skomentuj

Kiepskie rozmieszczenie przetwornikow.... w sumie br tez. Przynajmniej proporcje "skrzynek" sa ok. .
                      Ciekawe jak bedzie sie prezentowac po wykonczeniu...

Skomentuj

Zamieszczone przez screws
                        Kiepskie rozmieszczenie przetwornikow.... w sumie br tez. Przynajmniej proporcje "skrzynek" sa ok. .
                        Ciekawe jak bedzie sie prezentowac po wykonczeniu...
                        Co do rozmieszczenia glosnikow to mi tez sie nie podoba ze wysokotonowe sa za nisko od gornej krawedzi bo od gory jest ukosna przegroda ktora nie pozwalala na umieszczenie wysokotonowki wyzej.Obudowa jest nie wykonczona wiec cos z tym wykabinuje jkies duze sciecie krawedzi lub zfazuje ja powinno mi sie wydaje pomoc. Na bocznych krawedziach tez moze jakas mala fazke zrobie, a co do brasreflexu to chyba juz nic nie wykabinuje bo dolna przegroda na to nie pozwoli.Wydaje mi sie ze po tych poprawkach i wykaczeniu fornirem bedzie wygladalo ok.

[ Dodano: 2007-03-01, 21:03 ]
                        Chcac odswiezyc temat wklejam zdjecia prawie skonczonej konstrukcji.Prawie bo brakuje cokolu i kolcow.Kolcow juz chyba i tak nie dam bo pojda pod nowa konstrukcje :twisted:

Skomentuj

Możesz mi powiedzieć jaką teraz masz odległość pomiędzy górna krawędzią a niskotonowcem ponieważ przymierzam się do pakowania głośników ale nie wiem jak optymalnie wysoko go umieścić. Myślałem gdzieś 4cm. A tak przy okazji jak sprawuje się tobie ten ARV-104-04/4 bo u mnie będzie też on...

Skomentuj

zwrotka jeszcze raz

Skomentuj

Witam podoba mi sie fornir sapeli też taki miał być na moich STX lecz szacowna małżonka rzekła "tylko nie ciemne" :) poza tym ładnie dobrałeś proporcje kolumienek i rozstaw głośniczków .
                              Pozdrawiam i czekam na zdjęcia nowych ukończonych konstrukcji

Skomentuj

Sapeli jest jednym z tanszych fornirow i calkiem nie brzydki tylko bardzo cienki bo ma bodajze 0,6mm. Co do rozstawu i glosnikow popatrz wyzej malo kto wypowiedzial sie pozytywnie a tu trzeba bylo ruszyc wyobraznia.No i troche wczesniejszych zdjec wina bo dziwny profil wyszedl.Fakt brakuje frezow itp ale mi sie caloksztalt podoba i nie tylko mi.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                X