Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe monitorki - Hanssen HH150HQ + Tonsil 9/40/3 za grosze..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe monitorki - Hanssen HH150HQ + Tonsil 9/40/3 za grosze..

Możecie się śmiać, możecie wyśmiewać i wytykac palcami ale odrazu mówie że jestem cholernie zadowolony z dźwięku jakie te kolumienki produkują...

Nie są jeszcze do końca wykończone, musze je ładnie poskręcać i ofornirować na czarno (by pasowały do przednich Tonsili Perfect 150, potem dodam nowe fotki) ale moge opisać ich dźwięk. (moja ocena, osoby ktorej starczały przez 2 lata plastikowe gówienka z zestawu LG).

Wymiary zewnetrzne: SxWxG | 17x28x26 obudowa zamknięta, płyta wiórowa 16mm, w środku 7,6l około. Zwrotnice na stałe przyczepione do "podłogi" + boczne, gorna i tylna scianka w gąbce. (watolina do wypełnienia w drodze)

Tony wysokie: nie piaszczyste i dośc wyraźne, nie natarczywe.
    Tony średnie: są...poprostu, nie brakuje ich ale nie ma czym się zachwycać, standard.
    Tony niskie: nie schodzą bardzo nisko bo nawet nie maja jak ale basik jest szybki i twardy, a o taki mi chodziło.

Kosztorys:

- Płyta wiórowa + cięcie i szlifowanie = 40zł
    - 2x Hanssen HH150HQ (podróbka Tesli ARN150) = 49zł z przesyłką
    - 2x Tonsil 9/40/3 = 0zł bo miałem (zastanawiam się nad wymianą na ARV104...)
    - 2x Zwrotnice = 0zł (miałem, 27 letnie ale sprawują się idealnie jak dla mnie...)
    - Klej WIKO Plus = 6zł
    - 2x Terminal głośnikowy = 16zł z przesyłką

Narazie: 111zł za 2 sztuki.

Przedemną powiedzmy wymiana na ARV104 = 70zł około dodatkowo i kupienie forniru = 20zł około + imbuski zeby było ładnie = 5zł + watolina do wypełnienia szczelnego = 10zł

RAZEM: 216zł za 2 kolumny = 108zł/kolumna...:) Czy się opłaca robić takie tandetki? Owszem opłaca, wole to niż niewiadomo co z allegro...+ dodatkowo wiem że zrobiłem sam i za niedoróbki moge obwiniać tylko siebie :)

troche szkoda ze kupiles hanseny zamiast arn150 ale moze zbyt duzo sie od nich nie roznia, moze tylko inna naklejka bo ostatnimi czasy tesle chyba zaczeli juz robic u skosnookich, wykoncz w fornirze i bedzie wygladajo fajnie, co do wysokiego to ja bym nie zmienial na arv'ke, sam posiadam w domu te tonsilki i dobrze wiem jak graja, arv sie strasznie drze i ma duzo piachu, tonsil gra duzo bardziej kulturalnie i neutralnie

pzdr. Grześ

Skomentuj

Zamieszczone przez GrzesiekK.
      troche szkoda ze kupiles hanseny zamiast arn150 ale moze zbyt duzo sie od nich nie roznia, moze tylko inna naklejka bo ostatnimi czasy tesle chyba zaczeli juz robic u skosnookich, wykoncz w fornirze i bedzie wygladajo fajnie, co do wysokiego to ja bym nie zmienial na arv'ke, sam posiadam w domu te tonsilki i dobrze wiem jak graja, arv sie strasznie drze i ma duzo piachu, tonsil gra duzo bardziej kulturalnie i neutralnie

pzdr. Grześ
      Jechałem po cenie jak mogłem dlatego hansseny...ale na moje szczęście mi się podoba ich dźwięk, a co do tonsili to musze sie poważnie zastanowić bo to juz bardzo stary (30 lat) model i wygląd mnie osobiście np. odstrasza...chyba że zrobie maskownice i zpaomne o tym...

EDIT: zdecydowałem się kupić 2x Tonsil 9/80/1 z czarnymi kopułkami, bedą całe czarne i za maskownicą więc ujdzie, a ich dźwięk mi się podoba :)

Skomentuj

nie no spoko spoko :)
        małe, zgrabne, sympatyczne a w fornirku bedzie im do twarzy :)

jeśli z dźwięku jestes zadwowolony to nic tylko gratuluje :)

co do maskownic to jakos nie lubie ... wole jak widac głosniczki ... no chyba ze masz małe dzieci lub inne stworzonka kture lubia wpychac paluchy tam gdzie nie potrzeba

Skomentuj

Zamieszczone przez FSOL
          nie no spoko spoko :)
          małe, zgrabne, sympatyczne a w fornirku bedzie im do twarzy :)

jeśli z dźwięku jestes zadwowolony to nic tylko gratuluje :)

co do maskownic to jakos nie lubie ... wole jak widac głosniczki ... no chyba ze masz małe dzieci lub inne stworzonka kture lubia wpychac paluchy tam gdzie nie potrzeba
          Mam dar do psucia głośników + mam kota więc przydało by się maskownice zrobić :)

Skomentuj

Zobacz:

2x tesla arn 150 = 60zl
            2x arv 104 = 60zl
            2 x terminal = 16zl
            Klej = 6zl
            Fornir = 20zl
            Dechy 40zl
            Watolina = 10zl

Razem 212zl

Mogles odrazu kupowac tesle a nie bawic sie w hannsena. Konstrukcja gralaby lepiej. Nio ale trudno. Zle nie jest Wazne ze tobie sie podoba :)

Gratuluje checi i witam w swiecie DIY

Skomentuj

Zamieszczone przez Elminster
              Zobacz:

2x tesla arn 150 = 60zl
              2x arv 104 = 60zl
              2 x terminal = 16zl
              Klej = 6zl
              Fornir = 20zl
              Dechy 40zl
              Watolina = 10zl

Razem 212zl

Mogles odrazu kupowac tesle a nie bawic sie w hannsena. Konstrukcja gralaby lepiej. Nio ale trudno. Zle nie jest Wazne ze tobie sie podoba :)

Gratuluje checi i witam w swiecie DIY
              arn150 - 60zł + 15zł za przesyłke...
              arv 104 to samo, zakladajac ze na raz to 20zł za przesyłke dodatkowo...a za te 20zł właśnie kupue fornir i dam bratu (stolarzowi) do oklejenia...bo chodzi o to ze zaczynałem je składać mając złotych 0...i wszystko jest od rodziców, teraz błagam ich o pieniadze na tonsile 9/40 z allegro (mam jedną sztuke a będe robił jeszcze centralny więc łącznie potrzebuje 3 sztuki)...heh...tak to jest jak sie ma 20 lat i nie ma roboty a za studia trzeba placic :/

EDIT:

Pol dnia odluchów stwierdzam ze:

NIE NADAJA SIE DO:

- naprawde głośnego słuchania (dźwięk się zlewa co nie dziwne chyba)
              - techno z dużą ilością basu (na szczęście tego nie słucham)

NADAJĄ SIĘ DO:

- słuchania na nich głośno ale bez przesady...
              - rocka (to słucham codziennie)
              - metalu
              - bluesa (to także słucham codziennie)
              - filmów (jako surroundy na 4+, jako przednie 4-, brakuje "powera" )

Ogolnie sam swoją pracę oceniam na 4- jako moje pierwsze kolumienki DIY (jeśli chodzi o dźwięk) a co do wykończenia to potem się sam i może Wy mnie ocenicie jak już pokaże fotki gotowych w 101%

Skomentuj

arv 104 to samo, zakladajac ze na raz to 20zł za przesyłke dodatkowo...
                za 20zł o masz przesyłkę do 15kg więc bez przesady...
                2 x arn150 + 2 x arv ważą z paczką mniej niż 5kg więc przesyłka kosztuje 8.5zł...

pozatym fajny cennik ---> "0zł - bo miałem"
                w takim razie mój sub kosztował mnie po tym jak już wszystko kupiłem 0zł bo
                wszystko już mialem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  arv 104 to samo, zakladajac ze na raz to 20zł za przesyłke dodatkowo...
                  za 20zł o masz przesyłkę do 15kg więc bez przesady...
                  2 x arn150 + 2 x arv ważą z paczką mniej niż 5kg więc przesyłka kosztuje 8.5zł...

pozatym fajny cennik ---> "0zł - bo miałem"
                  w takim razie mój sub kosztował mnie po tym jak już wszystko kupiłem 0zł bo
                  wszystko już mialem :)
                  0zł bo miałem nie wiem skąd, ja na to kasy nie wydałem itd. więc za free...

a co do paczki to wysyłka za pobraniem :) nie wpłat na konto więc 12,50 + 8,50 = 21zł...dziękuje postoje....

Skomentuj

ehhh....
                    człowieku - z wawy jesteś i głośniki przez neta zamawiasz ?:|
                    a na wolumen pojechać to nie łaska ?
                    cóż - za lenistwo się płaci... 21zł...

Skomentuj

ehhh....
                      człowieku - z wawy jesteś i głośniki przez neta zamawiasz ?:|
                      a na wolumen pojechać to nie łaska ?
                      cóż - za lenistwo się płaci... 21zł...
                      nie, nie łaska, nienawidze wolumenu to raz, dwa mieszkam po 2 stronie wawy, 3 jeśli juz wysłałbym ojca ale ten się nie zna i zamawiam głośniki przez neta bo tak mi wygodnie.

Po zrobieniu tych i zwoceniu pieniedzy planuje kolumny podłogowe tym razem powazniejsze, na Teslach 188 (oryginalnych) + ARV104, zwrotka dopasowana, lakier fortepianowy czarny itd. i wtedy mozna krzyczeć że coś jest nie tak jak naprawde będzie cos nie tak, bo jak narazie nie wydaje mi się zeby Tesla zagrala Lepiej od Hanssena na zwrotnicy ktora działała prawie 10 lat zanim ja się urodziłem...

Skomentuj

zamiast arn188 który baaaardzo muli polecam stx -a 18sw...
                        ale lakier fortepianowy to chyba przesada...

nienawiść do wolumena kosztuje 21zł :)
                        ale cóż - Twoja sprawa, ja nie będe wnikał ...
                        BTW pokochasz Empire jak za pobraniem będą głośniki słać

Skomentuj

zamiast arn188 który baaaardzo muli polecam stx -a 18sw...
                          ale lakier fortepianowy to chyba przesada...

nienawiść do wolumena kosztuje 21zł :)
                          ale cóż - Twoja sprawa, ja nie będe wnikał ...
                          BTW pokochasz Empire jak za pobraniem będą głośniki słać
                          Muli nie muli mam to głęboko bo narazie jade na Sistekach 777 20cm w obudowie Tonsila Perfect 150 i dla mnie jest zajebiście więc wątpie by miało być gorzej, do tego zestaw robie 5.0 sobioe więc nie bede robił kazdego na innym głośniku ech (jeśli chodzi o wygląd)...

Skomentuj

axl2000 sluchaj dobrych rad. Czasem oplaca sie zmienic plany. A nie uparles sie na tesle 188 i koniec. Ten stx bedzie lepszy. Zreszta zapytaj sie maxdila. On ma arn 188 + arv 104. Niech on sie wypowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Elminster
                              axl2000 sluchaj dobrych rad. Czasem oplaca sie zmienic plany. A nie uparles sie na tesle 188 i koniec. Ten stx bedzie lepszy. Zreszta zapytaj sie maxdila. On ma arn 188 + arv 104. Niech on sie wypowie.
                              No to znaczy ze w tych co teraz robie musialbym zmienic na stx'y =/ eeech...

Skomentuj

Czaruję...
                              X